Kahramanmaraş sanayi yıllık 7 milyar dolar üretim hacmiyle ekonomiye can katıyor
Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şahin Balcıoğlu, tüm Dünya ile birlikte Türkiye ekonomisini de olumsuz etkileyen pandemiye rağmen 2020 ve 2021 yılının ilk 5 aylık döneminde yapılan yatırım müracaatlarının 12 milyar lirayı geçtiğini, kentin yıllık 7 milyar dolar üretim hacmi ile Türkiye ve dünya ekonomisi ile entegre bir yapıya sahip olduğunu bildirdi.
Tüm dünya ekonomilerini derinden yaralayan Koronavirüs pandemisinin Kahramanmaraş ekonomisini ve özellikle KOBİ’leri ciddi şekilde etkilediğini, yalnız üretim sektörleri değil, perakende, otomotiv, lojistik ve gıda gibi sektörlerde de daralma ve dalgalanma yaşandığını ifade etti.
Tüm sorunlara rağmen, ekonomide gelişmenin sürdüğünü belirten Başkan Balcıoğlu, “Yatırım müracaatlarına baktığımızda önceki yıllara göre ciddi ölçüde yükseliş var. 2020 yılı tamamı ve 2021 yılı ilk 5 aylık döneminde yapılan yatırım müracaatı 12 milyar lirayı geçmiş durumda ve bu yatırımlar hızla üretime geçerek istihdam ve sosyal kalkınmayı hızlandıracak” dedi.
YILLIK İHRACAT PANDEMİ ÖNCESİNİ GEÇTİ
400 ihracatçı şirketi ile 130 ülkeye ihracat gerçekleştiren Kahramanmaraş’ın küresel daralmanın etkisi ile ihracatta belli ölçüde küçülme yaşasa da yıllık ihracatın tüm olumsuzluklara rağmen pandemi öncesinin üstüne çıkararak 1,2 milyar dolara ulaştığını ifade etti. Balcıoğlu, “Buna ilave olarak dünya genelinde azalan hammadde ve yarı mamul üretimi Kahramanmaraş’ta üretilen aramalı niteliğindeki ürünlere olan iç talebi güçlendirdi” ifadelerine yer verdi.
PANDEMİ SÜRECİNDE YAPILAN ÇALIŞMALAR
Pandeminin birçok bilinmezin hayatımıza girmesine sebep olduğu gibi birçok yeniliği de beraberinde getirdiğine dikkati çeken Balcıoğlu, üretimin, istihdamın öneminin daha iyi kavradığını, kendine yetebilmenin ne kadar ciddi bir konu olduğunun herkes tarafından anlaşıldığını vurguladı.
Balcıoğlu, “Bu dönemde ülkelerin kendi aşısını yapabilme, milli teknolojiye sahip olabilme, bunlar daha da ön plana çıktı. Ekonomide ve sosyal yaşamda normalleşme adına her üyemizin birebir ilgilendik. İşletmelerimizin sorunlarını ve taleplerini anlık olarak yetkililerle paylaşarak çözümler ürettik. Kısa çalışma ödeneğinden nefes kredisine özel sektöre soluk aldıracak çalışmalarda öncü olduk. Ama bu süreçte yatırımcılarımıza yeni alan üretmek ve ihracata destek olmayı da ihmal etmedik” dedi.
Önümüzde küresel ölçekte kartların yeniden karıldığı yeni bir döneme girildiğini belirten Balcıoğlu, “ Bu yeni dönemi çok iyi değerlendirmek ve yatırımlarımızı, katma değeri artırarak ve özellikle yeşil ekonomiye odaklanarak kalkınma hamleleri gerçekleştirmek istiyoruz. Bunun altyapısını oluşturuyoruz” diye konuştu.
OSB ÇALIŞMALARIMIZ ÖNEMLİ NOKTAYA ULAŞTI
OSB’lerle ilgili çalışmalara da değinen Balcıoğlu, bu konuda önemli bir noktaya ulaştıklarını, Tekstil İhtisas OSB’nin bundan sonra daha etkin hale geleceğini, bu bölge yatırıma açıldığında milli ekonomiye, üretim, istihdam ve ihracata çok önemli katkı sağlayacağını, Türkiye’nin tekstil alanındaki küresel gücünün daha da artacağını ifade etti.
Balcıoğlu, organize sanayi bölgeleri dışında kalan sanayi bölgelerinin OSB olarak statü kazanması amacıyla yürütülen çalışmaların da son aşamasına geldiğini belirterek, “Atış alanı olarak tabir edilen bölgede uzun vadeli planlarımız olacak. İnşallah bu bölgenin de ekonomiye kazandırılması için milletvekillerimizle birlikte çalışmalarımız sürüyor” bilgisini verdi.
COĞRAFİ İŞARETLİ YÖRESEL ÜRÜNLERDE MARKALAŞMA
Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası olarak Maraş Dondurması ve Maraş Biberinin tescillediklerini, dondurma konusunda tanıtım ve festival gibi çeşitli çalışmalar planladıklarını ancak, pandemi nedeniyle hayata geçiremediklerini, bu yıl pandemi koşullarına göre bu projelerini tekrar uygulamaya koymak istediklerini kaydetti.
Biberde Avrupa patenti için hazırlıklarının devam ettiğini belirten Balcıoğlu, bunu gerçekleştirdiklerinde küresel ölçekte Maraş Biberi markasının dünya literatürüne gireceğini bildirdi.
GENÇLERE FIRSAT SAĞLIYORUZ
Kodlama Okulu Projesi ve Facebook İstasyon Projeleri ile gençlere teknoloji girişimciliği konusunda imkan ve fırsat sağladıklarını belirten Balcıoğlu, şunları söyledi:
“Kodlama okulumuz birinci eğitim dönemini tamamladı. İlk yılsonunda 3 projeyle katıldığımız Teknofest’te projelerimiz 90 üzeri puanla yarı finale yükseldi. Facebook istasyon için 16 Haziran’da yetkililer geldi. Yeri ve kurulumu onayladılar. Ekim ayında imzalamak ve açmak üzere sözleştik. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na da finansman desteği için başvuru yaptık.”
SANAYİDE GERİ DÖNÜŞÜM YAPIYORUZ
Kahramanmaraş’ın geri dönüşüm iplikler gibi konularda örnek bir şehir olduğunu, İzlenebilir ve sürdürülebilir elyaflar kullandıklarını, buhar geri kazanımı yaptıklarını belirterek, şöyle devam etti:
“Tekstil atıklarının uzun yıllardır geri kazanımı yapıldığı Kahramanmaraş lisanslı elyaf geri kazanım yatırımlarına devam ediyor. Kurulu tesislerimiz ve devam eden projelerimizle Kahramanmaraş bu alanda da öncü illerden birisidir.
Kahramanmaraşlı tekstilciler Türkiye’de bir ilke imza atarak, Better Cotton üretimini başlattılar. 45 tekstil üreticisi firmanın Better Cotton hesabı mevcut.
60’tan fazla üreticimiz, bağımsız sertifikasyon kuruluşlarınca denetim ve gözetimine tabi olup kalite ve sosyal uygunluk standartlarını başarıyla yerine getirmektedir.
Biz de sürdürülebilir üretim altyapısını güçlendirecek projelerimizle bu gelişmeleri destekleyeceğiz.”
TURİZMDE İKİ BÜYÜK ÇALIŞMAMIZ VAR
Turizm değerlerimizin ekonomiye kazandırılması adına iki büyük çalışmalarından da söz eden Kahramanmardaş Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şahin Balcıoğlu, bu konuda şu bilgileri verdi:
“Mozaikli alanlarımız ile ilgili projemiz başladı. Germanicia Mozaiklerinin daha bütüncül bir yaklaşımla turizme açılması gerektiğine inanıyoruz. Valiliğimiz, Büyükşehir Belediyemiz ve Müze Müdürlüğümüzle birlikte kamulaştırması kamu kaynakları ile yapılan alanların ziyarete açılması için yeni bir çalışmayı sürdürüyoruz. Germanicia’da daha önce kamulaştırmasını yaptığımız ve turizme açılan iki eve ilave olarak dört tane daha evin yıkımı ve kazısını Büyükşehir Belediyemizle birlikte yapıyoruz. Proje tamamlandığında turistlerin aynı alanda daha fazla eser görmesi için imkan sağlanacak ve turizm potansiyelini artıracak.
Süleymanlı bölgesinde kırsal turizm projemiz var. Danışman raporları tamamlandı. Süleymanlı Mahallesi kültür hazinesi bakımından çok zengin bir bölge. Kahramanmaraş’ta Kültür ve Turizm Bakanlığınca tescil edilmiş 32 kültür varlığı bulunuyor. Bunun 13’ü Süleymanlı’da.
Turist geldiğinde hepsini birden görme imkanı bulacak. Yerel ve kırsal kalkınma adına önemli bir çalışma olacak.”
Balcıoğlu, Kahramanmaraş’ın olağanüstü turizm zenginliklerinin ve hiçbir şehirde olmayan tarihi, kültürel ve tabiat güzelliklerin bulunduğunu, amaçlarının bu zenginlikleri tanıtmak olduğunu önümüzdeki yıllarda kentin Türkiye’nin en önemli turizm destinasyonlarından birisi haline geleceğini sözlerine ekledi.