Ekonomi

BLC Group yapay zeka ile büyüyor

BLC Group, iş planlamalarını ve müşteri memnuniyetini geliştirdiği yapay zeka üretim modülü ile optimize etmeyi başardığını açıkladı.

Ar-Ge departmanı yöneticisi ve BLC Group Yönetim Kurulu Üyesi Emre Can Balcıoğlu önderliğinde çalışan ekip, sürekli iyileştirme ve üretim süreçlerinde yenilikçi çözümler için çalışmalarını sürdürüyor. Uygulanan yapay zeka üretim modülü ise bu alanda öncü sistemlerden birisi.

Gelecek dönemde ise susuz boyama, daha az enerji ve kimyasal madde kullanılan üretim süreçlerine ulaşma ile birlikte robotik depolama, iş süreçlerinin takibini robotlarla yapmak ve karanlık fabrika bölgeleri oluşturmak var.

BLC Group, Türkiye’de tekstil sektörünün Ar-Ge yatırımlarıyla öne çıkan devlerinden biri. Dünya moda devlerine üretiminin yüzde 85’ini doğrudan veya dolaylı olarak ihraç eden grubun bu başarısının ardında teknolojiye, dijitalleşmeye ve sürdürülebilirliğe yaptığı yatırımlar var.

BLC Group son olarak iki global tedarikçisiyle birlikte geliştirdiği yapay zeka temelli otomasyon sistemiyle iş planlamalarını ve müşteri memnuniyetini optimize etmeye başladı. BLC Group Yönetim Kurulu Üyesi Emre Can Balcıoğlu, iki global şirketle birlikte geliştirdikleri yapay zeka tabanlı teknolojileri sayesinde üretim tesisinde oluşturulan iş emirlerini en yüksek verimlilikle tamamlayabildiklerini söylüyor.

KİŞİSELLEŞTİRDİ, REKABET GÜCÜ ARTTI

Sistemin ürün kalitesinde de müşteri bazlı kişiselleştirmeler yapmaya imkan verdiğini açıklayan Emre Can Balcıoğlu,” Yapay zeka sistemleri ile üretimin her safhasına entegre olduk. Üretim sürecinin planlanmasından başlayan yapay zeka süreci, ürünlerimizi üretirken yaptığımız laboratuvar simülasyonlarıyla devam ediyor. Bu simülasyonlar daha sonra büyük çapta üretim süreçlerine aktarılıp üretimin hata payını sıfıra indirgemeyi ve sürekliliğini sağlamayı amaçlıyor. Halihazırda işleme aldığımız robotik bazlı uygulamalarla kimyasal dağıtım ve üretim kontrol süreçlerimizi takip etmekteyiz. Ayrıca ürün kalite kontrollerinin bir kısmını da yine otomatik uygulamalar sürdürmekte. Yeni planlarımızda ise robotik depolama, iş süreçlerinin takibini robotlarla yapmak ve karanlık fabrika bölgeleri oluşturmak var”  diyor.

ENERJİ VERİMLİLİĞİNİ 3’E KATLADI

BLC Group Ar-Ge ekibinin geliştirdiği bu yapay zeka temelli yeni sistem, üretimin standardizasyonu ve doğa dostu olma konusunda da önemli bir fark yaratıyor. Balcıoğlu, “Enerji tasarrufu konusunda geliştirdiğimiz verimli yakma sistemlerimizle, kullandığımız enerji kaynaklarının verimliliğini yüzde 200’den fazla yani 3 kat artırarak, hem çevreye zararımızı azalttık hem doğal kaynakları koruma yolunda önemli adımlar attık” diye konuşuyor.

SİMÜLASYON HATAYI SIFIRA YAKLAŞTIRDI

Tekstil devinin üretimde otomasyona verdiği önem üretim simülasyonu teknolojisinin ortaya çıkmasında önemli bir rol oynadı. Balcıoğlu, üretim öncesi simülasyon yaparak ürünlerinin son istasyonda nasıl olacağını ve düzeltmeleri gereken prosesleri önceden takip edebildiklerini de söylüyor. Bu sayede hata paylarını sıfıra yakın seviyelere indirebildiklerini açıklayan Balcıoğlu, “Ayrıca bu teknolojiler birçok kararsızlık gösteren aşamayı da elemine ederek üretim planlarımızın devamlılığı sağlandı” diye anlatıyor.

HEDEFTE KARANLIK FABRİKA VAR

Bugün ürettiği pek çok teknolojiyle tekstildeki gücünü üretim teknolojilerine de taşıyan BLC Group, yeni prosesler geliştirme ve farklı üretim ekipmanları üretme konusunda da yoluna devam ediyor. BLC Group’un bu zamana kadar Türk sanayisine kazandırdığı yeni teknolojiler arasında karbon ayak izi sıfır olan makinalar, verimliliği ve üretim kapasitesi yüksek ekipmanlar, izlenebilirliği şeffaf hale getiren teknolojiler yer alıyor. Balcıoğlu, “Ar-Ge ekibimizin hayata geçirdiği yeni teknolojiye sahip üretim araçları proje aşamalarından çıkarak her geçen gün hayata geçiyor” diyor.

Karanlık fabrika alanları yaratma planına dair konuşan Balcıoğlu, karanlık fabrikaları şöyle açıklıyor: “Karanlık fabrika kavramı bir üretim metodolojisidir. Temsil ettiği kavram bakımından, üretimin minimal insan müdahalesi veya insana bağlı hataların en az seviyede olmasıyla ilişkilidir. Bu süreç, üretimlerde insan hatasından kaynaklanan birçok gideri azaltmak, yine aynı kaynaktan gelen karbon ayak izini düşürmek ve üretimde insandan kaynaklanan hataları ve bunlardan kaynaklanan sarfiyatı sonlandırmak amacıyla otomasyon ve robotik teknolojilere dayanır. Böylelikle üretim tesislerinde verimlilik en üst düzeye taşınırken, iş kazaları gibi problemli durumlar da ortadan kalkacaktır. Biz de karanlık fabrika alanları yaratmak için çalışıyoruz.”

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu