Fatih Ölmez “Tekstil Kahramanmaraş’ın vazgeçilmezidir”
Günsan Mensucat Yönetim Kurulu Üyesi Fatih Ölmez, iç piyasadaki yüksek hammadde fiyatları nedeniyle yurtdışından alıma yönelen hazır giyimcilerin iplik ithalatını rekor düzeye taşıması, tekstil sanayinde daralmaya yol açtığını ifade etti. Ölmez Yatırım arazileri Kahramanmaraş’ın en önemli sorunlarının başında geldiğine dikkat çekti.
Fatih Ölmez tekstil sektörü ve Kahramanmaraş’ın yatırım arazisi sorunu ile ilgili önemli konulara değindi. Pandemi sonrası farklılaşan ve kırılan tedarik zincirinin Türkiye’ye sunduğu tehdit ve fırsatlar üzerine değerlendirmelerde bulunan Ölmez şunları söyledi;
“Türkiye’de düşen alım gücüne dünyada yaşanan durgunluk eklenince hazır giyim sektörüne hammadde sağlayan tekstilde hem kapasite hem de fiyatlar düşmeye başladı. Pamuk fiyatları 2 ay öncesine göre yüzde 30’a yakın gerilerken, iplik fiyatlarında ise düşüş oranı yüzde 25’i buldu. Sektör temsilcileri düşük talebin yol açtığı aşağı yönlü hareketin önümüzdeki dönem de sürmesini bekliyor. Öte yandan sektör ilk yarıda değer olarak ihracatta artış yaşasa da miktarda aynı başarıyı gösteremedi. Ocak-Haziran döneminde sektörün ihracat miktarı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 3,9 oranında gerileyerek 1 milyon 414 bin tondan 1 milyon 360 bin tona düştü. İthalatta ise rekor geldi. Geçtiğimiz yıl iç piyasada ipliği daha pahalıya temin etmekten şikayetçi olan sanayicilerin bu yıl dış piyasaya yönelmesi, ilk yarıda iplik ithalatının rekor kırmasına yol açtı. İplik ithalatı yılın ilk yarısında 2021’in aynı dönemine göre yüzde 43 artarak 1,3 milyar dolardan 2,3 milyar dolara çıktı. Tekstil sektörünün toplam ithalatı ise aynı dönemde 2,5 milyar dolardan 3,1 milyar dolara yükseldi.
Geçen senenin aynı dönemi ile kıyaslandığında özellikle iplik ithalatında yüzde 100’ün üzerinde artış var. Sıkıntılı bir süreç iplik üreticileri için. Örme kumaşta da yavaşlama var. Dokumada biraz talep var ama o da ucu ucuna yetiyor. Fiyatlar da geriledi. Ciddi şekilde maliyetin altında satışlar söz konusu. İplik ortalama 6 dolarlarda idi 4,5 dolarlara düştü.
“VERGİLER GÖZDEN GEÇİRİLMELİ”
Resesyon konuşuluyor. Bu da bizi olumsuz etkiler. İç piyasa turizmin de etkisi ile biraz canlı ama dış pazarda talepte bir daralma söz konusu. Zor süreç yaşıyor sanayici. Kapasiteleri tam dolduramıyoruz. İthalatı da bu süreçte masaya yatırmak lazım. Yerli üretimi etkileyecek ithalat noktasında vergilendirme çalışması yapılabilir. Zira bazı kategorilerde yüzde 100 artışlar söz konusu. Sektör yıla çok yeni yatırımlar ile girdi. Bu yatırımların karşılığını bulamıyoruz. Sıkıntı yaşıyoruz. Birçok yeni yatırım atıl şu anda. İplik tesislerinde yüzde 50 daralma var. Dünyada da sıkıntı olunca üreticiler gözlerini hemen Türkiye pazarına çeviriyorlar. Geçen sene konfeksiyon sektörü iplik bulamıyoruz diyordu şu an tam tersi bir durum söz konusu
ŞEHİR VE ÜLKE EKONOMİSİNE KATTIĞI DEĞER
Kahramanmaraş ihracatının yüzde 61’ini tekstil sektörü tek başına yapıyor. Bu manada tekstil sektörü bu şehrin lokomotifi durumunda. Sadece tekstilde üretim yapan fabrikalarda yaklaşık 40 bin civarında, yan dallarını da dahil edersek 65 bin kişiye sektörde istihdam sağlanıyor. Kahramanmaraş’tan 134 ülkeye yapılan ihracat ile ülkeye ve doğal olarak şehre 461 milyon dolar döviz girdisi sağlandı. Şehrin ekonomisini canlı tutan tekstil sektörü, iş hacminden dolayı ekonomik girdiler ile şehir insanının hem sosyal hayatına hem orta ölçekli kobilerin gelişmesinde önemli bir rol üstleniyor.
TOMSUKLU KALICI BİR ÇÖZÜM DEĞİL
Yatırım arazileri Kahramanmaraş’ın en önemli sorunlarının başında geliyor. Şehrimiz başta tekstil ve metal mutfak eşyası sektöründe ülkenin önde gelen illeri arasındadır. Yapılan her yatırımın istihdam, şehir ekonomisi ve ülke ekonomisine kattığı değer aşikardır. Aynı zamanda ekonomisi güçlü şehirlerdeki sosyo-ekonomik canlılık tartışılmaz bir gerçektir. Buna bağlı olarak siyasi yöneticilerin şehirlerdeki refah seviyesini yükseltmek öncelikli hedefi olmalıdır. Kahramanmaraş’ bu başarının sağlanması için yatırım alanlarının çözülmesi en ivedi konulardan biridir. Ama sadece yıllardan beri konuşulan ama bir türlü sıkıntıları bitmeyen tomsuklu ihtisas organize sanayi bölgesinin çözümü ile yeterli kalmayacaktır tüm dünya gelişirken, sanayisi çok hareketli bir şehir olan Kahramanmaraş’ın çok daha büyük ve geniş yatırım alanlarına ihtiyacı vardır.
Araziler yetmiyor. 5 bin 200 metrekare üzerine kurulacak olan Tomsuklu bölgesi meselesi çözülse dahi yeteli olmayacaktır. Şehrin büyümesi kalkınması ve zenginleşmesi için çok daha fazla sanayi arsasına ihtiyacımız var.”