Aykut Metal, üretiminin yüzde 80’ini ihraç ediyor
Metal mutfak eşyaları sektörünün öncü kenti Kahramanmaraş’ta, bu alanda faaliyet gösteren lider üreticiler arasında yer alan Aykut Metal, üretiminin yüzde 80’ini ihraç ederken, yüzde 20’lik bölümünü de yurt içinde pazarlıyor.
Aykut Mutfak Gereçleri Yönetim Kurulu Başkanı Sercan Özçimen, 1982 yılından günümüze, metal mutfak eşyaları sektöründe her yıl gelişen teknolojiye ayak uydurarak üretim yapmaya devam ettiklerini bildirdi.
Çelik Tencere, Çelik Çaydanlık, Düdüklü Tencereler , Granit kaplamalı Alüminyum ürünler ve bilimum mutfak eşyaları üreten firmanın Yönetim Kurulu Başkanı Özçimen, üretimlerinin yüzde 80’ini ihraç ettiklerini, yüzde 20’lik bölümünü de yurt içinde pazarladıklarını bildirdi.
Özçimen, Adana yolu 21. Km de 23.000 m2 alan içerisinde 15.000m2 ‘kapalı alanda , 170 çalışanı ile faaliyet gösteren firmalarının son 12 yılda pazar payını sürekli genişlettiğini, 2021 yılı itibari ile ihracat yaptıkları ülke sayısının 19’a yükseldiğini kaydetti.
Pandemi şartlarının tüm dünyayı olumsuz etkilediğini vurgulayan Özçimen, üretimin neredeyse durma noktasına geldiğini, buna rağmen metal mutfak eşyaları üreticileri olarak geçtiğimiz yıl 2,5 milyar dolar ihracaat rakamı ile , ülke ekonomisine büyük katkı sağladıklarını bildirdi.
Kademeli normalleşme adımlarının ardından sektörün daha da ivme kazandığını öngördüklerini belirten Sercan Özçimen, metal mutfak eşyası üreticileri siparişlerini artırdığını ve yeni yatırımları planladıklarını ifade etti.
Özçimen, 1980 li yıllardan başlayan üretim ve yatırımlarla metal mutfak eşyası sektöründe 2021 yılı itibari ile 18.000 çalışanı ve 85 fabrika ile Avrupa’nın en büyük tencere üreticilerinin faaliyet gösterdiği Kahramanmaraş’ın metal mutfak eşyası sektörünün lideri konumunda olduğunu kanıtladığını savundu.
2020 yılı verilerine göre 130 ülkeye 172 milyon dolarlık ihracat gerçekleştiğinin altını çizen Sercan Özçimen, sektörün genel sorunlarına ilişkin olarak da şunları kaydetti:
“Metal mutfak eşyaları sektörünün güncel sorunu , belkide en başında geleni , son zamanlardaki hammadde ve lojistik fiyatlarındaki önemli artıştır. Metal hammaddesine getirilen ek vergiler, dünya ticaretindeki rekabet gücümüzü azaltıyor.”
Sektörün ihtisas alanında faaliyet gösteren Organize Sanayi Bölgesi’ne ihtiyacı olduğunu vurgulayan Sercan Özçimen, “Şehrimizdeki sorunları yıllardır konuşuyoruz, maalesef ki yeni yatırım yapmak isteyen firmalarımızın sıkıntılarını gündeme taşıyoruz. Kahramanmaraş’ımız büyüyor, yeni istihdam alanları yeni organize sanayi bölgelerini şehrimize kazandırmak lazım” dedi.