Ekonomi

Marasta Dondurma Büyümeye Devam Ediyor

Kahramanmaraş’ta Adana yolu üzeri 3. Km de 5 bin  metrekare alan üzerinde hizmet veren ADO dondurmanın ana kuruluşu Marasta dondurma, son teknoloji ile hijyenik şartlarda üretimini sürdürüyor. Marasta Dondurma Yönetim Kurulu Üyesi Onur Oğuzlar, “Firma olarak son teknoloji ile Hijyenik şartlarda dondurma üretimimizin tamamını Kahramanmaraş’ta Yaz kış yenilebilen, tamamı naturel ve A kalite olan Dondurma üretimi yapıyoruz ve Türkiye’nin 81 iline satış yapıyoruz” dedi.

Herkesin kendisini Dondurmacı Abdullah Usta olarak tanıdığı Malatya’ya 40 yıldır hizmet eden ve şehrin en güvenilir esnaflarından olan Abdullah usta ve Oğulları babalarından aldıkları geleneksel yöntem teknikleri kurumsallaştırarak ADO dondurmanın bir ana kuruluşu Marasta dondurma ile yollarına devam ediyorlar.

Kahramanmaraş’ta Adana yolu üzeri 3. Km de 5 bin metrekare alan üzerinde hizmet veren şirketin son teknoloji ile hijyenik şartlarda üretim yaptığını ifade eden Marasta Dondurma Yönetim Kurulu Üyesi Onur Oğuzlar, “Dondurmamız değişik besin ögelerini bünyesinde toplayan, besin değeri yüksek bir besindir. Dondurmada, karbonhidrat ve proteinin yanı sıra, A,B,C,D ye E grubu vitaminlerle birlikte fosfor, magnezyum, sodyum, potasyum, demir ye çinko gibi mineraller de bulunmaktadır. ” diyerek 52 çeşit meyveli dondurmayı hiçbir yapay aroma ve renklendirici kullanmadan doğal olarak ürettiklerini vurguladı.

Kahramanmaraş’ta 5 bin metrekare alan üzerine kurulu günlük 15 ton üretim kapasiteli bir firma olan Marasta Dondurma son teknoloji ile hijyenik şartlarda üretimini sürdürüyor.

Firma 100 gr. Dan Reyon Dondurma (4 Kg’lık) ve ekonomik(1 Kg’lık), aile boyu(500 gr’lık) paket dondurmalar ile ürün yelpazesinde yer alan diğer çeşitlerini müşterilerin beğenisine sunuyor. Bunun yanında, Ürünlerimizin tamamı ISO 22000 ve ISO 9001 Kalite belgelidir” dedi.

BAYİLİKLER VERMEYE HAZIRIZ

Ankara Bölge Deposu, İstanbul Bölge Deposu, Van Bölge Deposu, Kayseri Bölge Deposu, Antalya Bölge Deposu ile 81 ilimize hizmet veriyoruz ve yeni işbirliklerine gitmek için hazırız.

Kısa vadeli hedeflerimizin en önemlisinin e-dondurma altyapısını tamamlamak olduğunu belirten Oğuzlar, Firma içine yerleştirdiğimiz kamera sistemi ile canlı yayın yapan tesisimizde müşterilerimiz, e-üretim kanalıyla hijyen ve ürün kalitesi hakkında bilgi alabilecek. Gönül rahatlığıyla e-katalog’dan ürünlerimizi beğenecek, e-mağaza’mızda stantlarımızı gezebilecek, e-satış tekniğiyle ürünlerimizi alabilecektir. Dolayısıyla bunları en kısa zamanda gerçekleştirmekle “üretimde şeffaflık” ilkesinin gıda sektöründe öncüsü olmak istediklerini söyledi.

Marasta Dondurma Yönetim Kurulu Üyesi Onur Oğuzlar, “Türkiye’nin 81 iline satış yapıyoruz. Türkiye genelinde bayilik ağını genişletmek istiyoruz. Pandemi büyüme hızımızı yavaşlatsa da ilerleyen süreçlerde tekrardan bu ivmeyi yakalayacak ve üzerine koyarak yolumuza devam edeceğiz” dedi.

Firma Sahibi Onur Oğuzlar amaçlarının, İtalya’nın Roma kentinde büyük bir meydanda dondurma gösterisi yaparak dünya markası olan, Kahramanmaraş Dondurmasını ve markamızı zirveye taşımak olacağını ifade etti.

AVRUPA BİZDEN DAHA ÇOK DONDURMA TÜKETİYOR

Türkiye dondurma pazarının büyüklüğünün 2021 yılı itibarıyla miktar bazında 246 milyon litre, ciroda ise 6,9 milyar TL’ye ulaştığını ifade eden Oğuzlar, sektör hakkında önemli bilgiler verdi.

 Sektörün ihracatı bu yıl ilk 6 ayda değer bazında yüzde 30 artışla 41,3 milyon dolara yükseldi. Pandemide tüketim ev tipi litrelik ürüne kayarken, son dönemde tekli ürün tüketimi yeniden pandemi öncesine geri dönmüş durumda.

Dondurma sektörü her yıl çift haneli büyümesini sürdürüyor. 2021 yılı itibariyle dondurma pazarının büyüklüğü miktar bazında 246 milyon litre, ciroda ise 6,9 milyar TL’ye ulaştı. Ciro bazında ise pazar büyümesi 2020 yılında yüzde 20, 2021 yılında yüzde 23, 2022’nin ilk 5 aylık rakamlarına bakıldığında büyüme devam ediyor.

Dondurma alanında faaliyet gösteren firmaları ikiye ayırabiliriz. Endüstriyel büyük ölçekli üretim yapan firmalar ve geleneksel pastane tarzı üreticiler. Türkiye’de gerek ham madde gerek yapılış tekniği açısından oldukça özellikli dondurma çeşitleri üretiliyor. Pandeminin de etkisiyle dondurma pazarında son üç yılda litre bazında çok büyük değişiklik yaşanmıyor. Ancak pandemi öncesi anlık tüketime uygun tekli ürünler ağırlıklı iken, pandemide tüketim ev tipi ürünlere doğru kaydı.

Avrupa’da kişi başına yıllık dondurma tüketimi 7-8 litre civarındayken Türkiye’de ise bu miktara 4-5 litre civarında yer alıyor. Kış mevsiminin aylarca sürdüğü Kuzey Avrupa ülkelerinde dondurma tüketiminin, Türkiye’nin 2-3 misli olduğunu görülüyor. Dondurma Türkiye’nin önemli bir potansiyel ihracat kalemi ve 30’dan fazla ülkeye ihracatı yapılıyor. Süt ve süt ürünleri ihracatının 10,6’sını oluşturuyor. 2021 yılında dondurmada 20 milyon kilogram ihracat, 615.8 bin kilo ithalat yapıldı. İhracatın döviz karşılığı, önceki yıla göre yüzde 29 artışla 55,3 dolara ulaştı. 2022 yılının ilk 6 ayında dondurma ve yenilebilir buzlu ürünler kategorisinde ihracat artışı yüzde 30 arttı ve 41,3 milyon dolara ulaştı. En çok ihracat yapılan ülkeler, ABD, Irak, İsrail, Kosova ve Hindistan yer alıyor.

DÜNYA DONDURMA PAZARI 72 MİLYAR DOLAR

Dondurma ihracat rakamları açısından dünyada ilk 20 sıralarda olan Türkiye, ihracat için hedef pazarlara yönelik aksiyonlar ve devlet tarafından desteklerle daha da artırılabilir. İhracatın artması için markalaşmanın çok önemli olduğunu vurgulayan sektör temsilcileri, Türkiye’nin 72 milyar dolar dünya dondurma pazarından daha fazla pay alabileceğine dikkat çekiyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu