Ekonomi

Şirikçioğlu Mensucat 2021’in son çeyreğinden umutlu

Dünyanın en büyük denim üreticilerinden Şirikçioğlu Mensucat Yönetim Kurulu Başkanı Atıf Şirikçi, pandeminin neden olduğu ağır tahribatlara rağmen umutsuz olmadıklarını belirterek, “2021 yılı son çeyreğinden itibaren Avrupa Birliği ve Amerika’daki pazar payımızın daha da artacağını ve ihracatımızda önemli bir artış yaşanacağını tahmin ediyorum” dedi.

1996 yılından itibaren K.Maraş’ta, 2013 yılından itibaren Kayseri’de tekstil sektörünün ring, open end, tekstürize iplik, poy, ham dokuma, non denim ve denim dokuma kumaş alanlarında faaliyet gösteren Şirikçioğlu Mensucat Yönetim Kurulu Başkanı Atıf Şirikçi, dış ticaret açığının en güçlü panzehirinin ihracat olduğunu bildirdi.

Şirikçioğlu Mensucat olarak 2004’de üretimine başladıkları “Denim Kumaş” ile ihracata başladıklarını anımsatarak, üretim ve İhracattaki başarılarının temelindeki unsurlara dikkati çekti. 

Hayatın kendi içinde basit kuralları olduğunu vurgulayan Atıf Şirikçi, “Tıpkı bir insanın gelişiminde olduğu gibi kurumlar da hayatın bu basit kurallarından beslenir ve bu kuralların başında ise inanmak gelir. Bizim öykümüzün de ana fikri bu basit kuraldan başka bir şey değildir. Şirikçioğlu Mensucat’ı bugün dünyanın en hızlı büyüyen denim üreticilerinden biri yapan işte bu inançtır” dedi.

Atıf Şirikçi, 2020 yılını sektör açısından değerlendirirken Çin’de ortaya çıkan ve Mart ayında tüm dünyanın sağlığını tehdit eden salgının dünya ekonomisini sarsarak tüm sektörlerde tedarik zincirlerini, üretimi, arz ve talebi  olumsuz yönde etkilediğini ifade ederek, şunları söyledi:

“Türk tekstil sanayisi hem imalatta hem ihracatta uzun yıllardır görmediği en büyük düşüşü yaşadı. Fakat Ülkemizde Tekstil sektörünün diğer sektörlere göre avantajları vardır. Hammadde niteliğindeki ürünlerin işlenmiş ürünlere göre daha az katma değer sağlaması, ülkelerde ticaret dengesinin bozulmasına ve dış ticaret açıklarının artmasına neden olur. Oysaki ürünlerin hammadde yerine işlenerek ihraç edilmesiyle bir yandan sanayi sektörlerinin gelişimiyle yeni istihdam alanları yaratılır, öte yandan ithalatın azalmasıyla dış ticaret dengeleri ihracat lehine gelişir, böylece sağlıklı bir büyüme olur.”

1996 yılından itibaren içinde bulundukları tekstil sektöründe bundan sonraki odak noktalarının dünya markası olmak olduğuna dikkati çeken Atıf Şirikçi, “ Bu doğrultudaki hedeflerimiz kalite politikalarımızı sürekli gözden geçirmek, çalışanlarımızın kişisel ve mesleki eğitimlerine katkıda bulunmak, iş sağlığı ve güvenliğine önem vermek, yerel ve uluslararası normlara uygun çalışan bir şirket olmak, çevre ve insana saygıyı ön planda tutarak üretim yapmak, sosyal sorumlulukların bilincinde olmak ve katkıda bulunmak, yenilikleri takip etmek, müşteri memnuniyetini esas alarak pazardaki yerimizi sürekli iyileştirmek, sürekliliğin güvencesi olan kaliteli ürünler sunmak olacaktır” dedi.

Bu hedeflerine ulaşmanın Devletin ve ilgili birimlerin destekleri ile daha kolay olacağına inandığını belirten Atıf Şirikçi, şöyle devam etti:

“Ülkeler, dünya ekonomisinde daha fazla söz sahibi olabilmek için devamlı olarak ihracatı artırıcı hedeflere yönelmektedir. Bu konuda en güzel örnek Ülkemizde belirlenen 2023 yılı için ihracat hedefleridir. Ülkemiz belirlediği bu hedeflerle ekonomik sorunları ortadan kaldırmak ve refahı artırmak için ihracatı her koşulda destekleyecektir.

 İhracata ve ihracatçıya sağlanan bu destekler ülkemizdeki firmaların uluslararası pazarda rekabet gücünü artırarak Türk mallarının yurt dışında talep görmelerini amaçlamaktadır. Böylece ülkemiz ekonomisine devlet eliyle firmalar üzerinden katkı sağlanması hedeflenmektedir. Ülke ekonomisine sağlanan katkının yanında işletmelerin de ihracat yapmaları için önemli bir teşvik olan bu desteklerin firmaların ihracat performanslarına olan etkileri tartışılmazdır.”

Atıf Şirikçi, Amerika ve Avrupa Birliği ülkelerinin Tekstil hammaddeleri ithalatının 1/3’ünü tek başına gerçekleştirdiğini belirterek, “Bu ülkelerin bu tarz tedarik anlayışından uzaklaşacaklarını tahmin ediyorum. Tedarik zincirinin ülkemize kaymaya başladığını ilgili verilerden görebiliyorum” diye konuştu.

2021 yılı son çeyreğinden itibaren Avrupa Birliği ve Amerika’daki Pazar payının daha da artacağını ve ihracatta önemli bir artış yaşanacağını tahmin ettiğini vurgulayan Atıf Şirikçi, sözlerini şöyle tamamladı:

“Uluslararası rakiplerimize göre ürün çeşitliliğimiz, esnek ve hızlı üretim kabiliyetimiz pozitif yönde gelişmektedir. Gelecek yıllarda katma değerli üretim ve ihracata yönelik satışlarımızdaki artışla Dünyadaki yerimiz daha da önemli hale gelecektir. Güçlü bir Türkiye için hep birlikte, birlik ve beraberlik içinde çalışarak, üreterek hedefimize ulaşabiliriz.”

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu