Kahramanmaraş’ta Deprem Sonrası Gayrimenkul Piyasası merak konusu oldu!

Kahramanmaraş’ta yaşanan depremin ardından, şehrin gayrimenkul piyasasındaki değişimler ve yaşanan son gelişmeler merak konusu olmaya devam ediyor.
Şehirdeki inşaat maliyetleri ile konut fiyatları arasındaki ilişkiyi irdeleyen Gerimenkul Uzmanı Remzi Çakır, Ekonomi-X Gazetesine değerlendirmelerde bulundu.
Depremin etkileriyle birlikte, konut stokunun azaldığı ve işyerlerinin zarar gördüğünü belirtenGerimenkul Uzmanı Remzi Çakır, deprem öncesinde yatırım amacıyla gayrimenkul edinme eğiliminin düştüğü, insanların artık ihtiyaçları doğrultusunda hareket ettiğini ifade etti. Çakır, konut kredisi faizlerinin yüksek olması ve depremin verdiği zararlar gibi faktörleri piyasayı olumsuz etkilemeye devam ettiğini söyledi.
Konut kredisi faizleri çok yüksek
Gerimenkul Uzmanı Remzi Çakır, yaptığı değerlendirmede şu ifadelere yer verdi: “Depremden sonra insanların düşündüğünün aksine günümüz inşaat maliyetleri ile hesaplandığında konut fiyatlar şu anda normal seyrinde ilerlemekte. Tabi ki absürt rakamlar ortada dolaşmakta ama zaten absürt olan daire satış oranı depremden öncekine göre %3 azalışmış durumda. Önceden insanlar “alalım yatırım yapmış oluruz” diye bakarken şu anda ihtiyaç dahilinde veya çok fırsat bir yer olmadıkça yatırım yapmaktan çekinir durumda. Bunun nedenleri; Konut kredisi faizlerin yüksek olması, depremin vermiş olduğu zararlar, orta hasarlı ve uygun olmayan alanların halen netlik kazanmaması gibi durumlar etkiliyor. Bildiğimiz üzere bir Dulkadiroğlu ilçemizin %75’inin kullanım alanlarının yok olması ve bu boşluğun Onikişubat ilçemizde doldurulmaya çalışması, bunun yanı sıra arz ve talebin birbirini karşılamamasından sebep insanlarımızın gayrimenkullerine değer kattığını düşünmektedir. Bu durum ise gayrimenkulünü satmak isteyen vatandaşlarımızın yaptıkları analizlerde değerinden yüksek yazan kişileri görüp tabir olarak “bu mülk bu kadar ediyorsa benimki de bu fiyatın altında olmamalıdır” diye düşünerek sağlıklı bir piyasa oluşturmadığına dikkat çekmek isterim. Bunun yerine bulunduğu konuma hakim olan gayrimenkul danışmanları ile çalışmaları hem piyasaya normal seyrini hem de o mülkün değerinde satılmasına yardımcı olacaktır.
Konut ve iş yeri stokunun kısa zamanda çözüleceğini düşünüyoruz
Öncelikle şehrimizin hiçbir ilçesinde konut stokunun bulunmadığını belirtmek isterim. Depremden hemen önce yeni inşaat alanı seçilen Kuzey Çevre Yolu alanında yapılan yeni konutlar bir nebze olsun depremde evlerini kaybeden ve ev ihtiyacı olan vatandaşlarımızın ihtiyacını gidermiş durumda olsada bu durum şehrimizin tam anlamıyla ihtiyacını karşılamaya yetmemiştir. Bu durumun şehrimizin farklı konumlarındaki TOKİ konutları ile beraber uzun süreceğini düşünmüyorum. Aynı zamanda geçtiğimiz günlerde orta hasarlı binaların kontrolleri yapılarak verilen güçlendirme ruhsatlarının başlaması da bu durumu olumlu yönde etkileyecektir.
Fiyatların yüksek olması talep fazlalığından
Şehrimizin işyeri yoğunluğu olan merkez ilçemizde depremin verdiği hasar sebebi ile gerek işyeri gerekse de ofis olarak kullanılan gayrimenkullerin yıkılması bu durumu oldukça fazla etkilemiştir. Onikişubat ilçesinde bulunan yapımı tamamlanmış iş yeri stokunun sayesinde %60 oranda açığı kapatmıştır. Diğer %40’lık kısım ise şu an için konteynır imkanı olanlar onu değerlendirip o imkanı da bulunmayanlar hala beklemektedir. Konutlar için ise durum böyle olduğundan kira fiyatları oldukça yüksek istenmekte ve vatandaşlarımızın mecburen bu kiraları kabul ettiğini görmekteyiz.”