Döngel Turizm Seyahat Acentesinden turizmde işbirliği önerisi
Döngel Turizm Seyahat Acentası Müdürü Salman Parlak, Kahramanmaraş’ın turizminin gelişmesi için güçlü komşularıyla işbirliğine gitmesi gerektiğini ifade ederek, ‘Güçlü ve kalkınmış şehirlerle komşuyuz. Sahip olduğumuz güzellikler onlarda yok. Verimli bir işbirliği geliştirebiliriz’ dedi.
Kahramanmaraş’ın turizminin gelişmesi için uzun yıllar boyunca yapılan çalışmalardan verimli sonuç alınamadığını ifade eden Döngel Turizm Seyahat Acentası Müdürü Salman Parlak pandeminin patlaması neticesinde tekrardan başa dönüldüğünü ifade ederek şu açıklamaları yaptı;
“Turizm Kahramanmaraş’ta her zaman konuşulan bir konu. Şehrin ulaşımı, insanlar için bir cazibe noktası haline gelmesi, noktasında bir takım iyi işler yapıldı. Ancak istenilen noktaya bir türlü gelinemedi. Tam yol almaya başlıyorduk ki pandemi patladı. 2 yıldır durgunuz.
Kış turizmi kapsamında yedikuyular hamlesi güzeldi fakat günübirlik bir aktiviteye dönüştü. Kayseri Palandöken gibi insanlar birkaç gün kalarak şehir ekonomisine kazanç sağlayan bir yatırıma dönüşemedi. Çevre illerden gelenler gün içinde gelerek kayak yapıyor sonra gidiyorlar.
Şehirde STK’lar farklı, şirketler farklı, belediye farklı çalışıyor. Ortak bir noktada birleşemiyoruz. Sayın Erkoç başkanlığında daha önce ortak toplantılar düzenliyorduk. Fakat devamını getiremedik. Hatta Ankaradan 40-50 arası seyahat acentası temsilcisini getirdik ve gezdirdik. Fakat olumlu bir dönüş alamadık.
SAĞLIK TURİZMİ İÇİN YETERLİ YATIRIM EKSİK
Bizim öncelikle Gastronomi ve tarihi yerler noktasında reklama odaklanmamız lazım. Ayrıca bu alanlarda sunum yapabilecek gerekli donanıma sahip girişimcilerimiz fazlasıyla var.
Sağlık turizmi noktasında Türkiye’nin hiçbir yerinde olmayan Döngel kaplıcaları var. orada ki su kalitesini başka hiçbir yerde bulamazsınız. Şuan orada otel ve benzeri yatırımlar var. Zeytin ılıcası yine bir örnek ama çok eksiği var. Öncelikle çok yoğun, hijyenik değil ve bakımsız. Çarşısı derme çatma. Heryer pansiyon dolu. 4 yıldız standardında bir tesis yapılabilir. Termal turizmi hiçbir zaman ölmez. Oralara yapılan yatırım kendisini karşılayacaktır. Sağlık turizmi garanti bir turizmdir. İnsanlar sağlığı için gerekli olanı erteleyemez.
Reklam konusunda eksiğimiz var. elimizde ki ürünleri pazarlayamıyoruz. Ashab-ı Kehf, Kahramanmaraş’ın çarşıları, bakırcılarımız vs.
Ulaşım en büyük problem. Uçak seferlerini hala istediğimiz tarifelerde ayarlayamadık. Güçlü komşularımızın gölgesinde kalıyoruz. Antep adana hatay gibi illere bir günde pek çok sefer oluyor bizde hala 1 tane sefer var. kış aylarında hava muhalefeti var.
PANDEMİ KRİZİNDEN ÇIKMADIK, ÇIKAMIYORUZ
Gaziantepli işadamlarının turizm konusunda Kahramanmaraş ile işbirliği geliştirmesi çok verimli sonuçlar ortaya çıkaracaktır. Çünkü bizde olupta Kahramanmaraş’ta olmayan pekçok şey var. mesela kaplıcalar, mesire alanları, doğal park, yaylalar Gaziantepte yok. Zaten hafta sonları genelde antep plakalı araçlar görülür. Çünkü orada yok. Bizde ulaşım ve kalkınma eksik.
Pandemi krizinden çıkmadık, çıkamıyoruz. Geçen yılımız tamamen boş geçti. Oteller yüzde 10 doluluk seviyesinde kaldı. Hac ve umre hala yasak. Bu bayramda çok büyük bir yoğunluk yaşandı. Pandemi kısıtlamaları neticesinde bunalma vardı. Onun sonucu gördük. Fakat bizim Avrupalı turisti çekmemiz lazım. Sadece Rusya ile olmaz bu iş. Avrupalı paket turla yerli turistten daha uygun fiyatlara kalabiliyor.
Aşılama devam ediyor ama vaka sayıları böyle giderse kısıtlamalar böyle devam edebilir.”