Atıf Şirikçi, “2022 de 110 milyon dolar hedefini aşacağız”
Amiral gemisi tekstil olmakla birlikte enerji, inşaat, perakende, tarım ve hayvancılık sektörlerinde faaliyet gösteren Şirikçioğlu Grup Yönetim Kurulu Başkanı Atıf Şirikçi, Türkiye”nin 2023’deki 300 milyar dolar ihracat hedefine katkı sunmaya hazır olduklarını bildirdi.
Özellikle denim ve iplik alanlarında dünyanın sayılı üreticilerinden biri olan Şirikçioğlu, lokomotif sektör olan tekstilde iplik, indigo boya, dokuma, ve terbiye işletmeleriyle entegre bir yapıya sahip. Her yıl geleneksel olarak açıklan ISO 500’de üç şirketi yer alan firma, özellikle denim ve iplik alanlarında dünyanın sayılı üreticilerinden biri olmayı başardı.
Şirikçioğlu Grup Yönetim Kurulu Başkanı Atıf Şirikçi, iş modeli içinde kültürel kodları Anadolu değerleri oluştururken, üretim ve pazarlama vizyonlarıyla bir dünya şirketi olmanın haklı gururunu yaşadıklarını belirterek, şunları söyledi:
“Tekstil sektöründe Kahramanmaraş ve Kayseri’de yer alan toplam 22 işletmemizde, 4000’i aşan çalışanımızla üretim yapıyoruz. İstanbul’da yer alan ana pazarlama ofisimizle tüm dünyaya ulaşıyoruz. Enerji, inşaat, perakende, tarım ve hayvancılık sektörlerinde ise tüm yatırımlarımız Kahramanmaraş’ta bulunmaktadır.
Ana faaliyet alanı olan tekstilde çok geniş ürün portföyüne sahibiz. Karde, penye, kompakt karde, kompakt penye, open end, Vortex, POY, tekstürize iplik, ham dokuma, indigo boyama, non-denim, denim dokuma ve terbiye alanlarında 22 farklı işletmede 162000 iğlik ring, 20692 rotorluk open end, 2632 iğlik tekstürize, 800 iğlik Vortex iplik üretimi kapasitesi ile günlük 350 ton iplik, aylık 10 milyon metre denim ve non-denim kumaş üretimi yapıyoruz.”
2022 yılındaki hedefleri ve bu hedeflerin gerçekleşmesine ilişkin açıklamalarda bulunan Şirikçi, “Biliyorsunuz, devletimiz Cumhuriyetimizin 100. yılında 300 milyar USD ihracat hedefi koydu. Biz sanayicilere bu yolda çok iş düşüyor. Şirikçioğlu grubu olarak bu hedefe inanıyoruz. Tüm planlamalarımız dünyada mevcudiyetimizi artırmak ve bir Dünya şirketi olmak yönünde” dedi.
Şirikçioğlu Mensucat olarak, 2022 yılında 85 bin ton pamuk ipliği, 5 bin ton polyester iplik ve 85 milyon metre denim/non denim kumaş üretimi gerçekleştirdiklerini belirten Atıf Şirikçi, bu yıl için, 110 milyon USD ihracat hedefini aşmayı öngördüklerini kaydetti.
Şirikçi, “İlk iki çeyrekte aldığımız sonuçlar ve pazar payımızdaki artış bu hedefleri bize daha da yaklaştırıyor. Öte yandan, yine bu yıl içinde 24 MW büyüklüğünde çatı üzeri GES yatırımını tamamlayacağız. Yeşil enerjiyi de oldukça önemsediğimizi belirtmekte fayda var” dedi.
KRİZLER FIRSATLAR DA GETİRİR
Krizlerin beraberinde fırsatları da getirdiğine vurgu yapan Atıf Şirikçi, “İnsanlık tarihi boyunca bu hep böyle olmuştur. Kısa ve öz söyleyelim. Kızıl elmamız tüm Dünya olacak. Burda ise ilham kaynağımız, devletimizin 100. yıl hedefidir” dedi.
KUR ARTIŞI VE PARİTEDEKİ HAREKET
Kur artışının genel olarak rekabet güçlerini olumlu etkilediğini belirten Atıf Şirikçi, “ Bu durum, ihracat odaklı pazarlama organizasyonuna sahip olmamızdan kaynaklanıyor. Lakin, kurdaki artışın finansman maliyetlerini aşırı derecede artması bilançolarımız üzerinde olumsuz etkiye neden oldu. Ayrıca yabancı para cinsinden kullanılan krediler nedeniyle banka limitlerinin yetersiz kalması gibi bir sonuç doğurdu ki; bu durum hazırlıksız olan firmalarda finansmana erişimi olumsuz etkiledi. Tüm bunların yanında, paritedeki hareketlilik USD maliyet ve EUR geliri olan ihracatçılara önemli derecede maliyet baskısı oluşturdu” diye konuştu.
Şirikçioğlu Grup’un yılın ilk yarısındaki satışları konusunda da bilgi veren Atıf Şirikçi, şöyle konuştu:
“Hem iç pazarda, hem de ihracatta satışlarımız bir önceki yıla göre artan ivmeyle devam ediyor. Toplam satışlarda hacimsel olarak %20’lik, tutar olarak da %40’lık artış söz konusu. İhracattaki artış ise tutar olarak %70 civarında. 55 ülkeye doğrudan ihracat yapıyoruz. Riskli ülkelerden ziyade Batı bloku ile çok daha tandanslı bir hacme ulaştık. Bu artarak devam edecek gibi görünüyor.”
İHRACATIN CİRODAKİ PAYI
Toplam ihracatlarının toplam satışları içerisindeki payının %25 civarında olduğunu, 2023’de bu oranın %35’in üzerine çıkmasını beklediklerini belirten Atıf Şirikçi, şöyle devam etti:
“Son derece güçlü ve geniş bir kurulu kapasiteye sahibiz. Hem pamuk ipliğinde, hem de denim kumaşta dünyanın sayılı üreticilerinden biriyiz. Bundan dolayı ek fiziksel yatırımlarda ziyade; soft yatırımlara ihtiyacımız var. Bunların odağında ise verimlilik, sürdürülebilirlik ve bir Dünya şirketi olmak var.
Biliyorsunuz denim tarafında neredeyse her gün inovasyon yapıyoruz. Çünkü yaptığınız iş’te sürekli Ar-Ge yapmak zorundasınız, Yeni fikirler, yeni modeller ve yeni değer önerileri. Pazarda ki yerinizi güçlendiriyor.
SEKTÖRÜN GELİŞİMİ
Sektörün gelişimini de değerlendiren Atıf Şirikçi, bu konudaki görüşlerini şöyle dile getirdi:
“Tekstil biliyorsunuz ülkemizin lokomotif sektörü. İnsanlık tarihi boyunca Anadolu bir tekstil üretim merkezi olmuş. Bugün gerek üretim altyapımız, gerekse de ürün çeşitliliğimiz ve kalitemiz ile cazibe merkezi olmuş durumdayız. Elbette planlı/plansız yatırımlar oldu son iki yıl içinde. Ancak, bu yatırımlar durmaz, bir yere gitmez. Göreceksiniz 2023 tekrar atılım yılımız olacak.
Stratejik ve jeopolitik konumumuz, sektörel hacmimiz ve deneyim en büyük avantajımız. Başta enerji ve işçilik olmak üzere artan maliyetler ise global rekabette önümüzdeki en büyük engeller.”
Sektördeki yeni trendler konusunda da görüşlerini dile getiren Atıf Şirikçi, Her şey iş modeliniz, bulunduğunuz ekosistem ve hedef kitleniz ile orantılı. Bu suale her firma farklı cevap verecektir. Ölçek ekonomisi içinde seri üretim yapan firmalar tarafından baktığınızda fiyat odaklılık öne çıkmış durumda” dedi.