Ekonomi

Kahramanmaraş’ta pancar üreticisi dertli!

Pancar üreticisini zor bir sezon bekliyor. 2022 için şeker pancarının tonu 800 lira olarak açıklandı. Akaryakıt, gübre ve ilaç fiyatlarının arttığı bir dönemde açıklana fiyat çiftçiyi memnun etmedi. 

Yüksek girdi maliyeti altında ezilen çiftçiler, açıklana şeker pancarı fiyatını düşük buldu. Açıklanan ton başına 800 lira Konya, Diyarbakır, Kahramanmaraş ve Kayseri’deki üreticileri hüsrana uğrattı.

Pancar üreticisi girdi maliyetlerini karşılamakta zorlanıyor. Eylülden bu yanda dap gübresinin tonu 2 bin 600 lira iken 14 bin liraya çıktı. Yakıt deposu 780 liraya dolarken şimdi bin 950 lira doluyor. Bir kamyon tekeri 2 bin liradan 7 bin liraya yükseldi.

Açıklanan 800 lira yerinde sayarken girdi maliyetleri her geçen gün kat be kat artış gösteriyor. Gübrede girdi maliyeti yüzde 450, tohumda ve ilaçta yüzde 200 arttı. Yeni yılla birlikte elektriğe de zam geldi.

Konya, Diyarbakır, Sivas ve Yozgat’taki çiftçi kara kara düşünüyor. Üreticiler fiyatın en az 1000 ila 1200 lira arasında olaması gerektiğini söylüyor.

Kimi çiftçi ekmekten vazgeçti. Kimi de maliyeti daha az olan ürünlere yöneldi.

Konya Pancar ve Tarım Ürünleri Üreticileri Derneği Başkanı Ahmet Bestil, pancar üreten çiftçi sayısında yüzde 20’lere varan bir düşüş olduğunu söyledi.

Bestil, şeker fiyatlarının 2022’de katlanacağını ve şeker kullanılan her ürüne de zam geleceğini belirtti. 50 kilo şekerin fiyatı da 500 lirayı geçmek üzere.

Elbistan Ziraat Odası Başkanı Mehmet Ali Bulut, başta mazot ve gübre olmak üzere son dönemde aşırı yükselen girdi maliyetlerinden yakındı.

Şeker pancarının stratejik bir ürün olduğunu dile getiren Başkan Bulut, üreticinin teşvik edilmesi amacıyla özel destek kapsamına alınmasının gerekliliğine vurgu yaptı. Çiftçilerin, 2 katına çıkan mazot ve 3 kat artan gübre fiyatları nedeniyle zor günler geçirdiğini anımsatan Başkan Bulut, yüksek girdilerin çiftçiyi pancar harici ürünlere yönelmek zorunda bıraktığını söyledi.

Elbistan Ovası’nda bu yıl hububat ve mısır ve ayçekirdeğinin daha çok ekileceğini düşündüğünü anlatan Başkan Bulut, şeker pancarı ekim sezonundaki girdi rakamlarının çiftçinin tercihini belirleyeceğini dile getirdi.

‘Çiftçi önünü göremiyor’ diyen Elbistan Ziraat Odası Başkanı Mehmet Ali Bulut, şöyle konuştu: “Açıklanan rakamlar memnun edici. Ancak çiftçinin asıl derdi girdi fiyatları. Çiftçi, az masraf edeceği ürünlere yönelmek zorunda bırakılmış durumda. Mazot ve gübredeki artış, artış olmaktan çıktı. Nereye gideceğini bilemiyoruz. Pancar ekimine daha 2-3 ay var. O zaman gübre ve mazotun fiyatı ne olacak? Bu belirsizlik çiftçiyi, pancar gibi zahmetli ve girdisi yüksek ürünleri ekmekten soğutuyor. Pancar alım fiyatında çiftçiyi tedirgin eden konuların başında, açıklanan fiyatın çiftçiye bir yıl sonra ödenecek olması geliyor. Pancar alım fiyatının geçen yıla göre yaklaşık yüzde 100 artırılarak 800 TL/ton olarak açıklanması çiftçinin lehine gibi görünse de bu para çiftçiye gelecek yıl Şubat, Mart ayında ödenecek.

Yani önümüzdeki bir yıl içinde enflasyonda yaşanacak her bir puanlık artış, mazot, gübre ve elektrik fiyatlarındaki her bir kuruşluk zam, çiftçinin pancar alım fiyatını da bir yıl içinde eritip gidecek.


İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu