Maraş İstiklal mücadelesinin 102. yıldönümü kutlanıyor
22 gün 22 gece süren, açlık ve soğuğa rağmen teslim olmayan Maraş halkının, “Ya İstiklal Ya Ölüm!” parolasıyla başlattığı kurtuluş mücadelesini 11 Şubat 1920 tarihinde gerçekleştirdi.
Kahramanmaraş’ın düşman işgalinden kurtuluşunun 102. Yıldönümü münasebetiyle Maraş İstiklal Mücadelesinde canlarını veren şehitler ve gaziler tekrar hatırlandı.
“Maraş Bize Mezar Olmadan Düşman Gülzar Olmaz!” diye Maraşlılar, düşmana teslim olmak yerine kendi evlerini yakarak yurtlarını düşmana dar ettiler. Açlık ve soğuğa rağmen teslim olmayan Maraş halkı, “Ya İstiklal Ya Ölüm!” parolasıyla başlattığı kurtuluş mücadelesini 11 Şubat 1920 tarihinde gerçekleştirdi. Ve bundan sonra her yıl 12 Şubat Kurtuluş Bayramı olarak kutlanmaya başlandı.
Kahramanmaraş’ın düşman işgalinden kurtuluşunun 102. Yılı kutlama etkinlikleri Pandemi kuralları çerçevesinde, buruk geçsede il genelinde çeşitli etkinliklerle kutlanmaya devam ediyor. Mondros Mütarekesi imzalandıktan sonra İngilizler tarafından 23 Şubat 1919 tarihinde işgal edilen Maraş, sekiz aylık İngiliz esaretinin ardından 30 Ekim 1919 tarihinde de Fransızlar tarafından işgal edilmiş. Maraş’ta yaşayan Ermenilerin Fransız askerlerle işbirliği içerisine girerek taşkınlık yapmaya başlamaları şehir merkezinde esaret altında yaşamaya alışık olmayan Maraş halkını canından bezdirmiş ve 22 gün süren Milli Mücadelenin fitili ateşlenmiştir.
Maraş’ın düşman işgalinden kurtulması¸ Türk Kurtuluş Savaşının da ilk hareketini teşkil eder. Maraşlılar daha o tarihte “Kendini Kurtaran Şehir” ünvanı ile anılmaya başlanmıştır. Kahramanmaraş’ta her yıl 12 şubat, Kurtuluş bayramı olarak kutlanmaktadır.
İLK ZAFER MARAŞ’TA KAZANILDI
Maraş halkının -20 derecede yaklaşık 1 metre yüksekliğindeki karda, tipide açlık ve yokluğa rağmen devrin en iyi silah ve cephanesiyle donanmış Fransız kuvvetlerine karşı kazandığı büyük zafer, mazlum milletlere örnek oldu. Anadolu’da başlatılan Kurtuluş Mücadelesi’nin ilk zaferi olan Maraş’taki kahramanlık destanı, diğer şehirlere de örnek oldu. Maraşlılar, şehirlerini düşman işgalinden kurtardıktan sonra Antep’in kurtuluşu için yardıma koştular. Antep’in kurtuluşundan sonra Osmaniye’ye yardım ettiler. Sakarya Meydan Savaşı’nda Maraşlı askerler canla başla vatanları için savaştılar.
VATAN İÇİN ŞEHİT OLDULAR
22 gün 22 gece süren Evliya Efendi gibi Mıllış Nuri, Çuhadar Ali, Medineoğlu Abdullah Çavuş, Berber Ali, Göllülü Yusuf Çavuş ve Dr. Mustafa gibi yüzlerce Maraşlı namus bildikleri vatanları için şehit oldular. Şeyh Ali Sezai Efendi, Vezir Fahı, Karamanlı Fahısı, Kılıç Ali, Paşa Yakup Hamdi Bey, Efsuslu Köşoğlu Süleyman Bey, Andırınlı İbrahim Ağa, Yüzbaşı Kamil Bey, Pişkinzade Ali Rıza Bey, Aşıklıoğlu Hüseyin ve Abdal Halil Ağa gibi yüzlerce, binlerce kahraman vatan evladı, namus saydıkları vatanları için canla başla mücadele ettiler.
ANADOLU HALKININ ŞAHLANIŞI, KURTULUŞ’UN İLK KIVILCIMI “MARAŞ”
Kahramanmaraş Valisi Ömer Faruk Coşkun Kahramanmaraş’ın Kurtuluşunun 102. Yılı münasebetiyle Bir mesaj Yayınladı. Vali Coşkun, İstiklalimizin simgesi Şanlı Bayrağımızın işgal kuvvetlerince indirilmesi üzerine, bayrağımızı burçlara yeniden dikerek; birliği, beraberliği ve destansı mücadelesi ile Anadolu’ya cesaret veren milli direniş ruhunun adıdır.
Hamdolsun, Kahramanmaraşlılar olarak bizler de bugün bu onurlu mücadelenin ve kahramanlık destanının 102. yıl dönümüne ulaşmanın haklı gururunu yaşıyoruz. Kahramanlıklarıyla nam salmış necip milletimizin torunlarına hizmet etmenin onurunu yaşadığımı da ayrıca ifade etmek istiyorum.
Çanakkale ruhunun şahlanışı ve bağımsızlığımızın tezahürü olan 12 Şubat Destanı, tarihimizin en müstesna kazanımlarından biri olmuştur. Şehirlerinin işgal altında olmasını hiçbir şekilde kabullenmeyen Maraşlı’ların, Sütçü İmam Olayı ve Bayrak Olayı ile tetiklenen direnişi, 12 Şubat 1920 tarihinde zaferle sonuçlanmıştır.
Maraşlı edelerimizin ve bacılarımızın bu fedakârca mücadelesi ve olağanüstü zaferi, Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından önce “Kırmızı Şeritli İstiklal Madalyası” ile sonrasında ise “Kahraman” unvanı ile taçlandırılmıştır.
Arslan Bey, Sütçü İmam, Rıdvan Hoca, Senem Ayşe, Avukat Mehmet Ali Bey, Abdal Halil Ağa’nın ve ismini sayamadığımız nice kurtuluş mücadelemizin kahramanlarının vermiş olduğu amansız mücadele ruhu, bizlere her daim örnek olmalı, ülkemizi ve milletimizi tehdit eden tüm unsurlara karşı da bu ruhu diri tutmalı ve daim kılmalıyız. Aziz şehitlerimizin bizlere emaneti olan vatanımızın her karış toprağına sahip çıkmalı ve gelecek nesillere en iyi şekilde teslim etmeliyiz.
Bu toprakları bize vatan yapan kahraman ecdadımızın emanetine sahip çıkmanın yanı sıra; ülkemizi ve şehrimizi her anlamda hak ettiği yere taşımak da yine en önemli hedeflerimiz arasında olmalıdır.Bu duygularla, kahraman şehitlerimizi ve ebediyete intikal etmiş tüm gazilerimizi rahmet, minnet ve şükranla anıyor, değerli Kahramanmaraşlı Hemşehrilerimin 12 Şubat Kurtuluş Bayramı’nın 102. yıl dönümünü kutluyor, bütün vatandaşlarımızı saygıyla selamlıyorum.
Maraş’tan Yükselen Korkma sözü Anadolu’ya İlham Olmuştur…
Kahramanlık Destanımızın 102. Yılı Kutlu Olsun
Kahramanmaraş’ın düşman işgalinden kurtuluşunun 102. yıl dönümünü kutlayan Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör, “İmanla, irfanla, bağımsızlık aşkıyla yazdığımız kahramanlık destanımız 102 yaşında. Bu şehrin her bir ferdi, kahraman ecdadımızın muazzez ruhlarını taşıyor. 12 Şubat Kurtuluş Bayramı’mız kutlu olsun. Ecdadımızı rahmetle anıyorum” dedi.
Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör, Kahramanmaraş’ın düşman işgalinden kurtuluşunun 102. yıl dönümü dolayısıyla kutlama mesajı yayımladı. Kazanılan zaferle Milli Mücadele’de bir destan yazıldığını vurgulayan Başkan Güngör, “Bu muazzez topraklar; Sütçü İmam, Vezir Hoca, Ali Sezai Efendi, Senem Ayşe, Rıdvan Hoca, Arslanbey, Avukat Mehmet Ali Bey gibi binlerce kahramanın vaktine hazır olmasıyla kurtarıldı. Hürriyetin, bağımsızlığın sevdası yeri geldi hutbe oldu, yeri geldi satırlara dökülüp bir bildiriye işlendi. Kahramanmaraş’tan yükselen ‘Korkma!’ sözü, ebediyete kadar bağımsız olacak bu vatana ilham olmuştur” dedi.
Tüm Şehitlerimizi Rahmetle Anıyorum
“Zincirlenmiş, bağımsızlığından alıkonulmuş, esaret altına alınmaya çalışılmış bir vatan, işte bu yüksek mücadele ruhu ve kararlılığıyla kurtarıldı. Tarih ilk defa bir dirilişin böylesine kuvvetle olduğuna şahitlik etti. İmanla, irfanla, bağımsızlık aşkıyla yazdığımız kahramanlık destanımız 102 yaşında. Bu şehrin her bir ferdi, kahraman ecdadımızın muazzez ruhlarını taşıyor. Bu vesileyle bu toprakları bize vatan kılan tüm şehitlerimizi rahmetle anıyorum. 12 Şubat Kurtuluş Bayramı’mız kutlu olsun” ifadelerini kullandı.