Ekonomi

Kipaş denim’de öncü oldu

Türkiye’nin en çok ihracat gerçekleştiren ilk 100 şirketi arasında bulunan, İSO 500’de  6 şirketi ile yer alan, Ar-Ge çalışmalarında ise ilk 250 şirket arasındaki yerini  güçlendiren Kahramanmaraş merkezli Kipaş Holding, denim üretiminde yeni trendlerin öncü kuruluşu olmaya devam ediyor.

Bünyesinde başta tekstil olmak üzere; çimento, kâğıt, enerji, eğitim ve lojistik yatırımları bulunan Kipaş Holding’ e bağlı olan Kipaş Tekstil, kendi bünyesinde çok büyük kapasiteli iplik tesisleriyle, denim ve dış giyim, gömleklik, döşemelik, teknik tekstil ürünleriyle kendi alanında Türkiye’nin ve Avrupa’nın en büyük entegre tekstil üretimi yapan kuruluşu olarak öne çıkıyor.

Hem ticari hem de inovatif kumaşlar içeren benzersiz koleksiyonlarıyla sektöre öncülük eden Kipaş Denim; çevreye saygılı, tüketici beklentilerini ön plana çıkaran, denim kumaş alanında çevresel sürdürülebilir ve organik denim kumaşlar üretiyor. 

Kipaş Holding Başkan Yardımcısı Ahmet Öksüz, daha fazla çevreci ürünler üretmek için 2021 ortasında günlük 15 ton kapasiteli geri dönüşüm tesisini devreye aldıklarını, üretimlerinin %20’sini geri dönüştürülmüş kaynaklardan yapmayı hedeflediklerini bildirdi.

Doğadan daha az kaynak tüketerek, global ölçekteki çevresel sürdürülebilirlik normlarının da ilerisine geçmek istediklerini belirten Ahmet Öksüz, geri dönüşüm tesisinin 2’nci fazını da 2022 yılı ilk döneminde faaliyetine başlatmayı öngördüklerini ifade etti.

Kipaş Holding Başkan Yardımcısı Ahmet Öksüz, Kipaş Tekstil’in 1984 yılında üretime başladığını, Kipaş Denim İşletmesinin ise 18 yıldır faaliyetini sürdürdüğünü anımsatarak, “Kipaş Tekstil İşletmeleri toplamda yıllık 80 milyon metre kumaş kapasitesinde olup, Denim işletmeleri olarak da 1200 çalışan ile 110.000 m2 kapalı alanda yıllık 55 milyon metre Denim kumaşı üretim kapasitesine sahiptir” dedi.

2021 YILI HEDEFLERİ

Son 4 yıldır satışları önceki yıllara göre sürekli bir artış grafiği sergileyen   Kipaş Denim’in 2019 yılından itibaren 40 Milyon metrenin üzerinde kumaş üretimi gerçekleştirdiğini, geçtiğimiz yıllarda Boyahane ve Dokuma bölümlerinde de kapasite artışı başlattıklarını,   arkasından Terbiye, Kalite, Kontrol bölümlerinde yeni üretim hatlarını faaliyete geçirdiklerini anımsatan Ahmet Öksüz, şöyle konuştu:

“2020 yılı sonunda ise Denim Terbiye bölümünde yeni bir yatırım başlatıp, 2021 yılı ortasında devreye aldık. Bu yatırımla hem kapasite artışı açısından hem de üretimin son aşaması olan Terbiye işleminde oluşan yoğunluğu azaltıp, müşterilerimize daha hızlı servis verme imkânı oluşturmayı hedefledik. 

Buna ilaveten dokuma bölümünde de yeni yatırım planlanmıştır, yatırımların toplam bedeli 10 Milyon Euro civarındadır. Dokuma yatırımları, 2021 yılı ikinci yarısında tamamlanması planlanmıştır.”

DENİMDE YENİ TREND

Kahramanmaraş ’ta bulunan entegre üretim tesisleri ve Ar-Ge merkezinin yanı sıra, İstanbul’daki satış ofisleriyle birlikte toplam 5500 çalışanı ile küresel çaptaki markalar için güçlü, dinamik ve güvenilir bir tedarikçi olduklarını ifade eden Ahmet Öksüz, pandemi ile birlikte değişen müşteri tercihlerine değinirken şunları kaydetti:

“Biz Kipaş Denim olarak Ar-Ge çalışmalarını yönlendirirken değişen müşteri tercihlerini de dikkate alıyoruz. Mesela son zamanlarda denim pazarında 3 ana ürün tema ön plandadır. Bunlardan birincisinin ‘vintage denim’ diye tanımladığımız kullanılmış, eskitilmiş denim görüntüsü. Burada %100 pamuklu ya da içinde çok az miktarda elastan olan denim kumaşlar kullanılıyor. Bizim de bu alanda birçok ürünümüz olduğu gibi bunları daha çevreye duyarlı üretim teknikleriyle kombinlemeye çalışmaktayız. 

GENİŞ ÜRÜN YELPAZESİYLE FARKLI TERCİHLERİN BEKLENTİLERİ KARŞILANIYOR

Kipaş Denim olarak, Türkiye’nin önde markalarının yanı sıra dünya çapında bilinen birçok firmaya ihracat yaptıklarını anlatan Ahmet Öksüz, “Geniş bir ürün gamını üretebilme kabiliyetine sahip olduğumuz için çok ince gömleklik kumaşlardan, basic klasik denim pantolonlara, rengarenk kumaşlardan çok yüksek esneyebilen kumaşlara kadar servis vermekteyiz. Bu sebeple dünya üzerinde farklı müşterilerimize farklı beklentilerini karşılayabilecek koleksiyonları sunmaktayız. Avrupa başta olmak üzere Afrika, Amerika, Uzakdoğu’da birçok ülkeye ihracat yapan ve ihracatını geliştirmek için yatırıma açık bir firmayız. Toplam satışımızın %45’i ihraç edilmektedir” diye konuştu.

PANDEMİ TEDARİK SÜRECİNDE YIKICI ETKİYE YOL AÇTI

Kipaş Holding Başkan Yardımcısı Ahmet Öksüz, Covid-19 pandemisinin küresel boyutta  tedarik zincirleri üzerinde yıkıcı etkilere yol açtığını belirterek, “Hammadde ve ara ürünleri Uzak Doğu’dan tedarik eden zincirler yoğun olarak etkilendi. Çin’den temin edilen ürünlerin temin sürelerinde ciddi bir artış olması ve Çin’de üretim gerçekleştiren tesislerde kapasite kullanımının yüzde 50’ye düşmesi sonucu problemlerle karşılaşıldı” dedi.

Tedarik zincirlerinin etkilenmesinin bir başka sebebinin ise limanlarda yaşanan ciddi nakliye gecikmeleri ve lojistik maliyetlerinin büyük oranlarda yükselmesi olduğuna dikkati çeken Ahmet Öksüz, şunları söyledi:

“Biz bu süreçte özellikle pandeminin ilk döneminde daha belirgin olarak özel elyaflarda ve boya-kimyevi gibi ithalata dayalı ürünlerde tedarik sıkıntıları ile karşılaştık, bu durumu sonraki dönemde azaltmak için stoklarımızı artırma yoluna gittik ancak halen lojistik maliyetleri kaynaklı büyük maliyetlerle karşılaşmaya devam etmekteyiz. 

Yaşanan bu süreçte, ülkemiz bazında genel bir değerlendirme yaparsak, tekstil sektörü olarak en az dışa bağımlı olduğumuz alanlardan biri olduğu görüldü. Hammaddeden , ipliğe, kumaşa ve konfeksiyona kadar tüm zincirin birbirine yetebildiği oranlarının çok yüksek olduğu nadir sektörlerimizdendir.”

PANDEMİ ÖNCESİ VE SONRASI İHRACAT

Covid-19 pandemisi kaynaklı hem Türkiye’de hem de Avrupa’ da kısıtlamalara gidildiğini anımsatan Ahmet Öksüz, “Şirketimizde de 2020 yılı Mart ayının 2.haftasından itibaren sert satış kayıpları oluşmuştu ve 2020 yılının ilk 6 ayındaki satışlar, 2019 yılına göre %30 gerisinde kalmıştı. 2020 yılının ikinci yarısından itibaren yukarı yönlü bir hareket oluşmaya başladı ve devam eden aylarda pandemi dalgalanma süreçlerinde dönem dönem hem iç piyasada hem ihracatta satışlarımız etkilenebilmektedir. 2021 yılı ilk yarısında hedeflerimiz doğrultusunda, tatmin edici seviyelerde olmuş ve şu anda da bu seviyede üretime devam etmekteyiz” dedi.

DENİM ÜRETİMİNİN %12’ Sİ TÜRKİYE’DEN

Türkiye’nin denim üretiminde çok iyi noktalara geldiğini belirten Ahmet Öksüz, sektördeki gelişim konusunda şunları söyledi:

“Tekstil, uzun yıllardır Türkiye’nin 2. büyük ihracatçı sektörü iken son dönemde 1.liğe çıkmıştır. Tekstil, Türkiye’de aynı zamanda dış ticaret fazlası veren 1. Sektörü konumunda olup, ülkemize 16 Milyar dolar döviz girdisi sağlamaktadır. Denim kumaşı ve Denim jean pantolon üreten sektör de Türkiye Tekstil sanayisi içerisinde büyük bir öneme sahiptir. Çünkü Dünya Denim üretiminin %12’ si Türkiye’de üretilmekte ve daha önemlisi ise, dünya denim modasına Türkiye öncülük etmektedir. 

SEKTÖRÜN BEKLENTİLERİ

Ahmet Öksüz, sektörün sorun ve beklentilerinden söz ederken ise şu görüşleri dile getirdi:

“Pakistan veya Uzakdoğu ülkelerinden ülkemize giren yarı-mamül durumda olan kumaşların, dahilde işleme sonucunda iç piyasaya düşük fiyatlarla satılması önmeli bir sorun. Bunun yanı sıra, pamuk hammadde fiyatının düşük olduğu Türki Cumhuriyetlerden iplik veya kumaş ithalatı, yerli üreticinin rekabetini olumsuz etkiliyor.

Buna ilaveten; son dönemde tekstil üretiminde çevresel etkilerin daha da azaltılması yönündeki geliştirme faaliyetleri ön plana çıkmıştır. Buna paralel pazarda, doğal olana doğru bir tercih oluşmaktadır. Ülkemizde de mevzuatın bu ihtiyaçlar yönünde geliştirilmesi faydalı olacaktır. 

Örneğin; Sürdürülebilir dönüştürülebilir ürün üretmek için ihtiyaç olan PET ve tekstil atıklarının ithalatının ve ihracatının daha hızlı gümrüklenebilmesi ve tamamen GDO’ suz olan Türk pamuğunun, bu özelliğinin dünyaya tanıtımıyla, Türk Tekstili için pazarlama avantajı yakalamak mümkün, bununla ilgili desteklerin oluşması sektöre ciddi katkı sunacaktır.”

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu