Kahramanmaraş’ta yıllık 10 ton altın işleniyor!

Kahramanmaraş Kuyumcular Odası Başkanı Hacı Mustafa Öz, altın imalatında Türkiye ikincisi olan Kahramanmaraş’ın yıllık 10 ton altın işleme hacmi olan sektörün önünün açılması için çağrıda bulundu.
Kahramanmaraş’ın 800 işyeri ve 650 atölye ile yıllık 10 ton altın işleme hacmi bulunan kuyumculuk sektörü 5 bine yakın istihdamı ile çok önemli bir gelir kapısı olma özelliğini koruyor. Sektörde imalatçıların rekabet gücünü arttırmak için Sanayi ve Ticaret Bakanlığının üreten şehirler projesi kapsamında altın üretiminde maliyeti düşürmek için atık sulardan geri dönüşüm tesisi kuruldu.

Sektör üzerine genel değerlendirmelerde bulunan Kuyumcular Odası Başkanı Hacı Mustafa Öz,
“Kuyumculuk iki farklı dalda ele alınabilir. Birincisi satış ve pazarlama, ikincisi üretim.
Kahramanmaraş üretimde İstanbul’dan sonra ki en büyük il. Bunu şöyle tarif edebilirim ki, İstanbul’u çıktıktan sonra tüm imalatçıların tamamından fazlası sadece Kahramanmaraş’ta. Diğer illerin hiçbiri bizimle yarışamaz.
Odamıza kayıtlı 800 işyeri 650 atölye var. Ayrıca az sayıda önemli toptancılarımız var.
Ürettiğimiz ürünler 22 ayar altın. Yeni gelişmelerle beraber 14 ayar ve 8 ayar altın için de üretim yapılmaya başlandı. Ortaya çıkan bu ürünleri Türkiye’nin her yanına ulaştırıyoruz. Bunun yanında dev mücevher markalarına fason çalışan esnaflar var.”
YILLIK 10 TONUN ÜZERİNDE ÜRETİMİMİZ VAR
“Altınşehir’de 650 dolayında atölye var. Bu işletmelerde ortalama 10 kişiden fazla çalışan var. bu durum da 5 bin kişiye yakın istihdamın olduğunu gösteriyor. Ayrıca büyük çoğunluk kalifiye eleman ve maaşları asgari ücretten yüksek. Bu durumda şehir ekonomisine ciddi katkı sağlıyor.”

“Türkiye dünya mücevher sektöründe iddiasını artırıyor. 2021 yılını 6,8 milyar dolar ihracatla kapatan mücevher sektörü, 2022 sonuna kadar 10 milyar dolarlık ihracat hedefliyor.
İtalya, Çin ve Hindistan’la birlikte dünyanın en büyük dört altın üreticisinden biri olan Türkiye, üretimdeki rekabet avantajını kullanarak ihracatta büyümesini hızlandıracak.
2020 yılında dünyada 72 milyar dolar mücevher ihracatı gerçekleşti. Türkiye bu rakamın yüzde 4,96’sı olan 3,5 milyar dolarlık kısmını gerçekleştirdi. 2021 yılında ise dünyada mücevher ihracatı ciddi bir artış göstererek yüzde 36 oranında büyüdü 98 milyar dolara ulaştı.
Türkiye’nin pazar payı da buna uygun olarak yüzde 38’lik artışla 6,8 milyar dolara yükseldi. Türkiye’nin dünya pazarındaki payında pandemi sonrasında verilere göre net bir artış gözlendi. Bu ivme 2022 yılında da devam ediyor.”
“KAHRAMANMARAŞ’I DÜNYANIN ALTIN MERKEZİ YAPMAK İSTİYORUZ”
“Kahramanmaraş’ı altın piyasasının merkezi yapmak istiyoruz” diyen Öz şunları söylüyor, “Türki Cumhuriyetler, Hindistan, Pakistan Afganistan, MENA bölgesi ve Afrika Dubai’yi tercih etmekte. Bu coğrafyalardan insanların ülkemize akın akın gelmesini hedefliyoruz. Dubai’ye göre 12 ay yaşanabilen bir şehiriz. 2018’den beri yolcu beraberinde 5 kiloya kadar altın getirmenin serbest olması gerektiğini dile getiriyoruz. Dubai ve Hong Kong’un merkez olma sebebi bazı ticaret rejimlerinin rahat olması. Bizde de olursa bütün bu coğrafyalardaki yolcular Türkiye’ye gelir. Yastık altı altının ekonomiye kazandırılması için çalışılıyor. Tahmini olarak yastık altından yılda 200 ton altın elde edilse, yolcu beraberinde altın getirmeyle bu ikiye katlanır. Bu da ithalatı engel olur, cari fazlaya katkı sağlar. Konut, turizm ve iç piyasa hareketlenir.”

TÜRKİYE DE İLK; ALTINŞEHİR KUYUMCU KOMPLEKSİ
650 kuyumcu atölyesi, 50 adet tedarikçi ve sosyal hizmet işletmesi yer alıyor. Söz konusu kompleks, yıllık 10 ton altın işleme ve 1,5 milyon takı üretim kapasitesine sahip olan Kahramanmaraş Altınşehir Kuyumcular Kompleksi hakkında da bilgiler veren Öz,
“Altın şehir projesi 2005 yılında Oda başkanlığına aday olmama sebep olan projedir. O dönemin oda başkanıyla bunun mücadelesini vermek istesem de ilerleme kaydedemedik. Bunun üzerine kendim aday oldum ve esnaflar bizi tercih etti. 2005’ten 2008’e kadar ben sadece kooperatifi kurmaya uğraştım. Bürokratik sorunlar işimizi çok zorlaştırdı. Devlette kuyumculuk atölyesinin tanımı yok. Devlet geldi inceledi ve onayladı. Biz aslında bu anlamda ülkenin de önünü açtık. Kuyumculuğunda bir sanayi olduğunu öğrettik.
2012 yılında arsayı aldık ve imar işlerini bitirmek 2015 yılını buldu. 38 bin metrekare arsa üzerine 107 bin metre kapalı alanla 800 işyerini 100,200 ve 400 metre kare olarak sunduk. 32 adet sosyal alan yani lokanta kafe gibi kuyumculara hizmet edecek yan dallarla beraber 400 işyeri içeride mevcut. Ayrıca 1200 kişilik toplantı salonu ve misafirhane, üniversite ile çalışabileceğimiz gemoloji ve uluslararası ayar evinin bulunduğu bir komplex yaptık. 2016 da ilk kazmayı vurduk ama 15 Temmuz Hadisesi yaşandı. Hemen arkasından ekonomik buhran ve pandemi sürecine rağmen mücadele ettik ve bitirdik.”