Ekonomi

İSKUR Grup, enerji yatırımlarına yoğunlaştı

Tekstil, Enerji, Otomotiv, Tarım ve Sigorta gibi birçok sektörde faaliyet gösteren İskur Grup, enerji yatırımlarına yoğunlaşıyor.

Grup şirketlerinin tüm yatırımlarının yanı sıra enerji yatırımlarını da ‘’ Doğaya ve Çevreye Saygı, İnsana Saygıdır’’ ilkesini göz önünde bulundurarak gerçekleştiren İskur Grup, Türkiye’nin yenilenebilir enerji alanındaki öncülerinden biri olmayı hedefliyor.

2030  vizyonu ve sürdürülebilirlik çalışmaları kapsamında enerji yatırımlarına hız kesmeden devam eden İskur Grup Yönetim Kurulu Başkanı A. Kadir Kurtul, günümüzde küresel enerjinin yüzde 80’i fosil yakıtlardan elde ediliyor. Yenilenebilir enerji kaynakları kömür, petrol ve doğalgaz gibi fosil yakıtlara olan bağımlılığı azaltmada en kritik rolü üstlendiğini vurguladı.

A.Kadir Kurtul; hızla artan nüfusun ve gelişen sanayinin enerji gereksinimi kısıtlı kaynaklarla karşılayamadığını, enerji üretimi ve tüketimi arasındaki açığın giderek arttığını belirterek, “Küresel enerji tüketiminin, 2035 yılına gelindiğinde 1998 yılında tüketilen enerji miktarının iki katı, 2055 yılında ise üç katı olacağı tahmin edilmektedir” dedi.

 “Doğanın kendi evrimi içinde bir sonraki gün aynen mevcut olabilen enerji kaynağı” olarak tanımlanan yenilenebilir enerji kaynağının önemine dikkati çeken A. Kadir Kurtul, özellikle üzerinde durduğu konuları ise şu şekilde belirtti:

“Yenilenebilir enerji kaynakları,asla tükenmeyecek olması, çevreye zararının bulunmaması ve maliyetinin fosil yakıtların oranlarına göre çok daha az olmasıyla önem kazanmaya devam etmektedir.

Yenilenebilir enerji kaynaklarının en büyük özellikleri, karbondioksit emisyonlarını azaltarak çevrenin korunmasına yardımcı olmalarıdır. Yerli kaynaklar oldukları için enerjide dışa bağımlılığın azalmasına ve istihdamın artmasına katkıda bulunmaları ve kamuoyundan yaygın ve güçlü destek almalarıdır.”

A.Kadir Kurtul, tüm dünyayla birlikte ülkemizdeki şirketlerin de çevresel, sosyal ve yönetişim konularındaki performanslarını sürdürülebilirlik uygulamaları kapsamında projelerini gurur ve onurla halkla paylaşarak bilinçli üretici misyonu ile bilgilendirmeye devam ettiğine vurgu yaparak, bu kapsamda İskur’un çalışmalarını ise şöyle anlattı:

“ İskur Group olarak da bu gelişmeler doğrultusunda yarınlara bırakılacak -nefes alan bir dünya – vizyonu ile hareket ederek, sürdürülebilirliği bir iş yapış biçimi haline getirirken tüm faaliyetlerini çevreye duyarlı, paydaşlarının beklenti ve ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde gerçekleştirmeye devam ediyoruz.

Bu kapsamda, İskur Group; iklim krizi ile mücadele, karbon emisyonlarının azaltılması, kaynakların sürdürülebilir şekilde kullanılması, enerji verimliliği, cari açığın azaltılması, çevresel, sosyal ve sürdürülebilir konular çerçevesindeki tüm çalışmalarını bu yönde hızla ilerletmektedir.”

YENİ YATIRIMLAR

Kadir Kurtul, 2020 yılında tüm Dünyanın etkisi altına girdiği COVİD-19 salgınına rağmen ilave yatırımlarına hız kesmeden sürdürdüklerini, 2021 yılında devreye alacakları 20 MW Biyokütle Elektrik Santrali (BES),18 MW Güneş Elektrik Santrali (GES), 2022 yatırım planında bulunan 10 MW Jeotermal Elektrik Santrali (JES) ve 20 MW Rüzgar Elektrik Santrali (RES) ile birlikte kurulu gücü toplamda 85 MW enerji üretimiyle yollarına devam edeceklerini belirtti.

Kadir Kurtul, sözlerine şöyle devam etti:

Bu bağlamda İskur Group olarak,enerjinin her alanında var olmayı ilke edinen grubumuz bugüne kadar yaptığı yatırımlarla yenilenebilir enerji kaynaklarından Hidroelektrik Elektrik Santralleri (HES), Rüzgar Elektrik Santrali (RES), Güneş Elektrik Santralleri (GES), Kojenerasyon Elektrik Santralleri, Biyokütle Elektrik Santrallerinde (BES) ve Jeotermal Elektrik Santrali (JES) ile birlikte temiz ve yerli elektrik üretimi için öncelikli olarak hedefimiz; negatif iklim değişikliğine en büyük etken olan karbon ayak izini azaltarak, çevreci bir politikayla yeşil mutakabata tam entegre olmuş bir şekilde ülke ekonomisine de katkı sağlamaya devam etmektir.’’

Kahramanmaraş’ta 1990 yılında, pamuk ticareti ve çırçırcılıkla faaliyete başladıkları tekstil serüvenini, günümüzde; iplikten, örme ve dokuma kumaşa; boya apreden, konfeksiyona kadar tekstil sektörünün her alanında sürdüren İSKUR,  tarım, plastik boru sanayi, geri dönüşüm, otomotiv ve enerji sektöründeki yatırımlarıyla da güçlenerek büyüyor.

Kahramanmaraş’taki tesislerinde günlük, 150 ton iplik, 55ton örgü kumaş, 55 bin metre denim kumaş, 60 bin metre dokuma kumaş, konfeksiyon ürünü haricinde günlük 50 ton geri dönüşüm elyaf üreten İSKUR’un işletmelerinde  4000 civarında çalışanı bulunuyor.  İSKUR’un çağın modern teknolojisi ile günlük yaklaşık 50 ton iplik ve konfeksiyon ürünüleri gerçekleştirmek üzere Diyarbakır Organize Sanayi Bölgesi’nde kurduğu tesislerinde ise 500 Diyarbakırlı genç istihdam ediliyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu