Zamana Direnmişlerdi Ama Restorasyona Direnemediler
Kahramanmaraş’ta 3,5 yıl önce restore edilen tarihi camiler ve tarihi konaklar depremlerde ağır hasar alırken, yeni yapıların kısa sürede zarar görmesi kullanılan malzemelerin kalitesizliğini ortaya koydu.
Enikli-Kuzulu Kapısı, geniş avlusu, yüksek duvarları, patır patır akan süslü çeşmeleri, cepheyi hareketlendiren cumbaları, bağdadi duvar örgüleri, yöreye has karakteristik özellikler ile sivil mimarinin en nadide örneklerini barındıran Tarihi Maraş Konakları, kent turizmi açısından önemli bir yere sahip.
Dulkadiroğlu İlçesinde bulunan ve Türk-Sivil Mimarisinin bir zincir halkasını oluşturan Tarihi Maraş Konakları ilçeninde simgesi konumunda.Birçoğu tescilli bulunmasına karşın atıl vaziyette bekletilen konaklardanMaraş Araştırma Konağı, Mutfak Müzesi Konağı, Somut Olmayan Kültürel Değerler Müzesi Konağı ve Bahtiyar Yokuşu’nda ki konaklar 3 yıl önce yenilenerek yerli ve yabancı turistlerin ziyaretine sunulmuştu.Diğer yandan Kahramanmaraş’ın kurtuluş savaşına tanıklık eden Divanlı, Turan, Ekmekçi gibi mahallelerdede sayısız tarihi camiler bulunuyor. Yine bu camilerde yakın zamanda restorasyonedilerek hizmete açılmıştı. 6 Şubat’ta Kahramanmaraş’ta meydana gelen depremlerde şehrin dokusunu oluşturan, sivil mimarinin de en nadide örneklerinden olan tarihi konaklar ile Vakıf Kültür Varlıkları’na bağlı, 39’u cami 42 tarihi yapıdan kimisi tamamen yıkıldı kimisi ise hasar aldı.
BİRÇOK ESKİ YAPI YIKILMAYARAK DİMDİK AYAKTA KALDI
Hasar alan tarihi konaklar ve camilerin yakın çevresinde yer alan taş ve ahşaptan yapılan birçok yapı ise yıkılmayarak dimdik ayakta kalırken, daha 3-5 yıl önce restore edilen alanların depremde zarar görmesi akıllarda soru işareti bıraktı. Konuyla ilgili konuşan mahalle sakinleri, “Bizim oturduğumuz alanlar genelde eski mahalle, çok şükür asrın felaketinde evlerimizde çok büyük hasarlar oluşmadı. Mahallemizde 200,300 yıllık evler var, bunların birçoğu tescilli konumda ve tarihi konak olarak kullanılıyor.Bu tarihi konaklar atıl vaziyetteyken yetkili kurumlar tarafından yakın zamanda restorasyon yapıldı.Ama depremde ilk yıkılan ve zarar gören yerler restorasyon yapılan konak ve camiler oldu. Yakın bölgemizde yine eski olan ama kullanılmayan kerpiç binalar var hiçbirinde hasar dahi yok, halen ayakta duruyor. Eskiler yıkılmayıp, yeniler yıkılıyorsa burada kullanılan malzemelerin ne kadar kalitesiz olduğu ortaya çıkıyor” ifadelerini kullandılar.
Haber: Yunus Emre Bayır