Ekonomi

Tekas Tekstil yönetim kurulu üyesi Turgut Sezal’dan öneri,  “Her konuda yerli ve milli olmalıyız”

Tekas Tekstil Yönetim Kurulu Üyesi, Turgut Sezal, tekstil sektörünün sorunlarına ilişkin görüşlerini dile getirirken, çözümü konusunda da önerilerde bulundu. Yerli üretim makine ve pamuk sorunun hala çözülemediğini ifade eden Sezal, “Artan rekabet şartları içerisinde eğer bu fason üretime devam edersek 15 yıl sonra tekstil de rekabet gücümüz kalmayacak” dedi.

Kahramanmaraş’ın ilk özel dokuma fabrikası olarak 1987 yılında 12 dokuma makinası ile kurulan Tekas Tekstil’in bugün 21 bin metrekare alanda 125 makine ile ayda 1 milyon 100 bin metre kumaş üretimi yaptığını belirten Turgut Sezal,  “180 personelimiz var. Denim başta olmak üzere tüm kumaş türlerini dokuyoruz. Genelde yurtiçinde İstanbul, Bursa yurtdışında İtalya ile çalışıyoruz” bilgisini verdi.

 Tekas Tekstil Yönetim Kurulu Üyesi, Turgut Sezal tekstil sektörünün sorunlarına dikkati çekerekken de şu bilgileri verdi;

“Sektörün en önemli sorunu pamuk ithalatıdır. Yerli pamuklarımızda bir sorun olmamakla birlikte iç piyasada kullanmak ve kendi ihtiyacımızı gidermek yerine maalesef yurtdışından pamuk alıyoruz. Pamuk üretimine yeteri kadar destek verilmediği için üretilen pamukta zaten yeterli olmuyor. Amerikan ve Yunan pamukları üretimde daha yoğun kullanılıyor.

Türkiye son 15 yılda tekstilde çok ilerledi. Fakat iki sorun hiç çözülemedi. Yerli üretim makine ve pamuk sorunu hala devam ediyor. Ben yeterli fonu bulduğum takdirde bedeli ne olursa olsun bu yatırımı yapacağım. Aksi takdirde ülkenin 10-15 yıl sonrasında tekstil olmayacak. Biz şu an fason çalışıyoruz. LCW ve DEFACTO dışında ülkenin markası yok. Yurtdışından pamuk ve makine alıp üretiyor sonra onlara geri teslim ediyoruz. Fasonculuk yapıyoruz.”

“HER KONUDA YERLİ VE MİLLİ OLMALIYIZ”

Tekstil makinelerinde ki vahim tabloyu açıklayan Sezal şunları söyledi;

“Tekstilde İthalattaki yükseliş ihracatı geçmiş durumda. Sektörün 2019 yılında 1,2 milyar dolar olan ithalatı 2020’de yüzde 50 artış göstererek 1,8 milyar doları buldu. Tekstil makinelerinde 2021’in ilk iki ayında, 345 milyon dolarlık ithalat yapılırken geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 83’lük artış gerçekleşti. İhracat tarafında ise sektörün ilk çeyrek karnesi 237 milyon dolar. Bu bağlamda dış satım tarafında geçen yıla göre yüzde 34,8’lik artış söz konusu.

Örgü makinelerinde yüzde 43,1 tekstil boya ve apre makinelerinde ise yüzde 69,4’lük ithalat artışı kaydedilmiş durumda. İthalattaki gidişatın önüne geçmek ve sektörü hareketlendirmek için yerli üretimi gündemimize almalıyız.

Firmalar 2022 siparişlerini almaya başladı. Ancak ithal makinelerde ise ilk iki ayda yüzde 83’lük artış var. Bu durum böyle devam ederse sektörün ithalat oranı yılsonunda 2,7 milyar dolarlara gelecek. Biz, ithal edilen makineleri de bir şekilde üretmek zorundayız. Makine sektörüne burada önemli görevler düşüyor”

2020 YILI HEDEFLERİ

Sezal, 2022 yılında hedeflerini paylaşan Sezal, iç piyasadan çekilerek ihracat odaklı çalışmayı hedeflediklerini, bunun için gerekli yenilikleri yaparak çalışmaları sürdürdüklerini, en az 3-4 ülke ile çalışmayı planladıklarını sözlerine ekledi.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu