Kahramanmaraş, İSO 500’de 16 firma ile yer aldı
İstanbul Sanayi Odası (İSO), sanayinin devlerini açıkladı.
Tüpraş, üretimden satışlarda 139 milyar lirayla en büyük sanayi kuruluşu unvanını korudu. Türkiye’nin 500 büyük sanayi kuruluşu, üretimden satışlarını yüzde 74 artırarak 2 trilyon liraya taşıdı.
İSO 500’de, Kahramanmaraş’ta faaliyet yürüten 16 firma da yer aldı.
İŞTE O FİRMALAR…
75. Sıra – Afşin-Elbistan elektrik üretim AŞ(Afşin Ticaret ve Sanayi Odası)
82. Sıra – Kipaş Mensucat İşletmeleri AŞ,
145. Sıra – KipaşKağıt Sanayi İşletmeleri AŞ
160. Sıra – Şirikçioğlu Mensucat AŞ
197. Sıra – Mem Tekstil AŞ
217. Sıra – Kahramanmaraş Kağıt Sanayi AŞ(İstanbul Sanayi Odası)
257. Sıra – İskur Tekstil Sanayi AŞ
320. Sıra – KÇS K.Maraş Çimento beton madencilik AŞ
332. Sıra – Maren Maraş Elektrik Üretim AŞ
364. Sıra – Şirikçioğlu İplik Denim işletmeleri AŞ (Kayseri Sanayi Odası)
406. Sıra – Gemciler Güven Metal AŞ
411. Sıra – İskur Boya Tekstil AŞ
441. Sıra – Arıkan Mensucat AŞ
444. Sıra – Matesa Tekstil AŞ
450. Sıra – Erdem Tekstil AŞ
471. Sıra – Şirirkçiler Tekstil AŞ
BAHÇIVAN: BÜYÜME, DIŞ TALEPTEKİ ARTIŞTAN KAYNAKLANDI
İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, Türkiye ekonomisinin geçen yıl dünya genelinin çok üzerinde gerçekleşen yüzde 11’lik büyüme ile son 10 yılın en güçlü performansını sergilediğini, İSO 500’ün ihracat rakamlarında da görüleceği üzere bunun özellikle dış talepteki artıştan kaynaklandığına dikkat çekti.
İhracatta yüksek artışı sağlayan ana unsurun Türk sanayisinin dünya genelindeki alıcılar için önemli bir alternatif üretici olarak öne çıkması sonucu ortaya çıkan ilave tedarik talebi olduğuna değinen Bahçıvan, ayrıca yurt içinde salgına karşı yürütülen başarılı aşı uygulamaları sonrasında iktisadi ve sosyal faaliyetlerde kısıtlamaların kademeli olarak kaldırılması ve buna bağlı olarak genişleyen iç talebin de ekonomik büyümeyi desteklediğini söyledi.
Bütün bu gelişmelerin etkisiyle sanayi sektörünün yüzde 16,6, imalat sanayinin ise yüzde 17,2 büyüyerek ekonominin genelinden pozitif ayrıştığını ve büyümeye de en yüksek katkıyı sağlayan sektör olduğunu dile getiren Bahçıvan “Sanayi sektörünün sürükleyici rolü, her ay açıkladığımız İstanbul Sanayi Odası Türkiye İmalat PMI’ın geçen yılki verilerinde de zaten görülüyordu. Türkiye İmalat PMI verileri 2021 yılında tam kapanma ve bayram tatilinin denk geldiği mayıs ayı dışında tüm aylarda eşik değer 50’nin üzerinde seyretti. Endeksin yıl ortalaması da 52,1 olarak gerçekleşti. Dolayısıyla İmalat PMI, yaşanan güçlü büyümenin sinyalini bizlere önceden vermişti” dedi.
ANADOLU AĞIRLIĞINI ARTIRIYOR
Ayrıca İSO 500’de yer alan kuruluşların bağlı olduğu oda bilgilerine göre sıralanması sonucu sanayideki ağırlığın Anadolu lehine geliştiği görüldü.
Son yıllarda sayısal olarak düşüş eğiliminde olmasına karşın en büyük pay 158 firma ile halen İstanbul Sanayi Odası’na ait olurken, İstanbul’u 41 kuruluş ile Kocaeli Sanayi Odası ve 40 kuruluş ile Ege Bölgesi Sanayi Odası izledi.
Bu odaları da 33’er kuruluş ile Ankara Sanayi Odası ve Gaziantep Sanayi Odası, 18 kuruluş ile Kayseri Sanayi Odası ve 16 kuruluş ile de Bursa Ticaret ve Sanayi Odası takip etti.