Ekonomi

Aykut Balcıoğlu: “Kahramanmaraş’ı yeniden üretim merkezi yapacağız”

DEİK İtalya, GEN Türkiye, TÜGİAD ve BLC Group Yönetim Kurulu Üyesi genç iş insanı Aykut Balcıoğlu, özellikle Kahramanmaraş depremi sonrası yaşanan zorluklar ve bölgenin ekonomik geleceğine dair çarpıcı değerlendirmelerde bulundu.

Zorluklara rağmen kararlıyız

Balcıoğlu, “Kahramanmaraş depremi ve sonrasındaki süreç, şehrimiz için son derece zorlu bir döneme denk geldi. Bu zorluk sadece Kahramanmaraş ekonomisini değil, küresel anlamda bir daralma dönemine denk gelmiş olmamız nedeniyle tüm dünyayı etkiledi. Bizler, bir yandan kendi yaralarımızı sarmaya çalışırken, diğer yandan ekonomik zorluklarla da mücadele etmek zorunda kaldık.

Benzer bir tekstil şehri olarak başka bir bölgede sadece finansal zorluklarla uğraşılırken, biz burada yıkımların ve enkazların arasından yeniden bir şehir inşa etmeye çalışıyoruz. Buna rağmen sanayimiz, bu kadar zorluğa rağmen ciddi bir mesafe kat etti. Önümüzdeki dönemde de zorlukların devam edeceğini öngörsek de, sağlam adımlarla ilerlediğimiz takdirde bu süreci başarıyla atlatacağımıza inanıyorum.

Deprem sonrası şehirde kalmak istemeyen birçok insanın taşındığını ve bu durumun iş hayatına katılım oranını ciddi şekilde zayıflattığını görüyoruz. Özellikle yetişmiş iş gücü tarafında bir azalma yaşanıyor. Yeni yapılan inşaat projelerinde geçici yüksek kazanç fırsatları, sanayi sektöründeki iş gücünün yön değiştirmesine neden oluyor. Bu durum, üretim kapasitesini de olumsuz etkiliyor. Kahramanmaraş, deprem öncesinde Türkiye’nin en üretken şehirlerinden biriydi; ancak şimdi sıralamada bir miktar gerilemiş durumda.” Dedi.

Katma değerli üretime odaklanmalıyız

Aykut Balcıoğlu, “İhracatımızdaki düşüş ise yalnızca üretimin azalmasından değil, aynı zamanda asıl pazarlarımız olan Avrupa ve Orta Doğu’daki talep daralmalarından kaynaklanıyor. Türkiye’nin genel ihracat performansında da bir gerileme var. Daha önce rekor seviyelere ulaştığımız dönemlerin ardından şimdi, maliyet odaklı talepler nedeniyle rekabet avantajımızı kaybetmeye başladık. Özellikle tekstil ve çelik mutfak eşyaları gibi alanlarda, Çin, Hindistan ve Mısır gibi ülkelerle rekabet etmekte zorlanıyoruz.

Ekonomik toparlanma için üretimde kapasitemizi doğru kullanmayı ve verimliliği ön planda tutmamız gerekiyor. Avrupa’nın yaşlanan nüfusu, tekstil gibi sektörlerde talebin azalmasına yol açsa da, bizler daha katma değerli ve verimli üretimle rekabet gücümüzü korumalıyız. Bunun için uygun ekonomik politikaların devreye alınması önemli.” İfadelerine yer verdi.

Asgari ücret belirlenirken rekabet koşulları da göz ardı edilmemeli

Balcıoğlu, “Son olarak, asgari ücret konusu işverenler açısından kritik bir başlık. Gönül ister ki herkesin yaşam standardını yükselten bir ücret belirlenebilsin; ancak rekabet koşulları da göz ardı edilmemeli. Yüksek oranlı zamların enflasyonu körükleyebileceğini daha önce deneyimledik. Bu nedenle dengeli bir yaklaşımın benimsenmesi gerektiğine inanıyorum. Zam oranı belirlenirken hem çalışanların refahı hem de üretimin sürdürülebilirliği dikkate alınmalı.

Sonuçta, devletimizin alacağı karara hepimiz uymak zorundayız. Zorluklara rağmen, birlikte çalışarak Kahramanmaraş’ı yeniden güçlü bir üretim merkezi haline getireceğimize inanıyorum.” Dedi.

Deprem bölgesinde girişimcilik ve yeni projeler

Gen Türkiye’nin Yönetim Kurulu üyesi Aykut Balcıoğlu,“GEN Türkiye, 200’den fazla ülkede faaliyet gösteren küresel bir girişimcilik ağıdır. Bu oluşum, bireylerin katılmak için başvurabileceği bir yapı değil; yalnızca davet edilen kişilerin dahil olabildiği bir sistemdir. Kahramanmaraş’taki girişimcilik çalışmalarımdan dolayı aldığım bir davetle bu yapıya dahil oldum.

Gen Türkiye olarak Türkiye’nin dört bir yanından önemli girişimciler, yatırımcılar ve bu alanda faaliyet gösteren kişilerle birlikte girişimcilere mentorluk hizmetleri sunuyoruz. Bu süreçte girişimciler, fikirlerini sunma, yatırımcılarla tanışma ve hatta yatırım alma fırsatı buluyor. Bugüne kadar bu anlamda başarılı pek çok örnek yaşadık. Bazı girişimciler mentorlardan doğrudan yatırım alırken, bazıları değerli tavsiyeler ve geniş bir network elde etti.

Aynı zamanda, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin (TOBB) çatısı altında düzenlenen ve partneri olduğumuz ve her yıl düzenlenen G3 Girişimcilik Zirvesi’nde aktif olarak yer alıyoruz. Türkiye’nin en büyük girişimcilik etkinliklerinden biri olan bu zirve, geçtiğimiz yıl İzmir’de 2 binden fazla katılımcıyla gerçekleştirildi. Zirvede girişimcilerle birebir mentorluk görüşmeleri yapıldı ve yoğun talep nedeniyle kontenjanların üzerinde bir katılım gerçekleşti. Önümüzdeki yılın zirvesi için de hazırlıklara başlayacağız.

Bunun yanısıra, deprem bölgesinde girişimciliği desteklemek adına ING Bank ve Habitat Derneği iş birliğiyle bir girişimcilik merkezi açtık. Bu merkezde girişimcilere eğitimler verilmekte, çalışma ortamları sağlanmakta ve ortak projeler geliştirilmektedir. Herkesin başvurarak, kabul edilmesi halinde dahil olabileceği bu merkez, bölge girişimcilerine önemli fırsatlar sunuyor.

Ayrıca Gen Türkiye olarak Facebook’un (Meta) TOBB işbirliğiyle Gaziantep ve Hatay’da açtığı bizim de partneri olduğumuz “İstasyon” girişimcilik merkezlerine destek verdik. Bu merkezler, girişimcilik ekosistemine yönelik eğitim ve mentorluk hizmetleri sağlamak amacıyla oluşturulmuştur.” İfadelerine yer verdi.

Uluslararası iş birlikleri oluşturuyoruz

Türkiye Genç İş İnsanları Derneği (TÜGİAD) Yönetim Kurulu üyeliğini de yürüten Balcıoğlu, “TÜGİAD, G20 zirvesinin gençlik tarafında Türkiye’yi temsil eden tek kurumdur ve bu dönem de başkanlığını yürütmekteyiz. Burada alınan karar ana G20 bildirgesine dahil olabiliyor ve Dünyanın gidişatına yön veriyor. Burada alınan kararlar, genç girişimcilerin önünü açacak önemli bir mekanizma haline geliyor. Aynı zamanda TÜGİAD, Avrupa Genç Girişimciler Konfederasyonu’nda Türkiye’yi temsil etmekte ve dönem başkanlığını yürütmektedir.

TÜGİAD’ın uluslararası genişleme stratejisi kapsamında, önümüzdeki yıl Çin’de bir şube açıyoruz. Çin, dünyanın en büyük ikinci ekonomisi ve bu pazarda yer almak girişimciler için büyük bir avantaj sağlayacak. TÜGİAD üyeleri, Çin’de iş yapmak istediklerinde bu şube aracılığıyla her türlü destek ve danışmanlık hizmeti alabilecek.

Son olarak, İtalya ile de güçlü bağlarımız var. İtalya, Türkiye’nin en önemli ticaret ortaklarından biri. İtalya’daki kurumlarla iş birliği yaparak ihracat, ithalat ve gümrük sorunlarına çözüm arıyoruz. Bu süreçlerde hem özel sektör hem de kamu dinamiklerini bir araya getirerek etkin bir yönetim sağlıyoruz.

Bu yoğun çalışmalarla hem Türkiye’de hem uluslararası platformlarda girişimciliği desteklemeye ve ülkemizi en iyi şekilde temsil etmeye devam ediyoruz.” Dedi.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu