Ekonomi

BLC Group tekstilde sürdürülebilir üretim cirosunu ve pazar payını arttırdı

2021’de tedarik zincirlerinin dünya çapında tam çalışamaması nedeniyle tekstilde ve hazır giyimde siparişler Türkiye’ye kaydı. Türkiye’nin en güçlü tekstil ihracatçılarından BLC Group, bu süreci başarıyla yönetti.

BLC Group Yönetim Kurulu Başkanı Şahin Balcıoğlu, “2021’de pandemi sonrası değişen iş yapış şekillerine ve dünya düzenine hızla adapte olarak hem pazar payımızı hem ciromuzu artırdık” diyor. Balcıoğlu, bu başarıda sürdürülebilir üretim anlayışlarının etkili olduğunu açıklıyor.

Tekstil ve hazır giyim sektörleri yeşil dönüşüm için adımlarını hızlandırdı. 2021 yılını yaklaşık 30 milyar dolar ihracat ve iç pazar tüketimiyle kapatan sektör, Yeşil Mutabakat, Paris İklim Anlaşması ve COP26 gelişmelerini yakından takip ediyor. Bu kapsamda, daha yeşil, çevreci ve sürdürülebilir üretimi odağına alan şirketler, bir yandan söz konusu alanlarda yatırım yaparken bir yandan da karbon ayak izi ölçümü için danışmanlık almaya başladı. Şirketler, 2023 gelmeden kurumsal karbon ayak izini olabildiğince düşürmeye çalışıyor.

Tekstil şehri Kahramanmaraş’tan dünyaya ihracat yapan BLC Group ise bu sürecin daha başında başarı hikayeleri yazmaya başladı. Yıllardır sürdürülebilir üretime yatırım yapan BLC Group yaptığı yatırımların meyvelerini topluyor. Türkiye’nin tekstil devi BLC Group, 2021 yılını oldukça başarılı sonuçlarla geride bıraktı. 2021 sonunda grup, 300 milyon TL ciroya ulaştı, ihracatını yüzde 30 artırdı.

SÜRDÜRÜLEBİLİR ÜRETİM ÖNCÜSÜ

2022 yılına daha da büyük hedeflerle girdiklerini söyleyen BLC Group Yönetim Kurulu Başkanı Şahin Balcıoğlu, “Tekstil alanında, özellikle sürdürülebilir üretimde yaptığımız ürün geliştirme ve üretimde daha az enerji daha az karbon salımı daha az su tüketimi ve daha az kimyasal madde tüketimi hedeflerimize ulaştığımız bir yılı geride bırakıyoruz” diyor. Balcıoğlu, “Yüzde 80 enerji ihtiyacını yenilenebilir kaynaklardan karşılayan, bilinen süreçlere göre yüzde 35 daha az su ve kimyasal tüketen, atık suyunun yüzde 75’ini geri dönüştürüp üretimde kullanan, organik ve geri dönüştürülmüş materyallerden oluşturduğumuz ürün portföyümüzü bu alanlarda dünya çapında akredite olan sertifikalarla belgeler hale geldik. Kapasite artışına rağmen karbon salımımızı ciddi ölçüde azalttık” diye açıklıyor.

“MÜŞTERİLERİMİZİ, ÇALIŞANLARIMIZI VE GEZEGENİ KORUDUK”

BLC Group, her zaman ilkleri hayata geçiren bir sanayi geçmişinden geliyor. BLC Group Yönetim Kurulu Başkanı Şahin Balcıoğlu, “2021 yılında pandemi sonrası değişen iş yapış şekillerine ve dünya düzenine hızla adapte olarak hem pazar payımızı hem ciromuzu artırdık. Küresel çapta yaşanan tedarik zinciri ve lojistik krizinde müşterilerimizi mağdur etmeden üretim yapmaya ve bu süreçte çalışanlarımızı ve çevremizi yani gezegenimizi korumaya da üst düzey hassasiyet gösterdik” diye devam ediyor.

2022’DE YENİ YATIRIMLARA 100 MİLYON TL

BLC Group, tekstil, ambalaj, gıda ve turizm sektörlerinde faaliyet gösteriyor. Pek çok iş insanının yatırım yapmaktan çekindiği bir ortamda ‘Yatırıma devam’ diyen Şahin Balcıoğlu, 2022 yılında 100 milyon TL’lik yeni yatırım devreye alacaklarını açıklıyor. Şahin Balcıoğlu, yatırım ajandasını şöyle anlatıyor: “Yapay zeka, üretimde tam otomasyon ve robotik çalışmalarımızla hem daha verimli hem sıfır hata oranına yaklaşan bir süreci geride bırakmanın gururunu yaşıyoruz. Bu yıl yatırımına başladığımız yüzde 50 kapasite artışımızın da sonuna yaklaşıyoruz. 2022 yılının ikinci çeyreği içinde tamamlamayı düşündüğümüz kapasite artışı ile pandemi ile artan talebe daha da hızlı cevap verebileceğiz.

TÜRKİYE’NİN CARİ FAZLA HEDEFİNE ODAKLANDI

2021, ihracatımızda da yüzde 30 artış yaşadığımız bir yıl oldu. Hedefimiz 2022 yılında bu rakamları daha da yukarı çekmek ve ülkemizin cari fazla verme hedefine katkı sağlamak olacak. Gıda alanında da artan talebe doğru çözüm ortaklıkları ile cevap verebildiğimiz bir yılı geride bıraktık. Burada da kapasite artışına ve farklı pazarlara odaklanma stratejimizin temellerini attık. Geri dönüştürülmüş kompozit ahşap alanında da yanmayan, suya tamamen dayanıklı ve antibakteriyel ürünlerimizle pazar payımızı artırdık. Yeni yaptığımız proje bağlantıları ile 2022 yılında kapasite artışı hedefliyoruz. Ar-Ge çalışmaları kapsamında ise savunma sanayine çözümler sunabilecek ürün geliştirmeleri yapmayı amaçlıyoruz. Turizm ve hizmet sektöründe faaliyet gösteren Extrempark işletmemizde ise 2021 yılında pandemi nedeniyle evlere kapanan misafirlerimize açık hava ve pandemi kurallarını ihlal etmeyecek oyunlarımız ile kısmi cevap verdik. 700 dönüm orman alanı içinde yeni yatırımlarımızla faaliyetlerimize devam edeceğiz. Ayrıca 2021 yılında yüzde 30 civarında olan beyaz yakalı kadın çalışan oranımızı 2022 yılında daha fazla kadın çalışan işe alarak birkaç puan artırmayı hedefliyoruz.”

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu