Ekonomi

İSKUR’dan Diyarbakır’da yatırım ve istihdam hamlesi

Tekstil, Enerji, Otomotiv, Tarım ve Hidro Elektrik alanlarında faaliyet gösteren ve Dünyanın en prestijli markaları dahil olmak üzere 30’dan fazla ülkeye tekstil ihracatı yapan, 4 binden fazla çalışanıyla ülke ekonomisine değer katan Merkezi Kahramanmaraş’ta bulunan, İSKUR Grup, bu kez Diyarbakır’a 800 milyon TL’lik yatırım yapıyor.

Tekstil Sektöründe Türkiye’nin 10 büyük firması arasında bulunan,   ISO 500 sıralamasında grup bünyesindeki  2 firma ile yer alan  İSKUR Grup Yönetim Kurulu Başkanı A.Kadir Kurtul, Diyarbakır’daki yatırım kararlarının şekillenmesinde, bölge ile 50 yıl öncesine dayanan pamuk elyafı ticaretiyle kurdukları  dostluklar ve bölgedeki hammadde ve işgücü potansiyelinin etkili olduğunu bildirdi.

Kurtul,  2013 yılı başında yatırıma başladıklarını anımsatarak, “Diyarbakır OSB Müdürlüğü ile görüşerek 1. Etap üzerinde yaklaşık 50.000 metrekare arazi üzerine 31.200 metrekare kapalı alan inşaatına başladık. İnşaat sürecimizin 2014 yılı Ağustos ayında bitirilmesi ile birlikte işletmemizi faaliyete almış olup 6 yıldır, 7 gün 24 saat esasına göre üretim faaliyetlerimizi % 100 kapasite kullanımı ile devam ettirmekteyiz. Bu yatırımın toplam maliyeti ise yaklaşık 400 milyon TL civarındadır” diyerek, şöyle devam etti

“Diyarbakır OSB’deki bu yatırımımız ile  % 100 Pamuk Ring Penye Kompakt İplik üretimi yapmaktayız. Üretim kapasitemiz ise 30 ton/gün şeklinde olup; buna bağlı yıllık 16 bin ton pamuk elyaf tüketimi ve 10 bin ton iplik üretimi kapasitemiz bulunmaktadır.    

Üretimimizi merkez örme ve dokuma fabrikalarımıza gönderiyor orada entegrasyona bağlı bitmiş ürün haline getirdikten sonra tamamına yakınını ihraç ediyoruz. Orta vadede hedeflerimiz içerisinde Diyarbakır’da da entegrasyonumuzu tamamlayıp buradan direkt olarak yarı mamul ve mamul ihracatını gerçekleştirmek bulunmaktadır.”

Satışlarının  yurt içi ve yurtdışı satış ofisleri ile yürütüldüğünü belirten A. Kadir Kurtul, “ Yurtdışı ofislerimiz; ABD, Almanya, İtalya, Orta Avrupa, Rusya, Brezilya ve Fas gibi ülkelerde faaliyetlerini yürütmektedirler” dedi.

ÇALIŞAN SAYISI 1.500’ÜN ÜZERİNE ÇIKACAK

A.Kadir kurtul, işletmelerinde şu an için 180’i kadın olmak üzere toplam 350 kişi istihdam ettiklerini ifade ederek,  “Yatırım planlarımız içerisinde 3. Etap OSB’de iplik, örme, boyahane ve konfeksiyon yatırımlarımızla entegrasyona giden bir süreç düşünmekteyiz. Bu projelerimizi bölgede hayata geçirmemizle birlikte orta vadede çalışan sayımızı 1500’ün üzerine çıkararak Tekstilin yeni merkez üssünü, firmamız adına Kahramanmaraş yerine Diyarbakır olarak gerçekleştirmeyi planlıyoruz” bilgisini verdi.

Diyarbakır Organize Sanayi Bölgesi 3. Etap’ ta 500 milyon TL fizibilite bedelli ikinci iplik fabrikası inşaatının  devam ettiğini belirten Kurtul, “İSKUR GROUP iştiraki olan COTTON PROM OPEN END iplik tesisimiz, 13.824 rotor kapasite ile Türkiye’nin en büyük ve en yeni teknolojik donatılarına sahip işletmesi olacaktır. Hedefimiz 2022 yılında 100 ton/gün kapasite ile Diyarbakır’da ki bu ikinci fabrikamızda üretime başlamaktır” diye konuştu.

Bu yatırımın yanı sıra; yine Diyarbakır 3. Etap OSB’de 100.000 iğ kapasiteli Ring İplik işletmesi, 100 ton/gün kapasiteli Örme ve Boya işletmesi, 1.000.000 adet/ay kapasiteli konfeksiyon işletmelerinin  de inşaat çalışmalarının eş zamanlı olarak 3 parselde birden devam ettiğini belirten A. Kadir Kurtul, sözlerini şöyle tamamladı:

“İskur Group ailesi olarak; Diyarbakır’da tüm gücümüzle geleceğe doğru emin adımlarla ilerliyoruz ve hep birlikte büyüyoruz. Tüm bu çerçevede inanıyoruz ki; medeniyet ve kültürlerin beşiği olan Diyarbakır’da yapılacak yeni yatırımlarla sanayi kültürü yerleşecek ve hızla büyüyerek kalıcı olacaktır.”

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu