Kervan, Amerika ve Azerbaycan pazarına giriyor!
Lezzetler diyarı Kahramanmaraş’ın öncü firmalarından Kervan Grup, hedefine yurt dışı pazarları koyarak büyüyor.
Kervan Lezzetler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Sami Kervancıoğlu, Kahramanmaraş’taki tesislerinde günlük 135 ton dondurma ürettiklerini, hedeflerinin bunu 170 tona ulaştırmak olduğunu bildirdi.
Alpedo markasının ve Maraş dondurmasının bilinirliğini değerlendirerek hedef koyduklarını belirten Kervancıoğlu, “Alpedo olarak bu pazardaki üretimin yüzde 10’u bize ait. Bu payı yüzde 20’ye çıkarmak istiyoruz. 16 ülkeye ihracatımızı 30 ülkeye çıkarmayı, 115 bin satış noktasını 135 bin noktaya çıkarmayı hedefliyoruz. Ayrıca Amerika ve Azerbaycan’da pazar oluşturmak istiyoruz” dedi.
BOSNA HERSEK’TE YATIRIM
Kervan Lezzetler Grubunun geldiği noktayı ve yeni yatırımlarından bahseden Kervancıoğlu, Bosna Hersek’te 50 milyonluk yatırım yaptıklarını, orada başlattıkları üretim tesisini faaliyete geçirdiklerinde AB ülkelerine Kahramanmaraş dondurmasını sunmuş olacaklarını söyledi.
Kervan pastanelerinin Sakarya Caddesinde doğduğunu ve şu an Kahramanmaraş’ta 8 tane, Türkiye genelinde ise 20 merkezlerinin bulunduğunu anlatan Kervancıoğlu, ” Kahramanmaraş’ta 30 bin metrekare kapalı alan tesisimiz var. Burada günlük olarak ürettiğimiz 135 ton dondurmamızı Türkiye genelinde 115 bin noktaya sevk ediyoruz. 10 kişi ile başladığımız işimizi bugün 1250 çalışanımızla sürdürüyoruz. İşini seven ve sadık olan kadromuzla birlikte şehrimizi ülkemize ve dünyaya tanıtmak için çalışıyoruz” dedi.
HAYVANCILIKTA NELER VAR?
Kervancıoğlu, 10 yıl önce yurtdışından keçi getirmiş ve Kahramanmaraş’ta tanıtımını yaptıklarını anımsatarak, şunları kaydetti:
“Kahramanmaraş’ta bu sektörde 30’dan fazla firma var. Dondurmanın kaliteli olması için iyi süt iyi salep şarttır. Bu nedenle büyükbaş ve küçükbaş çiftliğimiz var. Hayvancılık dondurmacılık kadar zor bir sektör. Bakımı da çok zor. Bu nedenle kırsalda yaşayan vatandaşlarımızla iş birliğine gittik. Hayvanlarımızı dağıttık. Sonrada anası bizim yavrusu sizin olsun diyerek sütünü almak şartı ile karşılıklı bir kazan-kazan anlaşması içinde bu işi yapıyoruz. Sütü satın alıyoruz ayrıca kışın da besi desteği sunuyoruz. Bunun dışında hayvanın belirli dönemlerinde süt alırsınız bir süre sonra sütü kesilir. Biz günlük süt ihtiyacımızı gidermek için 30-40 arası tedarikçi ile anlaşmamız var.”
Mardin Kızıltepe’ye de dondurma fabrikası kurduklarını anımsatan Kervancıoğlu, yaptıkları her yatırımın ülke ekonomisine katkı sunuyor olmasının verdiği gururu yaşadıklarını bildirdi.
PANDEMİNİN ETKİSİ
Dünyayı sarsan pandemi sorununa da değinen Kervancıoğlu, “Cumhurbaşkanımız öncülüğünde bakanlarımız Covid ile mücadelede çok iyi çalışmalar yaptı. Türkiye dünyaya örnek mücadelenin nasıl olacağını gösterdi. Bu beladan kurtulmak için mücadele sürerken, bizi de elbette etkiledi. Pandemi iş hacmimizde yüzde 20 düşüşe yol açtı” dedi.
Kervancıoğlu, cafe ve restoran tarzı işletmeler kapandığında oradaki eksiği kapatmak için küçük bakkal ve marketlere yayıldıklarını belirterek, ” Üretimi durdurmadık. Çalışma arkadaşlarımızla bir plan hazırladık ve yeni pazarlara açıldık” diye konuştu.
“FASONCU OLMAYACAĞIZ”
Ülke olarak üretici konumda olmak, dışa bağımlılığı kaldırmak gerektiğini vurgulayan Sami Kervancıooğlu, şöyle devam etti:
“Bu manada biz Kervan Lezzet Grubu olarak ithal ettiğimiz ham maddeleri kendimiz üretmeye başladık. ARGE merkezi kurduk. Buraya ekip oluşturduk. Dışa bağımlılığı bir şekilde düşürmemiz lazım. Üreteceğiz markalaşacağız. Bu şekilde dünyaya açılacağız.
Bakın yabancı bir marka bize aylık 80 bin ton üretim istedi. Bunu da kendi markası ile piyasa dağıtacaktı. Fakat biz hayır dedik. Bu tür tekliflere kapalıyız. Mücadele edeceğiz. Fasoncu olmayacağız. Ekonomimiz bu şekilde çok daha güçlü ve sağlıklı olur.”
NEDEN TEKSTİL?
Sami Kervancıoğlu, son olarak girdikleri tekstil sektörüne de değinerek, “Ben hem Kahramanmaraşlı iş adamlarımızla hem de Türkiye genelindeki iş insanları ile sürekli irtibat halindeyim. Sürekli işlerin çeşitlendirilmesi konusunda tavsiyeler alıyordum. Bu amaçla tekstile girdik. Şehrimiz bu sektörde çok iyi bir yerde. Gönen tekstil adıyla dokuma alanında faaliyet gösteriyoruz” dedi.
Krizlerin fırsatlar doğurduğuna da dikkati çeken Kervancıoğlu, tekstile girme kararını da pandemi sürecinde aldıklarını, kısa zamanda birkaç yatırım yapacaklarını sözlerine ekledi.