KMESOB Başkanı Kuybu, “Tomsuklu Küçük Sanayi Bölgesi Bir An Önce Hayata Geçmeli”

Kahramanmaraş Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birlik (KMESOB) Başkanı Ahmet Kuybu, Ekonomi-X Gazetecisine önemli açıklamalarda bulundu. Başkan Kuybu, şehirdeki esnafların en önemli sorununun işyerleri olduğunu vurgulayarak, Tomsuklu Küçük Sanayi Bölgesi’nin bir an önce hayata geçirilmesi gerektiğini belirtti.
6 Şubat depremlerinin ardından şehirdeki işyerlerinde ciddi hasarların meydana geldiğini ifade eden Kuybu, Ticaret İl Müdürlüğü, KOSGEB ve DOĞAKA gibi kurumların esnaflara destek sunduğunu ancak işyeri sorununun halen çözülmediğini dile getirdi.
Şehirde işyeri sorunu var
Kahramanmaraş’ta Ticaret İl Müdürlüğü, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) ve Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı’nın (DOĞAKA) esnafları büyük desteklerinin olduğunu ifade eden Kuybu, “Burada önemli olan esnaflarımızın bu kurumların desteklerinden faydalanmalarıdır. Bir kredi vermekle, makine tesisat almakla da olmuyor. Bizde işyeri sorunu var. Bir an önce Tomsuklu Küçük Sanayi bölgesinin hayata geçmesi çok büyük bir yarar katacak. Çünkü yer yok. Tamam, makine veriyor, destek veriyor ama işlerini yapacak yere ulaşılamıyor. Küçük Sanayi sitesini görüyorsunuz. Yüzde 70’i neredeyse hasarlı, o halde insanlar çalışıyor. Oradan evini geçindiriyor, küçük esnaflar oradakiler. Oranın dönüşümü çok geç kaldı. Bir de esnafın beklentisi doğrultusunda yürümediği için esnaflar zorluk çıkarıyor. Onun için Tomsuklu Küçük Sanayi bölgesinin bir an önce hayata geçmesi lazım.” dedi.
“Esnafın en büyük beklentisi enflasyonun bir an önce düşmesi”
Enflasyonun yüksek olmasının suçlusunun esnafların olmadığını hatırlatan Kuybu, “Bizim burada en büyük talebimiz, beklentimiz enflasyonun bir an önce düşmesi. Burada tabii üzüldüğümüz bir noktada bu enflasyonda esnaflarımız günah keçisi oluyor. Sanki bütün zammı esnaflar yapıyor gibi bir algı oluşuyor. İşin aslı o değil. Esnaf her zaman bir malı kaça aldıysa üzerine küçük bir kar koyarak satan bir kesim. Yani birçoğu kendi üretmiyor. Kendi de gidiyor ikinci üçüncü elden mesela halden, toptancılardan alıyor. Ondan önce işte arada aracılar var, üretenler var. 4’üncü 5’inci el bizim esnafımız. Yani bu aracıların koyduğu bütün zamlar, zam derken tabii onlar da kar edecek, bunun sanki hepsi esnaf yapıyormuş gibi bir algı oluştu, buna üzülüyoruz. Bunun bitmesi için bir an önce enflasyonun düşmesi lazım.” diye konuştu.
“Orta hasarlı konutların bir an önce neticelenmesi ekonomik anlamda önlem”
6 Şubat 2023’de asrın felaketi olarak adlandırılan depremlerden sonra hasar belirlemelerde yanlış yapıldığını dile getiren Kuybu, “Orta hasarlı konutların bir an önce neticelenmesi hem ekonomik anlamda hem moral anlamında insanlarımızı rahatlatacak. Ben inanıyorum ki orta sahada konutların yüzde 80’i sağlam oturulabilir halde. Ama o süreçteki denetimler istikrarlı yapılamadı maalesef. Ufak tefek sıva dökükleri, çatlakları ağır hasar veya orta hasar verip gidildi. Bir an önce bunu tekrar denetlenerek ciddi bir denetleme yapılarak neticelenmesi hem ekonomik anlam moral anlamında ilimize çok şey getirir diye düşünüyorum.” Dedi.