Ekonomi

KİPAŞ Holding’ten Aydın’a dev yatırım

Başta tekstil olmak üzere kağıt, enerji, çimento, eğitim ve lojistik sektörlerinde faaliyet gösteren ve kökleri 1986 yılına dayanan Kipaş Holding, Avrupa’nın en büyük tesisini faaliyete geçirmeye hazırlanıyor. Halen 11 bin çalışanı ile yatırımlarına devam eden Kipaş Holding’in yeni yatırımı devreye girdiğinde 2000 kişiye daha istihdam sağlanacak.

Kağıt sektöründeki ilk yatırımını Kahramanmaraş’ın Türkoğlu ilçesinde yapan Kipaş Holding, Aydın’ın Söke ilçesinde 658 dönüm üzerine kurduğu yeni yatırımını, 2021 yılının son çeyreğinde üretime geçirmeyi planlıyor. 

TÜRKİYE’NİN KAĞIT İHTİYACININ BÜYÜK KISMINI KARŞILAYACAK

Yatırım ağını Aydın’ın Söke ilçesine kadar genişleten Kipaş, 550 milyon dolar yatırım yaptığı kağıt yatırımı ile Türkiye’nin 300 milyon dolarlık kağıt ithalatını ortadan kaldıracak. Yıllık 730 bin ton olan kağıt üretimiyle 200 milyon dolarlık ihracat hedefleyen firma, ikinci ana makinenin de gelmesiyle yatırım değerini 700 milyon dolara çıkaracak.

KENDİ ENERJİSİNİ ÜRETİYOR

Çevreye duyarlı tesiste su arıtma sistemleri ve baca gazlarını filtrelemek için yaklaşık 43 milyon dolar yatırım yapan Kipaş Holding,  yeni fabrikasında  kâğıt üretirken bir yandan da 55 megavat gücünde enerji üreterek kendi ihtiyacını karşılayacak. Ayrıca bakteri ile arıtma sistemiyle de 6 megavat gücünde elektrik üretecek. Kullandığı teknolojik özelliğiyle Avrupa’nın da en ileri teknik kapasitesine sahip fabrika olacak. 

ÜRETİM İÇİN AĞAÇLAR KESİLMEYECEK

Sürdürülebilir ve çevreye duyarlı üretimi benimseyen ve bu konuda birçok firmaya örnek olan Kipaş Holding’in Aydın’daki yatırımında bir dal bile ağaç kullanılmayacak. Birçok bölgede Atık Kağıt toplama tesislerine sahip olan Kipaş Holding, bu sayede yıllık 700 bin ton kağıt üretimini doğaya zarar vermeden gerçekleştirecek.

Fabrika Genel Koordinatörü Ahmet Çınar konuyla ilgili bilgi verirken, çevreye duyarlılığın firmaları açısından önemine dikkati çekerek, şunları söyledi:

“Bu yatırım için bir dal ağaç bile kullanmayacağız. Eğer ağaç kullanıyor olsaydık Bolu orman alanlarının 1/3 alanını burada tüketirdik. Biz burada atık kâğıtları hammadde olarak kullanarak çevreye hizmet ediyoruz. Yıllık 840 bin ton atık kâğıt ihtiyacımız var. Türkiye’deki atık kâğıt bize yetmiyor. Biz ihtiyacımız olan kâğıdın yüzde 60 ile 70’ini yurt dışından ithal ediyoruz. Türkiye’de belli noktalarda kâğıt toplama tesisleri var. Bunlar da belediyelere ait. Türkiye’de çöpe giden kâğıdın yüzde 40’ı toplanmıyor. Bu yatırım atık kâğıdın değerini artırdığı gibi bilinç de yaratacağı kanısındayım.”

TÜRKİYE’NİN 300 MİLYON DOLARLIK İTHALATINI ORTADAN KALDIRACAK

Kipaş Holding Yönetim Kurulu Başkanı M. Hanefi Öksüz ise kağıt fabrikasının ithalatı engellediği için stratejik bir yatırım olduğunu, tesisin faaliyete geçmesiyle cari açığın önlenmesine büyük katkı sunacağını ifade ederek, şöyle konuştu:

“Burası 550 milyon dolarlık bir yatırım. İkinci makine geldiğinde de 700 milyon doları geçecek. Çok büyük heyecan duyuyoruz. Ülkemizin ihtiyacı olduğu bir yatırım. Türkiye’nin 300 milyon dolarlık ithalatını ortadan kaldıracak, üstelik 200 milyon dolar da ihracat planlıyoruz. Fabrika kendi branşında Avrupa’nın en büyüğü olacak.

Ülkemizin yatırıma ihtiyacı var. Daha fazla vergi almak, daha fazla ihracat yapmak, gençlerimize daha fazla istihdam sağlamak açısından önemli. Teknoloji bakımından dünyadaki mevcut teknolojilerin zirvesinde bir yatırım. Arıtmasından, kazanından tutun her yerinde Avrupa’nın istediği çevreci kriterlerinin bile üzerinde bir tesis. Fabrikayı sıfır atık kurallarına göre inşa ettik. Tesisin açılmasıyla bölge istihdamına da çok büyük bir katkı sağlayacağız.” 

Kipaş olarak yatırımcı bir grup olduklarına vurgu yapan Hanifi Öksüz, “Şartlar oluştukça sürekli ülkemize yatırım yapmak istiyoruz. Yatırımlarımızın da çoğunda Allah’a şükür başarılı olduk. Bu prensiplerle hareket ediyoruz. Ortaklarımızla uyum içinde hakka, hukuka riayet ederek, istişareye önem vererek ülkemizin ihtiyacı olan yatırımlarla büyüyoruz. Bundan da çok mutluyuz. Salgına rağmen çalışmalarına hiç hız kesmeden devam ediyoruz” dedi.

NİŞASTA FABRİKASI YATIRIMI YOLDA

Kağıt fabrikasında ham madde olarak nişastanın da kullanıldığına değinen Öksüz, “Bu ham maddeye yönelik bir yatırımımız olacak. Türkiye büyük bir mısır üreticisi. Bu yatırımın çiftçimize büyük bir desteği olacak çünkü daha iyi fiyata mısırını satacak. Nişasta yatırımını Kahramanmaraş’a yapacağız. İnşallah 2021’de bu yatırımımızı hayata geçireceğiz” bilgisini verdi.

Çevreyi kirletmeyen hiçbir sanayi kuruluşu olmadığını ancak, sanayileşmeye ve doğaya da ihtiyaç olduğunu belirten Hanefi Öksüz “Biz sanayileşirken mümkün olduğu kadar çevremizi az kirleteceğiz. Devlet her sanayi kuruluşu için ayrı bir ölçü vermiş, havayı, suyu şu kadar kirletebilirsin diye. Bu ülke bizim, geleceğimiz olan çocuklarımıza bırakacağımız bu vatan bizim” dedi

TÜRKİYE’NİN İPLİK ÜRETİMİNİN YÜZDE 10’UNU KARŞILIYOR

Türkiye’nin ve Avrupa’nın en büyük entegre iplik ve kumaş üreticisi olan ve Türkiye’nin yıllık iplik üretiminin de yüzde 1O’luk kısmını tek başına gerçekleştiren Kipaş Holding’e bağlı Kipaş Tekstil İşletmelerinde; iplik, denim ve kumaş üretim tesisleri ile başta pamuklu olmak üzere, tüm elyaf gruplarından üretilen kumaşları içeren zengin bir üretim portföyüne sahip bulunuyor.

“İplik yatırımlarımız var bunlar da olmak zorunda zaten iplik bakımından Türkiye’ nin en büyük tesisiyiz şu anda hem kapasitemizi artırıyoruz hem makinelerimizi modernize ediyoruz” ifadelerini kullanan Hanefi Öksüz, şu bilgileri verdi:

“Tekstil sektöründe 40 yıla yaklaşan tecrübemizle çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Sürdürülebilir ve inovatif üretim metotlarıyla sürekli tasarruf sağlayan ve çevreye duyarlı teknolojileri işletmelerimizde kullanıyoruz. Sürekli olarak modernizasyon çalışmaları yapıyoruz ve bu sayede kapasitelerimizi arttırarak piyasadaki gelişmelere duyarsız kalmıyoruz. Bu yıl Open-End ve Vortex yatırımı var, biz de tekstil yatırımı bitmez yani her on yılda bir tekstil makinelerini değiştirmek istersek en az her sene 50 bin iğneyi kurtarmamız lazım. Bunun dışında Türkiye’ nin ciddi oranda açığı bulunan modern elyaflarla birlikte teknik tekstile ağırlık veriyoruz. Yatırımlarımızı orta ve kısa vadeli olarak planladığımız için, Türkiye’nin ihtiyacı olan teknik tekstiller alanında kaliteli ve faydalı ürünlere yöneldik.”

DOĞAYA VE ÇEVREYE DUYARLI SÜRDÜRÜLEBİLİR ÜRETİM

Geçtiğimiz aylarda Kahramanmaraş’ta Kipaş Holding ile Orman Bölge Müdürlüğü arasında imzalanan “500 Bin Ağaç Bağışı Projesi” protokolü kapsamında, Orman Bölge Müdürlüğünün ağaçlandırma sahalarına her yıl 100 bin adet olmak üzere 5 yılda 500 bin adet ağaç dikimi hedeflendiklerini belirten Hanefi Öksüz,  bu kapsamda, ilk fidanların, Kahramanmaraş Döngel Ana Yolu üzerinde toprakla buluştuğunu bildirdi.

EĞİTİME TAM DESTEK

Eğitime de tam destek verdiklerini belirten Hanefi Öksüz, şunları kaydetti:

“Kipaş Holding olarak sosyal sorumluluk projelerine ayrı önem veriyoruz. Kahramanmaraş’ta bulunan Kipaş Eğitim Kurumlarımızda ana sınıfından başlayıp ilköğretim ve lise seviyesinde devam eden eğitim kurumlarımız var. Buradaki başarılı öğrencilerin hepsine burs vermeye devam ediyoruz ve öğrencilerimizin yüzde 70 ‘i burslu olarak okuyor. İyi eğitim almak isteyen başarılı herkese de kapımız açık. Ayrıca sosyal sorumluluk gereği 12 okul, 2 hastane, ibadethaneler, taziye evleri, gençlik ve spor destekleri ve verdiğimiz burslarla bu topraklarda kazandığımızı yine bu topraklara geri veriyoruz.” 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu