Kahramanmaraş OSB’de yatırım için arsa kalmadı
Kahramanmaraş Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Abdullah Çinkay, sanayiciye tahsis edecek arsa kalmadığını belirterek, “Çok acil yeni OSB ve ekonomik yatırım alanları açılmalı” dedi.
Çinkay, tekstil ve çelik sektöründe yoğunlaşan ekonomisi, Avrupa ülkeleri başta olmak üzere 60 ülkeye ihracatı, yıllık 250 milyon dolarlık hacmi ile ülke ekonomisine değer katan Kahramanmaraş OSB’nin, Türkiye’nin marka bölgelerinden biri olduğunu söyledi.
Bölgenin en büyük sıkıntısımnın ise yeni sanayi bölgelerinin kalmamış olması olduğuna vurgu yapan Çinkay, kentin tekstil ve çelik sektöründe yoğunlaşan ekonomisinin artık doyma noktasına ulaştığını ifade ederek ilerleyen süreçte yatırımların enerji ve diğer üretim alanlarına yöneleceği tahmininde bulundu.
“Sanayici yeni yatırım için yer bulamıyor. Çok acil yeni OSB ve ekonomik yatırım alanları açılması gerekiyor” diyen Çinkay şu bilgileri paylaştı;
“Bölgemizde toplam parsel sayısı 75 adet olup bunun, 61 adedi sanayi parseli 14 adedi de sosyal, idari tesis, hizmet destek alanı ve park parsellerinden oluşmaktadır.
Bölgemizde 61 adet sanayi parselinden; 55 adet üretimde, 1 adet proje aşamasında, 1 adet inşaat aşamasında, 2 adet üretime ara veren, 1 adet üretime hazırlanan ve 1 adet boş parsel mevcuttur. Bölgemizdeki faaliyet gösteren firmalarda tekstil, teknik tekstil, madeni mutfak eşyaları, bakalit kulp, melamin mutfak eşyaları, cam kapak, alüminyum levha, mobilya, bina yalıtım söve, endüstriyel klima, bulgur, polistiren ambalaj ve yalıtım malzemesi, tehlikesiz atık (metal) toplama-ayırma, bakır disk, full fat soya, lavaş ekmek, endüstriyel metal cilası ve dokuma kumaştan mamul hazır giyim ürünleri üretilmektedir. Bölgemizde üretimde olan firmalarda 10 bin 819 kişi çalışmakta olup, ayrıca inşaatı devam eden firmaların inşaatlarında 150 kişi çalışmaktadır.”
KAHRAMANMARAŞ OSB’YE PANDEMİ ETKİSİ
Çinkay, pandeminin Kahramanamraş OSB’ye etkilerinden de söz ederek, “Türkiye açısından zorlu süreçler yaşansa da, ülkede atılım ve gelişme meydana geldiğini göz ardı edemeyiz. Türkiye’nin dününe bugününe baktığımızda, geçmişteki zararları telafi ettiğini görüyoruz. İş dünyası için yönetimsel sistemin oluşturacağı zafiyetler ve bu zafiyetlerin meydana getireceği ekonomik dalgalanmalara bu ülkenin tahammülü kalmadı. Ülkenin içinden geçtiği süreç bize istikrarın kalıcı olacağını gösteriyor. Pazar problemi yok iş gücü sıkıntısı var” dedi.
60 ÜLKEYE 250 MİLYON DOLARLIK İHRACAT
Bölgeden yapılan ihracat konusunda bilgi veren Çinkay, tekstil ve metal mutfak eşyaları sektörüde İtalya, Makedonya, Sırbistan ve Bulgaristan.(Tekstil sektörü) Metal sektöründe Mısır, Irak , Çin, Afrika ve Avrupa ülkeleri başta olmak üzere 60 ülkeye yılda tahmini 250 milyon dolarlık ihracat gerçekleştiğini kaydetti.
2.1 MİLYAR LİRALIK YATIRIM
Sanayicinin her türlü olumsuz koşula rağmen üretmeye devam ettiğini, buna paralel bölgedeki tüketim verilerinde de artış olduğunu belirten Çinkay, “Bölgemizde 2020 yılında 532 Milyon 517 Bin 523,00 kw elektrik tüketimi ve 1 Milyon 702 bin 885,00 m³ su tüketimi olmuştur.2021 yılı Mayıs ayı itibariyle 281 milyon 241 bin 615 kw elektrik 718 bin 582 ton su tüketimi gerçekleşmiştir” dedi.
Bölgede firmaların tamamlanan yatırım miktarının 1 Milyar 698 Milyon 240 Bin 497,63 lira, İnşaatı devam eden, proje aşamasındaki ve ilave yatırım yapan firmaların yatırım tutarının ise 500 Milyon lira olacağını kaydeden Çinkay, yeni sektörlere girişin önemine de vurgu yaptı.
YENİ SEKTÖRLERE YATIRIM YAPMALIYIZ”
“Kahramanmaraş’ta yatırımlar bilindiği üzere daha çok tekstil ve çelik sektöründe yoğunlaşıyor. Bu sektörler doyuma ulaşırken, ilerleyen süreçte yatırımların enerji ve diğer üretim alanlarına yöneleceğini düşünüyoruz” diyen Bölge Müdürü Çinkay, “ Şehrimizde ve Türkiye’de enerji, çimento, demir-çelik, bilgisayar teknolojisi gibi alanlar ise stratejik sektörlerin arasında değerlendiriliyor. Bu sektörlere ağırlık vermeliyiz” diye konuştu.