Ekonomi

Gökhan Büyükdereli, Kahramanmaraş için gastronominin önemine işaret etti!

Kültür Turizm Otelciler ve Gastronomi Derneği Genel Başkanı Gökhan Büyükdereli gastronominin önemli bir role sahip olduğunu vurgulayarak Kahramanmaraş’ın bu noktada önemli bir merkez olduğuna dikkat çekti.

Kültür Turizm Otelciler ve Gastronomi Derneği Genel Başkanı, Otel Germanıcıa Yönetim Kurulu Üyesi Gökhan Büyükdereli Gastronomi turizmi yarattığı gelir dolayısıyla ekonomide önemli bir yere sahip olduğunu ifade etti.

“Dünyada turizmle ilgili gelişmeler incelendiğinde, turistik destinasyonların pazarlanmasında “gastronominin” önemli bir role sahip olduğunu görmekteyiz. Dünyanın ilk varoluşundan bugüne, insanlığın yaşam kaynağı ve en çok zevk aldığı şeylerin başında yer alan, karın doyurmanın yanı sıra yapılan yemeklerle duygusal bağlar kurup ve anlam katarak özgün hikayelerini de yüklediği dünya mutfağı, bugün zengin birikimiyle yemek kültürünü tüm insanlığa miras bırakmıştır. Bir çok yemek yaşanmış büyük hikayeleri içinde barındırarak günümüze kadar varlığını kültürüyle lezzetine lezzet katarak devam etmektedir. Ülkemiz on binlerce yıllık bir tarih ve birçok medeniyete ev sahipliği yapan Anadolu topraklarından çıkan lezzet hikayeleri konusunda oldukça zengin birikime sahip ve neredeyse her lezzeti ayrı bir hikayeyi barındırmaktadır.

Destinasyonlara ait gastronomik unsurların yoğun olarak kullanıldığı pazarlama faaliyetlerinde, turistlere sunulan bu yeni  ürüne olan talep ve gastronomik turizm faaliyetlerinden elde edilen gelir çok ciddi sayısal verilerle kanıtlanmaktadır. Dünya da insanlar giderek daha fazla dışarıda yemek yemektedir. Dünya’da ün yapmış olan mutfakların üç temel özelliği vardır bunlar  1 – tanınmışlık, 2 – özgünlük ve 3 –  çeşitliliktir. Tanınmışlık; bir mutfağa ait yemeklerin diğer kültürlerce bilinip uygulanmasını, özgünlük; bir mutfakta üretilen yemeklerin tamamen o kültüre has olmasını, çeşitlilik ise o mutfakta üretilen yiyeceklerin, tariflerin bolluğunu, zenginliğini göstermektedir.

Bu doğrultuda şehrimiz  gerek sahip olduğu gastromik değerler  , gerekse gastroteknolojik ürünleri  ve  tarihte saraya uzanan sofra adabı  ile zengin bir mutfağa sahip olmasıyla turistik destinasyon ve gastronomi turizm açısından tercih edilebilecek önemli bir şehirdir. Günümüzde de küreselleşmeyle birlikte ülkelerin mutfakları, yemek kültürleri, yiyecek içecek alışkanlıklarında ve tüketimlerinde de hızlı bir değişime neden olmaktadır. Yöresel lezzetler özellikle korunması gereken unsurlardır. Çünkü milletlerin birçok adetleri gibi yiyeceklerinde de kültür, tarihi oluş ve tabiat varlığının tesirleriyle özellikler bulunmaktadır.  

Ülkemizin zengin lezzet kültürüne rağmen günümüzde hikayeleri unutulmaya yüz tutarak yeteri kadar bilinmemesi kültürümüzden uzaklaşarak mutfağımıza karşı olan manevi değerlerimizin azalmasına neden olmuş ve damak tadı olarak yabancı kültürlerin esiri haline gelmemize sağlamıştır. Maalesef lezzetlerimizi ve kültürümüzü yeteri kadar tanıtımını yapmakta da dünyanın çok gerisinde kalmaktayız.

Biran önce soyut olmayan kültürel miraslarımızı sahip çıkarak coğrafi işaret ve reçeteler kadar önemli olan tüm lezzet hikâyelerimizi bir araya toplamak ve bize emanet edilen bu mirası bizden sonraki nesillere aktarma görevini yaparak bayrağı gelecek nesillere teslim etmeliyiz. Ayrıca bu durum ülke mutfağımızın yurt dışına açılarak ve markalaşması adına en önemli mihenk taşlarından biri olacaktır.

Gastronomi turizmi yarattığı gelir dolayısıyla ekonomide önemli bir yere sahiptir. Elde edilen gelirde artış sağlanması da ancak turistlerin destinasyonlardan memnuniyet derecesi yüksek bir şekilde ayrılmasıyla mümkün olmaktadır. Turistlerin memnuniyetlerinin sağlanması ise hizmetin kalitesine bağlıdır. Hizmetin kaliteli olması personelin eğitim düzeyiyle doğru orantılıdır. Bu durumda personelin eğitim düzeyi ne kadar artarsa sunulan hizmetin kalitesi de o miktarda artmakta ve turizm eğitiminin önemini ortaya çıkarmaktadır. Alınan eğitimin seviyesinin yüksek olması sunulan hizmetin kalitesini arttırmaktadır ve bu nedenle eğitim seviyesi hizmet kalitesi açısından oldukça önemli bir yere sahip olmaktadır. Bu bağlamda, gerek yerel halka gerekse yiyecek içecek bölümü okuyan öğrencilere, yerel halka, işletme yöneticilerine eğitimler ve kurslar verilerek hizmet kalitesi arttırılmalıdır.”

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu