Ekonomi

Kahramanmaraş, sanayi ve ticaretiyle Türk ekonomisine öncü oldu

Kahramanmaraş, sanayi ve ticaretiyle Türkiye’nin öncü kentlerinden birisi. 80’li yıllarla birlikte başlayan yatırım ve sanayi hamlesi ile sürekli büyüyen ve sanayideki istihdam başarısı ile işsizlik sorununu çözmüş bulunuyor.

Türkiye ekonomisinin tekstil sanayinin önemli kilometre taşlarından biri olan kent, 40 milyar liralık ekonomisiyle Türkiye’nin önde gelen sanayi ve ticaret merkezlerinden birisi olmayı başaran Kahramanmaraş, 150 bin kişilik dev istihdamıyla dikkat çekiyor.

Dört yüz 400 ihracatçısıyla 140 ülkeye ihracat yapan kentin en büyük pazarını tekstil sanayisi oluşturuyor. Ekonomik pastanın yaklaşık yüzde 70’ini alan tekstil sanayisi, Kahramanmaraş’ın ekonomisine güç katıyor. Başta tekstilde olmak üzere, metal mutfak eşyalarında, enerjide, gıdada, kağıt sanayisinde ve çimento sektöründe yüksek kapasiteli işlere imza atıyor.

Kahramanmaraş’ın ekonomisine en büyük destek tekstil sanayisinden geliyor. Türkiye’nin tekstil yatırımlarının yüzde 15’ini tek başına yapan Kahramanmaraş, üretimde özellikle pamuk ipliği ağırlıklı yapısı ile tekstil sektörü ihracatının yüzde 8’ini, istihdamının yüzde 7’sini, pamuk ipliği üretiminin yüzde 36’sını, dokuma mensucat üretiminin yüzde 15’ini, örme mensucat üretiminin yüzde 15’ini karşılıyor.

Diğer imalat sektörlerinde ise metal mutfak eşyalarının yüzde 60’ını, çimentonun yüzde 10’unu, kağıdın yüzde 20’sini karşılayan Kahramanmaraş, kuyumculukta Türkiye ikincisi, bayan ayakkabı üretiminde ise Türkiye ikincisi unvanına sahip bulunuyor.

Son yıllarda denim üretimindeki yatırımlarla, katma değerli ürün bakımından önemli gelişmeler yaşanıyor. Kahramanmaraş bu yatırımlarla yılda 60 milyon metrekare denim üretimi gerçekleştiriyor. Bu rakam Türkiye üretiminin 4’te 1’ine tekabül ediyor. Denim, kilogram başına 10 dolar ile ihracatta da stratejik bir sektör olarak görülüyor.

Kahramanmaraş’ta organize sanayi bölgeleri üretim ve istihdama büyük katkı sağlıyor. Yapımı devam eden OSB’ler ile Kahramanmaraş’ın, ekonomide çok daha büyük başarı hikayeleri yazması bekleniyor. Türkiye’nin en büyük şirketlerinin yarıştığı 1000 sanayi kuruluşu arasında 27 sanayi kuruluşu ile Türkiye’nin en başarılı 8. şehri olarak listede yer alıyor. Bu yönüyle kent, Türkiye ekonomisinin as kadrosunda mücadele eden önemli bir oyuncu olarak dikkat çekiyor.

KAHRAMANMARAŞ ENERJİDE ÖNEMLİ BİR GÜCÜ ELİNDE BULUNDURUYOR

Enerji sektörünün en önemli gündemi arz güvenliğinin sağlanması ve bunun sürdürülebilir hale getirilmesi. Enerji ihtiyacının büyük bir bölümünü ithalat yöntemiyle karşılayan Türkiye açısından arz güvenliğinin sağlanması, özellikle yerli ve yenilenebilir kaynakların kullanımı stratejik öneme sahip.

İşte bu yönden Kahramanmaraş önemli bir fonksiyona sahip bulunuyor. Elektrik üretimi bakımından İzmir’den sonra kurulu güç olarak en yüksek kapasiteli il Kahramanmaraş.

Termik, HES, GES ve RES olmak üzere toplam 4.578 MW kurulu güç ve yıllık 20 milyar kwh elektrik üretim kapasitesi ile Kahramanmaraş,  bu sektörde çok önemli bir gücü elinde tutuyor.

Ceyhan Nehri üzerinde kurulan ve 54’ü özel sektör tarafından yapılan 59 hidroelektrik santrali, Türkiye’nin enerji üretimine büyük katkı sağlıyor. Kahramanmaraş’ın Andırın ilçesinde özel sektör tarafından kurulan 28 MW kurulu güce sahip RES işletmeye alındı. 10 adet rüzgar türbininden oluşan bu santral, ortalama 46 milyon kilovatsaat elektrik üretiyor. Yapımı tamamlanan bir başka proje kapsamında ise 90 MW kurulu güce sahip dev bir rüzgar enerjisi tesisi daha hayata geçirilerek milli ekonomiye katkı sağlamaya başladı.

Yenilenebilir enerji bakımından GES’ler de çok önemli bir yere sahip. Türkiye’nin güneş enerjisi potansiyeli atlasına göre Kahramanmaraş’ta ortalama güneşlenme süresi sekiz saat olup, Türkiye ortalamasının üzerinde yer alıyor. Kentte bugün itibarıyla irili ufaklı 200’den fazla güneş enerjisi santrali faaliyette bulunuyor. Bu santrallerin toplam kurulu gücü 232,2 MW olup, devam eden yeni yatırımlarla birlikte bu sayı çok daha yukarıya çıkacak gibi görünüyor.  

AR-GE VE TASARIM ÇALIŞMALARIYLA REKABET GÜCÜ ARTIYOR

Ar-Ge çalışmaları bir ülkenin ve toplumun refah düzeyinin artırılabilmesi, o ülkenin diğer ülkelere oranla daha üst bir teknolojiye ve ekonomiye sahip olması için en önemli çalışmaların arasında yer alıyor.

Ülkemizde Ar-Ge çalışmalarının bir kısmı üniversite bir kısmı kamu kuruluşları bir kısmı da özel sektör tarafından yürütülüyor.

Kahramanmaraş’ta sanayileşmenin ilerlemesi ile birlikte Ar-Ge faaliyetleri ve tasarım çalışmaları da hız kazandı. Katma değeri yüksek sektörlerin gelişimi adına bu çalışmalarla kentin yeni bir kulvarda rekabet gücünü artırması hedefleniyor. Bugün itibariyle 11 şirkette ar-ge merkezi, 1 şirkette tasarım merkezi kurulmuş bulunuyor. Devam eden çalışmalarla bu sayının daha da artması bekleniyor.  

AR-GE merkezleriyle, teknolojik bilgi üretilmesi ve ticarileştirilmesi, üründe ve üretim süreçlerinde yenilik yapılması ve bu alanlara yönelik yatırımlar ile AR-GE personeli ve nitelikli işgücü istihdamının artırılması hedefleniyor.

Bu merkezlerde, sistematik bir temelde yürütülen yaratıcı çalışmalar, çevreye uyumlu ürün tasarımı veya yazılım faaliyetler ile alanında bilimsel ve teknolojik gelişme sağlayan, bilimsel ve teknolojik bir belirsizliğe odaklanan, çıktıları özgün, deneysel, bilimsel ve teknik içerik taşıyan faaliyetlerin gerçekleştirilmesi hedefleniyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu