Ekonomi

KEY Holding Mensucatta İhracata Odaklandı

Kahramanmaraş’ın marka değerleri arasında yer alan KEY (Kahramanmaraş Endüstriyel Yatırımlar) Holding A.Ş Yönetim Kurulu Başkan Vekili Mahmut Ciğer, kağıt, ambalaj, geri dönüşüm, plastik, inşaat, dış ticaret, denizcilik ve Lojistik sektörlerinin ardından mensucat sektöründe de ilk yılı 27 Milyon Dolar Ciro ile kapattıklarını, bundan sonraki hedeflerinin ise ihracat olduğunu bildirdi.

 Amiral gemisi “Kâğıt Sektörü” olan ve 60 yılı aşkın köklü geçmişiyle mensucatta da adından söz ettiren KEY Holding’in Yönetim Kurulu Başkan Vekili Mahmut Ciğer, mensucatta faaliyetlerine 2020 yılı sonu itibariyle başladıklarını,  temel olarak open-end ve ring iplikleri ürettiklerini belirtti.

2021 kapasitelerinin  yaklaşık 11.000 ton/yıl olduğunu ifade eden Mahmut Ciğer, “İlk faaliyet yılımız olan 2021’i 27 milyon USD civarında bir ciro ile kapattık. İlk faaliyet yılımız olması sebebiyle genel olarak yurtiçi satışlar şeklinde bir politika izlediğimizi söyleyebiliriz. Bundan sonraki süreçte ihracat odaklı bir çalışma planlıyoruz” dedi.

 Mahmut Ciğer, 2020 yılı hedeflerinden de söz ederek, 2022’de de piyasa beklentilerinin olumlu olduğunu  ve ek kapasite arttırıcı yatırımlarla 50 milyon USD’nin üstünde bir satış rakamı beklediklerini ifade etti.

 Ciğer, “Ürettiğimiz ürünün bir hammadde olduğu ve ürün haline getirildiğinde ağırlıklı bir şekilde ihracata konu olduğu da dikkate almalıyız. 2022 yılında gerek open – end tarafında gerekse de ring tarafında ek yatırımlarımız  devreye girecek. Bu sayede yıllık kapasitemizi 18 bin ton/yıl seviyelerine çekmeyi hedefliyoruz” diye konuştu.

 Tekstil yatırımlarındaki istihdam sayılarının şu an itibariyle 280 kişi olduğunu belirten Mahmut Ciğer, 2022 yılının ikinci yarısından sonra bu rakamı yaklaşık 350 kişiye çıkaracaklarını bildirdi.

 Ciğer, yapılacak yatırımlar ile şirketlerinin çalışan sayısının birkaç sene içerisinde yaklaşık 1.000 kişi seviyelerinde olmasını planladıklarını belirterek, “Hali hazırda İslâhiye’nin en fazla personel istihdam eden işyeri konumuna gelmiş olduğumuzu gururla söyleyebiliriz” diye konuştu.

 Holding olarak orta ve uzun vadeli hedefleri hakkında da bilgi veren Ciğer, sürdürülebilirlik hedefleri doğrultusunda da, üretim yaptıkları bütün lokasyonlarda hızlı bir şekilde karbon sıfır seviyesine ulaşmayı planladıklarını açıkladı.

 Sürdürülebilirliğin önemine vurgu yapan Mahmut Ciğer, şöyle devam etti;

“Operayonun her aşamasında dikkate aldığımız bir konu. Bu kapsamda çatı üstü GES’lermizi de bu yıl içinde devreye almayı planlıyoruz. Ayrıca rejenere-geri dönüşüm iplikleri üretimi konusunda da planlamalar yapmaktayız. Halen hem open – end hem de ring (karde ve penye) iplikleri üretiyoruz.”

AVRUPA’NIN KONFEKSİYON TALEBİ TÜRKİYE’YE KAYIYOR

Avrupa’dan kayan konfeksiyon taleplerinin önemli bir kısmının  Türkiye’ye geldiğini gözlemlediklerini ifade eden Mahmut Ciğer, “ Bu da toplam sektörü büyüklüğüne tabi ki olumlu etki ediyor. Bunu sektör için büyük bir fırsat olarak görüyoruz. Sektörün global arenada önündeki en önemli fırsat, pandemi, konteyner krizi gibi sebeplerle Türkiye’nin konumunun güçlenmesi. Bu fırsatı iyi değerlendirmemiz gerektiği kanaatindeyiz. Tehdit ise bunu iyi değerlendirememek olacaktır” dedi.

YENİ TRENDLER

Mahmut Ciğer, sektördeki yeni trendlere de dikkati çekerek, “Karışımlı, rejenere-geri dönüşümlü ipliklerin üretilmesinde bir artış olduğunu söyleyebiliriz. Bunun en önemli sebepleri, geri dönüşüm farkındalığının artması ve iplik üretiminde kullanılan pamuğun yetiştirilmesinde çok fazla su tüketiliyor olmasıdır” dedi.

 SEKTÖRÜN SORUNLARI

Sektörün hammadde üretimi ve tedarik zinciri kaynaklı sıkıntıları bulunduğunu ve bunun pek çok sektörü etkildiğini anlatan Mahmut Ciğer, tekstil ve daha özelinde de iplik sektöründe benzer sorunların bulunduğunu vurguladı.

 Global dünyadaki rekabette Ar-Ge ve teknoloji alanındaki yatırımların büyük önem taşıdığını belirten Mahmut Ciğer, kendilerinin de rejenere, karışımlı ve geri dönüşüm ipliklerinin üretilmesi konusunda Ar-Ge çalışmaları yaptıklarını kaydetti.

 Mahmut Ciğer, orta vadedeki hedeflerinin KEY Mensucat’ın yapacağı yeni yatırımlarla, entegre bir tesis haline gelmesi olduğunu belirterek,  şöyle devam etti;

 “Tabii bu kapsamda uzun soluklu bir yatırım hamlesine girişmemiz lazım. Bunun için de, Holding olarak çalışmalarımızı yapmaktayız ve bu çerçevede de İslahiye OSB‘deki yerimizi genişletici adımlar atmış bulunuyoruz. Tekstil sektörünün lider makine imalatçıları ile gelecek vizyonumuza uygun yeni makine yatırımları için görüşmelerimiz devam ediyor. Halihazırda kapasitemizi ve ürün çeşitliliğimizi artıracak yatırımlar için çalışmalarımız sürüyor.”

 KEY Mensucat’ın yeni girdikleri tekstil sektöründe uzunca bir yolculuğunun olacağını anlatan Mahmut Ciğer, “KEY Mensucat genç bir oluşumdur. Doğal olarak holdingimizin hedefleri doğrultusunda bu şirketimiz de stratejisini oluşturacak, bu minvalde büyüme adımları atacak ve yapılacak yatırımlar ile büyüdükçe de grubumuzun en önemli aktörlerinden birisi haline gelecektir” dedi.

 Mahmut Ciğer, holdingin çatısı altındaki mensucat ile birlikte  konsolide ciroda gittikçe daha önemli bir yer edineceklerini belirterek, “Nitekim 2022 yılında hatların kapasitesi büyüyecek ve GES yatırımı yapıyor olacağız. Bunun ötesinde, şirketimizin uzun vadeli hedefi ise tam entegre bir tesis haline gelmektir” dedi.

 Mahmut Ciğer, bu kapsamda, her yıl yapacakları ek yatırımlar ile KEY Mensucatın sektörün önemli oyuncularından birisi olacağına inandığını sözlerine ekledi.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu