KEY Holding’ten 1 yılda milyon dolarlık yatırım!

Amiral gemisi “Kâğıt Sektörü” olan ancak 60 yılı aşkın köklü geçmişiyle; Ambalaj, Geri Dönüşüm, Plastik, İnşaat, Dış Ticaret, Lojistik alanlarında faaliyet gösterirken tekstil sektörüne de giren KEY (Kahramanmaraş Endüstriyel Yatırımlar) Holding, pandeminin neden olduğu tüm olumsuz koşullara rağmen 2020 yılında 35 milyon dolarlık yatırım gerçekleştirdi. Holding, bu yıl yeni girdiği tekstil için de toplam tutarı yaklaşık 20 Milyon USD ilave yatırım yapmaya hazırlanıyor.
KEY Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili Mahmut Ciğer, holdingin ana faaliyet konusunun isminden de anlaşılacağı üzere sanayi sektörü olduğunu belirterek, “Bununla birlikte ana stratejimizi destekleyecek inşaat, ticaret, lojistik gibi alanlarda da operasyonlarımız bulunmaktadır. Tüm bunların ötesinde, hızla gelişen girişim dünyasından da muhtelif girişim sermayesi fonlarına iştirak etmek suretiyle uzak kalmamaya çalışıyoruz” dedi.
PANDEMİYE RAĞMEN YATIRIM
Pandemi gibi kimsenin öngöremediği bir küresel şok yılı olan 2020’de bu kadar büyük bir olumsuz etkene rağmen yatırımlarına devam ettiklerini belirten Mahut Ciğer, şunları söyledi:
“Aynı zamanda grubumuzun amiral gemisi diyebileceğimiz KMK Paper olarak, Kahramanmaraş lokasyonunda yaklaşık 25 milyon Avro’luk bir biyokütle yatırımını oldukça hızlı bir şekilde hayat geçirdik. Bu tesis, Kahramanmaraş ve Kütahya’da bulunan kâğıt üretim tesislerinde oluşan atıkların yakma işlemi sırasında üretilen ısının, elektrik enerjisine dönüşümünü sağlıyor. Yeşil ekonomi ve sürdürülebilirlik için özellikle kış aylarında oluklu ve poşet fabrikası üretim alanlarının iklimlendirmesinde atık ısıdan faydalanarak karbon ayak izimizi düşürdük. Aynı şekilde mevcut oluklu fabrikamızda ihtiyaç olan proses buharını kağıt tesisindeki buhar kazanından sağlayacak şekilde kurgulayıp devreye aldık. Yine aynı şirketimizin Kütahya yerleşkesinde toplamda 50 milyon Avro’yu bulacak bir kağıt torba fabrikası yatırımına başlamış olduk. Böylece 2020 yılı yatırım tutarımız yaklaşık olarak 35 milyon Dolar olarak gerçekleşti. Bunlara ek olarak da organizasyon tarafında 2018’de kurmuş olduğumuz Holding ve de grup şirketlerimizin organizasyonel yapısı ve kurumsal dönüşümü gerçekleştirdik.”

“Atıksız dünya vizyonu ile üretiyoruz”
KEY Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili Mahmut Ciğer, atık yönetimini etkin şekilde yapan ana firmaları Kahramanmaraş Kağıt Sanayi A.Ş’ye “Sıfır Atık” belgesi verildiğini anımsatarak, şöyle devam etti: “Sıfır Atık Yönetmeliği 12.07.2019 Tarih ve 30829 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı koordinasyonunda ve Sayın Emine Erdoğan himayesinde başlatılan ‘Sıfır Atık’ seferberliğine katılan holding bünyemizdeki Kahramanmaraş Kağıt San. ve Tic. A.Ş “Atıksız Bir Dünya” vizyonu ile üretim yapmaktadır.”
Avrupa’da atıkların tamamına yakını geri dönüşüme giderken, Türkiye’de ise bu oranın daha azının geri dönüşüme kazandırıldığını vurgulayan Ciğer, bu konuda bireysel düzeyde bilinçlenmenin son derece önemli olduğunu ifade ederek, “Bu kapsamda Kahramanmaraş Kağıt olarak Sıfır Atık ve Geri dönüşüm için Belediyeler ve Çevre Şehircilik Müdürlüğü ile ortaklaşa çalışarak çeşitli bilinçlendirme ve eğitim faaliyetleri gerçekleştirmekteyiz” dedi.
Sosyal sorumlulk bilinciyle hareket eden gurubumuz 2021 yılında açacağı öğrenci yurduyla da en az yaptığı işler kadar gurur duymaktadır . Ayrıca ülkemizin geçirdiği orman yangınlarında da üzerine düşen görevi üstlenip orman genel müdürlüğünün belirleyeceği belli bir alan için yeşillendirme çalışmalarına katkıda bulunacaktır .
TEKSTİLE YATIRIM
2021 yılının ise halen pandeminin gölgesinde geçtiğini vurgulayan KEY Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili Mahmut Ciğer, “Pek çok sektörü de, değişik şekillerde etkilemeye devam etmekte. Ancak bizim grup olarak, şu ana kadar bütçe rakamlarımızı koruduğumuzu söyleyebiliriz” dedi.
Ciğer, tekstil alanında yaptıkları yeni bir yatırımla gruplarına stratejik önemdeki bir sektörü ve iplik üretmekte olan şirketi daha dahil ettiklerini belirterek, “Yeni şirketimiz olan KEY Mensucat ve grubun diğer şirketlerindeki harcamalarımızla birlikte 2021 yılı yatırım harcamamızın yaklaşık 50 milyon Dolar seviyelerinde gerçekleşeceğini düşünüyoruz. Pek çok şirketin yatırımlar konusunda çekindiği bir ortamda bu seviyelerde yatırım yapmış olmaktan da grubumuz ve ülkemiz adına gurur duyuyoruz” diye konuştu.
KEY HOLDİNG’İN HEDEFLERİ BÜYÜK
Grubun içinde baskın rol oynayan KMK Paper’in ana stratejik iş kollarından biri olmaya devam edeceğini vurgulayan Mahmut Ciğer, şöyle devam etti:
“Gerek iklim değişiklikleri, gerekse geri dönüşüm gibi kavramlar KMK Paper gibi geri dönüşüm şirketlerinin önemini bir kere daha göstermektedir. Nitekim bu yaz yaşadığımız ve hepimizi derin üzüntüye boğan orman yangınları da bunu teyit ediyor. Kağıt grubuna ek olarak gerek oluklu gerekse de kağıt torba üretim tesislerimizle de ambalaj sektöründe pozisyonlamaya çalışıyoruz. Bu alanda da önemli atılımlar yapacağımızı söyleyebiliriz.”
Mahmut Ciğer, gruplarına bu yıl katılan KEY Mensucatta da beklentilerinin yüksek olduğunu belirterek, “ Buraya ilk etapta yaklaşık 20 Milyon Dolar ilave yatırımımız olacak. Zaman içinde gerek grubumuzda gerekse de tekstil sektöründe önemli bir yer edineceğimize inancımız tam. Ayrıca KMK Proje isimli firmmaızla inşaat sektöründe hem üretim tesisi projelerinde hem de kentsel dönüşüm projelerinde faaliyetlerimize devam ediyoruz. Buna ek olarak Sarpa Lojistik isimli firmamızla da lojistik sektöründe planlı bir şekilde operasyonlarımızı sürdürmeye ve büyüme fırsatlarını değerlendirmeye çalışıyoruz” bilgisini verdi.
KEY HOLDİNG HAKKINDA
Ciğer ailesinin 60’lı yıllarda Kahramanmaraş Bakırcılar Çarşısı’nda başlayan hikayesi zaman içinde pek çok şirketin ve fabrikanın oluşmasına imkan sağlayacak ilk adımlardı. Yıllar boyu çeşitli üretim işletmeleri açan fabrikaları ülke ekonomisine kazandıran aile, 2010’lu yılların sonuna doğru geldiğimizde pek çok şirketi ve operasyonu bünyesinde barındıran bir grup haline geldi.
Uzun vadeli stratejik planlar dahlinde grup şirketleri Mehmet Ciger ve Muhammet Ciğer kardeşlerin birlikteliğiyle Holding çatısı altında toplandı. Böylece, 2018’de kurulmuş olan KEY (Kahramanmaraş Endüstriyel Yatırımlar) Holding uhdesinde, 10 ayrı lokasyonda ve 3 ayrı ülkede faaliyetlerine devam etmektedir.