Ekonomi

OSB’ler Kahramanmaraş ekonomisine yön veriyor!

Kahramanmaraş, sanayi ve ticaretiyle Türkiye’nin öncü kentlerinden birisi. 80’li yıllarla birlikte başlayan yatırım ve sanayi hamlesi ile sürekli büyüyen ve sanayideki istihdam başarısı ile işsizlik sorununu çözmüş bulunuyor. Organize sanayi bölgeleri (OSB) kent ekonomisine yön veriyor. Sürdürülebilir sanayi ve istihdamın anahtarı olan OSB’lerde 450’ye yakın fabrika Kahramanmaraş ve ülke ekonomisine güç katıyor.

Türkiye ekonomisinin tekstil sanayinin önemli kilometre taşlarından biri olan kent, 46 milyar liralık ekonomisiyle Türkiye’nin önde gelen sanayi ve ticaret merkezlerinden birisi olmayı başaran Kahramanmaraş, 150 bin kişilik dev istihdamıyla dikkat çekiyor.

Dört yüzden fazla ihracatçısıyla 145 ülkeye ihracat yapan kentin en büyük pazarını tekstil sanayisi oluşturuyor. Ekonomik pastanın yaklaşık yüzde 70’ini alan tekstil sanayisi, Kahramanmaraş’ın ekonomisine güç katıyor. Başta tekstilde olmak üzere, metal mutfak eşyalarında, enerjide, gıdada, kağıt sanayisinde ve çimento sektöründe yüksek kapasiteli işlere imza atıyor.

Kahramanmaraş’ın ekonomisine en büyük destek tekstil sanayisinden geliyor. Türkiye’nin tekstil yatırımlarının yüzde 15’ini tek başına yapan Kahramanmaraş, üretimde özellikle pamuk ipliği ağırlıklı yapısı ile tekstil sektörü ihracatının yüzde 8’ini, istihdamının yüzde 7’sini, pamuk ipliği üretiminin yüzde 36’sını, dokuma mensucat üretiminin yüzde 15’ini, örme mensucat üretiminin yüzde 15’ini karşılıyor.

Diğer imalat sektörlerinde ise metal mutfak eşyalarının yüzde 60’ını, çimentonun yüzde 10’unu, kağıdın yüzde 20’sini karşılayan Kahramanmaraş, kuyumculukta Türkiye ikincisi, bayan ayakkabı üretiminde ise Türkiye ikincisi unvanına sahip bulunuyor.

Kahramanmaraş’ta organize sanayi bölgeleri üretim ve istihdama büyük katkı sağlıyor.

Kahramanmaraş’ta ilk organize sanayi bölgesi çalışması, Bakanlar Kurulu’nun 15.07.1976 tarih ve 7/12207 sayılı kararı ile Kahramanmaraş Merkez ilçesinde (şimdi Onikişubat İlçesi) kurulması planlandı. Toplam 320 hektar alanda kurulmasına karar verilen Kahramanmaraş OSB, 1992 yılında yatırıma açıldı. Kahramanmaraş OSB bugün itibariyle 54 fabrika ile üretim ve ihracata devam ederken istihdama da önemli katkı sağlıyor.

İkinci OSB çalışmaları ise Türkoğlu ilçesinde, 128 hektarlık bir alanda gerçekleştirildi. 2009 yılında kurulan Türkoğlu OSB 28 sanayi parseli yatırıma açıldı ve bu parsellerin tamamı yatırımcılara tahsis edilmiş durumda bulunuyor. Üretim ve yatırımın devam ettiği Türkoğlu OSB 5 bin kişiye istihdam sağlayacak.

2009 yılında kurulan Elbistan OSB toplam112 hektarlık alana sahip olup 1. etap 57 hektar olarak hizmete açılmış bulunuyor. Birinci etapta 30 sanayi parseli olmak üzere toplam 59 sanayi parseli ile bölge ve kent ekonomisine güç katarken istihdama katkısı ile önemli bir yer tutuyor.

Kahramanmaraş’ta gelişen sanayi üretiminin sürdürülebilir hale getirilmesi, ekonomiye ve istihdama sağlanan katkının artırılması için girişimcilere yatırım yeri temin etmek üzere çalışmalarına Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası tarafından başlanan Kahramanmaraş Tekstil İhtisas OSB 497 hektar alanda 87 sanayi parseli ile tekstil sektörünün küresel konumunu güçlendirecek.

Hayvancılık alanında faaliyet gösterecek olan Elbistan Tarıma Dayalı Besi İhtisas OSB bitkisel ve hayvansal üretim ve bunlara dayalı sanayii destekleyecek ve üretim kapasitesini artıracak niteliği ile bölgede fark yaratıyor. 270 hektar alan üzerine kurulacak Elbistan Tarıma Dayalı Besi İhtisas OSB, tamamlandığında 300 işletme ve toplam 60 bin büyükbaş hayvan kapasitesine sahip olacak.

Kahramanmaraş, geniş coğrafyası, farklı iklim avantajları, zengin bitki örtüsü ve verimli topraklarıyla tarımsal çeşitlilik ve üretim potansiyeli bakımından Türkiye’nin önemli illeri arasında yer alıyor. Gıda alanında faaliyet gösterecek olan ve 120 hektar alanda kuruluş çalışmaları devam eden Gıda İhtisas OSB, Türkoğlu ilçesi Çobantepe Mahallesi’nde hizmete açılacak ve gıda sektörünün endüstrileşmesi ve küresel pazarlara açılmasına öncülük edecek.  

Kahramanmaraş’ta sürdürülebilir sanayi üretim altyapısını güçlendirmek, sanayii disipline etmek ve müşterek arıtma tesisleri ile çevre kirliliğini önlemek hedefi ile Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası tarafından özel yasa ile kuruluşu gerçekleştirilen Aksu OSB, Erkenez OSB ve Türkoğlu-2 OSB Kahramanmaraş’ın en büyük üretim merkezleri konumunda bulunuyor.

Aksu OSB’de 35, Erkenez OSB’de 106, Türkoğlu-2 OSB’de 52 fabrikada üretim ve ihracat yapılırken 100 bin kişiye istihdam sağlıyor. Bu yönüyle kentin ekonomisine yön veren bu 3 OSB, ortak endüstriyel atık su arıtma tesisi projesi tamamlandığında yeşil üretimin de öncüsü olacak. Reel sektörün Avrupa Yeşil Mutabakatı’na uyumunu güçlendirecek, sürdürülebilir sanayi, çevreye saygılı üretim döngüleri hedefine katkıda bulunacak ve ihracatı güçlendirecek.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu