Ekonomi

Afşin Lavanta üretim üssü oldu

15 köklük bir serüven ile lavanta yetiştiriciliği yolculuğuna başlayan Afşin Belediyesi, 15 bin köklük bahçe ve 380 dekarlık tarla ile lavanta yolculuğa devam ediliyor.

Afşin’in havzasının ve rakımının kozmetik, temizlik, sağlık ve gıda sektöründe kullanılan bitkilerin yetiştirilmesine elverişli olduğunu ve bölgenin öncü olabileceğini belirten Güven, şunları söyledi.

“2014 yılında geri dönüşüm malzemeleri ile oluşturduğumuz 3 adet sera ile lavanta üretimine başladık. Burada sermayemizin tamamı ödünç alınan 15 saksı lavanta ve internetten satın alınan bir paket lavanta tohumuydu. Bu gün itibariyle 380 dekarlık alanda lavanta tarlamızı oluşturduk. Rabia parkımızda ki bahçemizdeki lavantalar – yıllık, tarlamızdakiler ise 10-12 aylıktir. 2015-2016 yıllarında ürettiğimiz çelikler ile Rabia parkımızda 96 dönümlük regresyon alanında bahçemizi oluşturduk.

Üç farklı lavanta türü üretmekteyiz. Bunlarda lavandula angustifolia sevtopolis türü özellikle ilaç ve kozmetik alanında aranan tür olup, ihraç edilmesi mümkün dür. Buradaki lavantalarımız (4-5 yıllık lavantalar olup anaç lavanta niteliğindedir ve çelik alınmaya uygundur.

Belediyemizce, Afyon, Burdur, Denizli, Isparta ve Antalya illerinde, mevcut lavanta, gül ve diğer aromatik bitki alanları, aromatik yağ çıkaran tesisler, tesislere makine üreten tesisler, bu konuda uzmanlaşmış ustalar, sektörde yer alan pazarlamacı ve dispratörler ziyaret edildi. Tecrübe paylaşımlarından yararlanıldı. Yapılan gezi sonucunda değerlendirilmeler yapıldı. Sonuç olarak lavanta başta olmak üzere, aromatik bitkilerin tamamında katma değerin çok yüksek ve çeşitli olduğu, yerel hatta bölgesel kalkınma için önemli olduğu değerlendirildi. Turizm potansiyelinin yüksek olduğu gözlemlendi.

2019 yılında Kendi ürünlerimizi işlemek ve üreticilerin ürünlerini işlemek için Distilasyon ( Aromatik bitkiler yağ çıkarma tesisi )  kurduk. ‘EFSUS’ markası oluşturularak Belediyemiz tarafından Tescillendi. Kozmetik alanında ‘EFSUS’ markası ile kozmetik ürünleri üretme konusunda çalışmalarımız devam ediyor. Ürünlerin formülasyonları tamamlandı.

 2019 aromatik gül üretimi denemeleri başladı. 30 dekarlık alanda dikim yapıldı, 2020 yılında fide sayısı artırıldı. 2021 yılında ekonomik gelir elde etmeyi planlıyoruz.

2020 yılında 2’nci lavanta hasat şenliği yapıldı. Aromatik bitkiler konusunda tecrübe paylaşımına hazırız. Ancak her ilçede başka bir aromatik bitki çeşidi çalışılmasının daha yararlı olacağını düşünüyoruz. Böylelikle potansiyel ve kaynaklar daha etkin kullanılabilir.

2021 yılı sezonunda kendi lavanta ve diğer aromatik bitkiler ile tesislerimizden 2.000.000.- TL ciro beklemekteyiz.”

Lavanta Kokulu Memleketim Projesi Onaylandı;

Yeni bir projeye ’de imza attıklarını belirten Başkan Güven, çalışmalar hakkında sözlerini şöyle sürdürdü;” 390 dönümlük bölgemizin en büyük lavanta bahçesiyle Afşin’de yağ, sabun, kolonya üretilecek. “Lavanta Kokulu Memleketim” projesinin toplam bütçesi 1 buçuk milyon Türk Lirası. Doğaka ve Afşin Belediyesi İşbirliği ile hazırlanacak olan proje kapsamında ilçemiz aromatik bitkiler üretim sektöründe bölgede ilklerden olacak.” Dedi.

ARI EVİ

Türkiye’de ilklerden olacak projenin önemini vurgulayan Afşin Belediye Başkanı Mehmet Fatih Güven sözlerini şöyle tamamladı;” Afşin Belediyesi ve Hacettepe Üniversitesi işbirliği ile Türkiye de bir ilke imza atıldı.  Hacettepe Üniversitesi bilimsel ve teknik desteği ile Afşin Belediyesi tarafından hayata gerçekleştirilecek. Günümüzde arı ürünlerinin özellikle sağlık koruyucu rolleri ile önemi git gide artıyor. Afşin Belediyesi’nin lavanta bahçeleri içerisinde inşaa edilecek olan arı evi bu anlamda toplum ile arıyı kendi doğasında buluşturmayı hedefliyor.  Arı evi projesi ile arılar hangi şartlarda çalışıyorlar,  hangi koşullarda arı ürünlerini üretiliyor ziyaretçilerimize deneysel ortamda şeffaf kovanlar içerisinde arıların çalışmalarını gözlemleme imkânı sağlamayı hedefliyoruz. Ayrıca bu proje ile arıların ekolojik dengenin korunması hususundaki önemine dikkat çekmek istiyoruz.”

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu