Ekonomi

Bakır’da Kahramanmaraş merkez oldu

Kahramanmaraş ekonomisinin hedeflerine ulaşmasında kritik bir rol üstlenen ve zorlu bir dönem olmasına karşın 2021 yılında da üretimlerine devam eden metal mutfak eşyaları sektörünün aktif büyüklüğü Türkiye ekonomisinin yüzde 6,5’ini karşılıyor.

Metal Mutfak eşyaları sektörü her yıl aktif büyüme trendini korumaya devam etti.

2020 yılının ilk aylarında da yıl içinde büyüme trendinin güçlü etkilerinin görülmesi bekleniyordu. Ancak koronavirüs pandemisi beklentilerin yeniden değerlendirilmesine neden oldu. Hükümet desteklerinin sektöre can suyu olmasıyla yeniden atılıma geçen firmalar hedeflenen ihracat hacmine ulaştı. Kahramanmaraş Bakırcılar Odası Başkanı Selamet Atlı’nın açıklamalarına göre, yıllık ortalama bakırcılıkta 30 milyon dolar, olan yurt dışı ihracat oranları yakalanıyor.

YILLIK 30 MİLYON DOLARLIK YURT DIŞI İHRACATI

Hammaddesi Kahramanmaraş’tan giden bakırın çevre illerde sadece işleme işinin yapıldığını söyleyen Atlı, bununla birlikte kentin bakırcılıkta 30 milyon dolarlık ihracat hacminin olduğunu belirtti.

Atlı: “Bakır sektöründe Kahramanmaraş, Türkiye’de bir numara. Şehrimizde sadece bakırcılık sektöründe yıllık 30 milyon dolarlık yurt dışı ihracatı oldu. Türkiye’nin başka illerinde de mutlaka bakırcılık alanında ihracat vardır ancak o illere hammadde Kahramanmaraş’tan gidiyor. Başka illerde bakırcılık sektörü üzerine yapılan ihracatlar yine Kahramanmaraş bazlı oluyor. Hammadde gönderdiğimiz şehirler üzerinde sadece işleme yapabiliyor, asıl bakır üretimi şehrimizde yapılıyor. Ortalama bin 400 yıldan bu yana, Türkiye’de bakırın merkezi Kahramanmaraş.

GERİ DÖNÜŞÜMLERİN YÜZDE 80’İ KAHRAMANMARAŞ’TA ERİTİLİYOR

Kentimizde bakırcılık kadar alüminyum sektörü de Türkiye’de çok önemli bir konumda. Alüminyumun tabanı bakırcılıktan geliyor. Kırsal kesimlerde fiyatından ötürü bakır kullanımı azalınca üreticilerde alüminyum mutfak eşyaları üzerine üretim yapmaya başladı. Alüminyumun yanı sıra çelik sektörü, teflon granit sektörü de bakırcılığın tabanından geliyor. Bakır kullanımının azalması ile geliştirilen tüm bu sektörler, fabrikasyon usulünde üretim yapıyor. Bu sektörle binlerce kişiye istihdam sağlayan esnafımız mevcut. Teflon ve granit ürünlerin hammaddesi de alüminyumdan elde ediliyor. Alüminyum sektörünün şehrimizde 100 milyon dolarlık ihracat hacmi var. Alüminyum geri dönüşümlerinin yüzde 80’i Kahramanmaraş’ta eritiliyor.

15 BİN KİŞİYE İSTİHDAM

Her ne kadar teknoloji yatırımı yapılırsa, yapılsın bu işte insan gücü şart. Bunun içinde halktan yetişen insan sayısının artması gerekiyor ama eğitim sistemi sebebiyle alttan eleman yetişmiyor. Bugün Türkiye’nin ve şehrin istihdamına önemli ölçüde katkı sağlayan sektör, yarın insan kaynağı konusunda çok büyük sıkıntı yaşayabilir. Türkiye bütçesini züccaciye sektöründe Kahramanmaraş, 6,5 ile temsil ediyor. Bu veriler maddi gelir olarak hesaplanırsa,

ortaya oldukça ciddi rakamlar çıkar. 2019 İstanbul fuarında ki araştırmalara göre, fuara katılan Kahramanmaraş firmaları rakamsal olarak, Türkiye’nin yüzde 6,5’ini karşıladı. Bu küçük bir meblağ değil. 15 bin kişiye istihdam sağlıyoruz.”

DAHA KURUMSAL BİR YAPI İÇİN YEREL YÖNETİMLERİN DESTEĞİ ŞART

Bakırcılar Odası Başkanı Selamet Atlı, sorunlarını bildiği sektörün daha ilerilere taşınabilmesi için yerel yönetime seslendi.  Atlı, “Sektörümüze yerel yöneticilerin destek vermesini bekliyoruz. İmalatçı ve istihdam sağlayan bir sektörüz. Sektörümüzün faaliyetlerini sürdürebileceği, bir sanayi arsasına ihtiyacımız var. Küçük esnafımızın işlerini yürütebileceği bir yer istiyoruz. Tüm firmaların bir arada olması ekonomik ve sosyal anlamda sektöre artı değer kazandıracaktır. Yöneticilerimiz bize sadece bir yer göstersin yeterli bir o alan içerisine kendi işyerlerimizi kendimiz yaptırırız.  Sektörde 350 küçük esnafımız var. Daha kurumsal bir yapıya dönüşebilmesi için 350 işyerinin yapılabileceği bir alan istiyoruz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu