Ekonomi

Türkoğlu, yatırımcısıyla zenginleşiyor

Belediyeciliği yol ve kanalizasyon gibi klasik hizmetlerle sınırlamayıp, halkın mutlu olmasının yolunun iş ve ekmek kapısı açmaktan geçtiğine inanan Kahramanmaraş’ın Türkoğlu İlçe Belediye Başkanı Osman Okumuş, “Post modern belediyecilik” olarak tanımlanan hizmetleriyle, ilçeyi yatırımcılar için cazibe merkezi haline getirdi.

Sıra dışı belediyecilik anlayışı ile yatırımcıya kucak açan ve aynı zamanda Türkoğlu Organize Sanayi Bölgesi Başkanlığı görevini de yürüten Belediye Başkanı Osman Okumuş, nüfusunda artış yaşanan ender ilçe belediyelerinden biri olmasının insanların burada iş ve ekmek kapısı bulmasına bağladı. 

Geleceği gören, sezgisi yüksek, dikkatli ve yapacaklarının nereye varacağını bilen, ticari iş, işlem ve eylemlerinin hukuki, mali ve ticari sonuçlarını öngören basiretli bir tüccar gibi belediyeyi yöneten Osman Okumuş, seçildiği günden beri kendisine gelen taleplerin iş verme konusunda yoğunlaştığını vurgulayarak, şunları söyledi:

“Biz belediye başkanları ticaret erbabıyla benzer düşünce yapısında olmamız gerekiyor. Belediyemize gelen en büyük talepler hep iş konusunda. Bu soruna çözüm bulmamız için de sanayicinin önünü açmamız gerekiyor.  Çünkü yatırımcı demek istihdam kapısı demek, istihdam ise dünyanın bile çözemediği işsizliğin olduğu günümüzde bir nimettir.  Bundan dolayıdır ki sunduğumuz imkanlar sayesinde 2014’te göreve geldiğimiz günden bu yana esnaf, girişimci ve yatırımcı sayısında ciddi artış yaşandı.”

İlçedeki başlıca sektörün tekstil, dokuma ve boyahane atölyeleri olduğunu belirten Başkan Okumuş, “Elbette bunun yanı sıra gıda sektöründe faaliyet gösteren iş adamlarını da bölgemize çekeceğiz. Bu alanda yatırım için Organize Sanayi Bölgemize yaklaşık 60 yatırımcı başvurmuş durumda” dedi.

Türkoğlu Organize Sanayi Bölgesi’nin dolduğunu, buna rağmen taleplerin devam ettiğini anlatan Başkan Okumuş, “1-2 aylık süre zarfında tüm yatırımları değerlendireceğiz. 5 bin kişiye istihdam sağlamayı hedefliyoruz. Yaklaşık olarak 8 bin dönüm araziye kadar genişleyebilme imkânımız var. Aldığımız talepler doğrultusunda ilk etapta 5 bin dönüm kadar genişlemeyi hedefliyoruz. Bölgeden yatırımcı çekiyoruz. Zaten Kahramanmaraş’ta ilk etapta yatırımcının aklına Türkoğlu gelmektedir. Çünkü, biz belediye olarak onlara kucak açıyor, ayaklarının altına adeta kırmızı halı seriyoruz” diye konuştu. 

“KLASİK BELEDİYECİLİK GERİDE KALDI”

“Bizim belediyecilikte başarılı olmamızın en büyük etkisi elbette insanların öncelikli taleplerini tespit edip, ileriye dönük plan ve projelerimizi bu doğrultuda gerçekleştirmektir” diyen Başkan Osman Okumuş, “Artık kimse sokağa döşediğiniz parke taşıyla ilgilenmiyor. Bunlar zaten her belediyenin vermesi gereken rutin belediyecilik hizmetleridir. Önemli olan sosyal belediyeciliği taşıyabileceğimiz en üst seviyelere konumlandırmaktır” ifadelerine yer verdi. 

Metropol ilçe olma hedeflerine emin adımlarla ilerlediklerini anlatan Osman Okumuş, şöyle devam etti:

“Kahramanmaraş’a en yakın ilçe olduğumuz için orada ki gelişmeleri de yakından takip ediyoruz. Orada şu an yer sorunu var ve yatırımcı alan bulamıyor. Biz bu yatırımcıları Türkoğlu’na çekmek için yeni sanayi parselleri oluşturmaya başladık. İş adamları tıpkı dış yatırımcı gibi güvenli yer ararlar. Biz burada onlara güvenli limanlar sunduk. 

 Bizim üretmemiz gerekiyor. Türkiye’nin yüzde 30’u Hazine, yüzde 30’u orman kalan kısımlar da yatırım alanı. Hazine ve orman arazileri kullanılmayan ekonomiye kazandırılamayan alanlar. Şöyle düşünün ki bir fabrikatör istihdam ettiği işçi sayısını rica ile minnetle 1-2 adet arttırabilir fakat siz aynı kişiye yeterli imkanları sunarsanız bir fabrika daha açar yüzlerce işçiyi istihdam eder. Biz yatırımcıya ne istediğini sorarız; yer istiyorsa veririz, ruhsat istiyorsa istediği tarihte çıkarırız. Ben yatırım yapan iş adamlarımızı arayıp tek tek teşekkür ediyorum. Çünkü, onlar bizim baş tacımızdır.”

Roma döneminden kalma 2 bin yıllık şehirler varken biz hala 2021 yılında kilit parke ve sıcak asfalt ile uğraşmamamız lazım. Biz burada postmodern belediyecilik dediğimiz 82 milyonluk ülke nüfusunu nasıl Avrupa standartlarına çıkarırız ve bunu sürdürülebilir hale getiririz hedefinde olmamız gerek. Bu manada, sanayicinin esnafın ve çiftçinin destekçisi olmak çok önemli.”

“KATMA DEĞERİ YÜKSEK ÜRÜNLERE ODAKLANMALIYIZ”

Tarımda katma değeri yüksek ürünleri üretmenin önemine vurgu yapan Okumuş, ilçede üretilen domates salatalık ve biberin 8 şehre satıldığını anımsatarak, şöyle konuştu:

“Bizim katma değeri yüksek ürünler üretmemiz lazım. Bu amaçla çilek üretimine başladık. Üretimi daha da genişleterek markalaşma çalışmaları başlatacağız. Çilek Köyü projesini hayata geçireceğiz. Bin 300 rakımlı bölgelerimizde ormanın içinde bungalov evleri ile köy hayatı yaşama imkanı sunacağız. Bu proje henüz DOĞAKA’dan geçmedi fakat bu yıl başlayacağız.”

KOOPERATİFLEŞMENİN ÖNEMİ 

Başkan Okumuş, kooperatifleşmenin tarım ve hayvancılığın geleceği olduğuna dikkati çekerek, “Kooperatifleşme çalışmaları bizde çok yanlış anlaşıldı ve yanlış beklentiler içerisine girildi. Ayrıca bizim milletimiz görmediği bilmediği bir işe gözüyle görene kadar yatırım yapmaz. Fakat bir topluluk içerisinde kendi gibi yatırımcılarla konuşarak ve anlaşarak yatırım yapar. Bu nedenle çiftçilerimize bilimsel ve teknik destek veriyoruz. Belediyenin yanında olduğunu bilen çiftçi ve alıcılar daha güvenli bir ticaret yapıyorlar” dedi.

“METROPOLLERE GÖÇ DALGASINI DURDURMAMIZ LAZIM”

İlçe belediyelerinin genelinde nüfusu sürekli azalırken Türkoğlu’nun nüfusunda artış yaşandığını hatırlatan Okumuş, metropollere göçü önlemenin en önemli yolunun da yine iş ve ekmek kapısı sağlamak olduğunu savundu. 

“Türkoğlu’na 2 adet büyük cami yaptık. 37 tane millet konağı, taziye evi ve sosyal tesis yaptık. Ama bunların dışında öncelikli hedefimiz insanlarımızı yaşadıkları yerlerde mutlu etmek. Bu da ancak iş ve ekmek kapısı sağlamakla mümkün olur” diyen Okumuş, şunları söyledi:

“Türkoğlu’nun merkezinden pergelle 30 derecelik bir açı çizdiğiniz zaman 44 mahallemiz var ve tüm bu mahallelere fabrika servisleri gidiyor.  Bu sayede elbette yaptığımız sosyal hizmetler ve rekreasyon alanları ile beraber insanlar iş için taşınmalarına gerek kalmadan bulundukları yerde kalabiliyorlar. Köylerden Türkoğlu’na, buradan Kahramanmaraş’a, oradan da metropol şehirlere yaşanan göçü önlememiz lazım. Bu göç dalgasını durdurmayı başarırsak herkes olduğu yerde kalır ve ona göre planlamalar yapılır.”

TÜRKOĞLU’NUN İKLİMİ SON DERECE MÜSAİT

“Ülkemiz nasıl ki dünya da kilit noktadaysa Türkoğlu da bölge de kilit rolde” diyen Türkoğlu Belediye başkanı Osman Okumuş, sözlerini şöyle tamamladı:

“İş insanları bu bölgeyi değerlendirirken Mersin ve İskenderun limanına en hızlı nasıl ulaşabilirim diye bakıyor. Ayrıca bu tür bölgelerde lojistik destek önemlidir. Bir yatırımcı makinası arıza yaptığında en hızlı teknik desteği yedek parçayı nasıl bulabilirim? Derdinde. Bölgemize Gaziantep, Kahramanmaraş, Adana, Osmaniye gibi merkezlerin tam ortasında. Ayrıca Türkoğlu’nun iklimi fazladan enerji harcamaya gerek duyulmayacak kadar son derece uygun.”

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu