Ekonomi

Şirikçioğlu Mensucat, virüs barındırmayan kumaş üretti

Kurulduğu günden beri müşteri taleplerini göz önüne alarak ARGE çalışmalarıyla yeni ürünlere odaklanan Türkiye’nin en büyük denim üreticilerinden Şirikçioğlu Mensucat, bu kez virüs barındırmayan kumaş üretti.

Grup olarak başta tekstil olmak üzere, enerji, inşaat, perakende, tarım ve hayvancılık sektörlerinde faaliyet gösterdiklerini, lokomotif sektör olan tekstilde iplik, indigo boya, dokuma ve terbiye işletmeleriyle entegre bir yapıya sahip olan Şirikçioğlu Mensucat,  her yıl geleneksel olarak açıklan ISO ilk 500’de bir ve ikinci 500 listesinde  iki şirketle yer alıyor.

Özellikle denim ve iplik alanlarında dünyanın sayılı üreticilerinden biri haline gelen firma, iş modeli içinde kültürel kodları Anadolu değerleri ile oluşurken, üretim ve pazarlama vizyonu bir dünya şirketi olarak tanımlanıyor.

Yönetim Kurulu Başkanı Atıf Şirikçi, tekstil sektöründe Kahramanmaraş ve Kayseri’de yer alan toplam 15 işletmede, 4000’i aşan çalışanla üretim yaptıklarını, İstanbul’da yer alan ana pazarlama ofislerinde ise tüm dünyaya ulaştıklarını bildirdi.

Yönetim Kurulu Başkanı Atif Şirikçi, 2021 yılı hedefleri ve pandeminin etkilerini değerlendirirken şunları kaydetti:

“Grubumuzu konsolide cirosunun 1 milyar dolar civarında olmasını planladık. Yaşadığımız çağın paradigma değişiminden sektörümüzün de nasibini alacağını öngörerek tüm iş modelimizde bir felsefe dönüşümü başlattık. 

Pandeminin tüm dünyada belirsizliğe neden olduğunu ve özellikle ilk dönemlerde pek çok yatırımcının planlarını ertelediğini görebiliyoruz. Ancak, 1,5 yıl geride kaldı. Pandeminin de etkisiyle tedarik süreçlerinde küresel ölçekte dalgalanmalar söz konusu. Özellikle konteyner problemlerinden kaynaklanan navlun ücretlerinin artması öngörülemeyen maliyet kalemleri içinde kendine yer buldu.”

YENİ ÜRÜNLER

Yaşanan pandemi sürecinde ihtiyaçları dikkate alarak ürün çeşitliliğine gittiklerini anlatan Şirikçi, “Bünyemizde geliştirdiğimiz teknoloji ile içerisinde virüs barındırmayan kumaşlar ürettik. Daha önce geliştirdiğimiz ve sektöre damga vuran daha az su ile üretilen kumaş koleksiyonumuzu ise daha da geliştirdik” dedi.

 KUR ARTIŞININ YANSIMALARI

Şirikçi, kur artışının ise  iki yönlü etkisinin olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

“Yatırım amaçlı kullanılan kredilerin döviz cinsinden olması nedeniyle mevcut borçların değerlemesi sonucu kur zararları oluştu ve şirket karlıkları olumsuz etkilendi. Bu durumun genel olarak öz kaynakları azaltıcı yönde etkisinin olduğunu söyleyebiliriz. 

Öte yandan, kurdaki artış ihracata konu ürünlerin pazarlanmasında göreceli maliyet avantajı sağladı. Doğrudan ihracatta ve ihracata konu ürünlerin yurt içinde satışında olumlu etkileri oldu. Genel olarak baktığımızda aşırı değerli TL ihracata her daim zarar vermiştir. Bu minvalde genel toplama baktığımızda, grubumuz gibi dünya ile entegre, ihracat odaklı pazarlama yapısına sahip kurumlarda pozitif etkilerinin ağır bastığını söyleyebiliriz. Burada önemli olan dalgalanma hızı ve aralığının daha dengede olmasıdır.”

Atıf Şirikçi, şirketlerinin tüm satışların geçen yılın ilk yarısı ile karşılaştırdıklarında 2021 yılında %155’lik nominal bir artışın söz konusu olduğunu belirterek, “İhracat bacağında ise yine bir önceki döneme göre %108’lik nominal bir artış görüyoruz. İç talep çok güçlü olmasa da yüksek ihracat potansiyeli ile daha tatminkâr bir süreçten geçiyoruz. Bu noktada, kapasite kullanım oranı ve optimum verimlilik grubumuzun için hayli önem taşımakta. Politika setlerimizin temelinde bu iki hedef bulunmaktadır” diye konuştu.

Şirikçioğlu Mensucat olarak 4  kıtada, 30 ülkeye direkt ihracat yaptıklarını belirterek, “Her yıl olduğu gibi bu yıl da portföyümüze yeni pazarlar ekledik. Bulunduğumuz pazarlarda mevcut müşterilerimizde satış hacmi ve karlılığını artıracak stratejiler geliştirdik. Bu yılın sonunda toplam ihracatımızın bir yıl öncesine oranla iki buçuk kat artacağını öngörüyoruz. Marassi’nin denim üretiminde bir Dünya markası olması ve 100 ülkeye direkt ihracat hedefimize adım adım ilerleyeceğiz” dedi.

İHRACATIN CİRODAKİ PAYI 

Toplam satışlarında ihracatın payının yaklaşık %30 civarında ve her yıl artan ivmenin söz konusu olduğunu belirten Atıf Şirikçi, üretim kapasiteleri ve Ar-Ge’ye yönelik çalışmalarını da şöyle özetledi:

“Denimde aylık 6,5 milyon metre kumaş üretiyoruz. İplik grubunda ise aylık 9000 ton üretime sahibiz. Önümüzdeki süreçte denimde aylık 10 milyon metreye rahatlıkla ulaşırız. İplik grubunda ise ürün çeşitliliği ve fonksiyonel ürün yatırımlarımız olacak.

Şirikçioğlu Grubu faaliyet gösterdiği her sektörde inovatif, kalitatif ve sürdürülebilir bir felsefe ile yatırım yapacak. Bunun temelinde ise ‘gerçeğe sahip olma’ bilinci var. Gerçeğe ancak ve ancak beşeri ve entelektüel sermayeye yatırım yaparak sahip olursunuz. Ardından da bu ruhu ürün ve hizmetlerinize yansıtırsınız. Yeni dönemin DNA’sı bu şekilde olacak. Yakın zamanda, Turquality programına dahil olmayı planlıyoruz. Bu planın temelinde az önceki felsefe dönüşümünün izlerini bulacaksınız.”

Başta Endüsti 4.0 ve Block Chain olmak üzere teknolojik gelişmeleri yakinen takip ettiklerini anlatan Şirikçi, “Tekstil sektörü, teknoloji ile yoğun ilişki içinde. Daha verimli ve daha yenilikçi olmak için bu şart. Nesnelerin internetini ilk kullanan işletmelerden biri olma arzusundayız” dedi.

SEKTÖRÜN DÜNYA VE TÜRKİYE’DEKİ GELİŞİMİ

Atıf Şirikçi, sektörün Türkiye ve Dünyadaki durumuna değinirken, “Sektör, arz talep ilişkisi içinde standart üretim ölçeğinde maksimum seviyelere yaklaşmış durumda. Lakin daha rekabetçi, daha yenilikçi ve daha sürdürülebilir üretim felsefesi ile rekabet etmek yerine ‘rekabet yaratmayı’ planlıyoruz” diyerek, şöyle devam etti:

Yaşadığımız sürecin doğal yansıması olarak Recycle, Regenerated ve Organik ürünlere ilgi had safhada. Daha çevreci, daha sürdürülebilir ve doğal ürünlere olan talepten oldukça memnunuz. Öte yandan, ‘customized’ yani butik, kişiye özel ürünlere olan ilginin önümüzdeki dönemde daha da artacağını düşünüyoruz.”

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu