Kahramanmaraş Ticaret Borsası’na üyelerinden tam not

1969 yılında 30 metrekare kiralık bir ofiste kurulan ve geçtiğimiz Mayıs ayından itibaren 6.000 metrekarelik, tarihi doku ve modern mimarinin harmanlandığı binada üreticileriyle buluşan Kahramanmaraş Ticaret Borsası, 5 yıldızlı hizmetleriyle üyelerinden tam not alıyor.
Kahramanmaraş Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Narlı, “Borsamız; Merkez Borsa, Özel Gıda Kontrol Laboratuvarı, Elbistan Tescil Bürosu ve Narlı Tescil Büroları hububat laboratuarları ile 4 farklı birimde 19 personeliyle, aktif 500 üyesine tescil, akredite laboratuvar hizmetleri ve Türkiye Ürün ihtisas Borsası acentelik hizmetlerinin yanında tüm şehir halkına yönelik sosyal hizmetleri sunmaktan gurur duymaktadır” dedi.
Borsa bünyesinde buğday, mısır, şekerpancarı, pamuk, canlı hayvan, ayçekirdeği ve süt gibi temel ürünlerin tescillerinin yanında, kırmızı biber, salep, ceviz, sumak ekşi ve kekik gibi yöreye özgü ürünlerin de tescillerinin yapıldığını belirten Narlı, şunları kaydetti:
“ Tüm üyelerimize daha hızlı ve kaliteli hizmet verebilmek amacıyla kurulmuş olan Narlı ve Elbistan Tescil Bürolarımız, şehrimizde üretilen ve ticarete konu olan ürünlerin borsamız üzerinden ekonomik sistemde kayıt altına alınmasına önemli katkılar sağlamaktadır.

Değişimin kaçınılmaz, gelişimin ise zorunluluk olduğu günümüz ekonomik dünyasında, yıllar içerisinde kendini yenilemiş olan kurumumuz, küresel değişimlere hızla adapte olarak, iletişim ve bilginin esas değer olduğu gerçeğiyle faaliyetlerini Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nden akredite olarak yürütmektedir.”
Narlı,”Borsamız; kurumsal kimliğini tamamlamış, yeniliklere ve değişime açık, teknoloji ve geleneksel kültürü birlikte harmanlayabilme yeteneğine sahip olan beş yıldızlı borsalar arasında yer almaktadır. Bu kurumsal birikimle üyelerimize, ilimize ve ülkemize daha iyi hizmet sunabilmek adına borsamız bünyesinde çeşitli fiziki, teknolojik ve kurumsal yenilikler durmaksızın devam etmektedir” bilgisini paylaştı.
23 Kasım 2005 tarihinde resmi kuruluşu gerçekleştirilmiş olan Özel Gıda Kontrol Laboratuvarına ilişkin bilgilerde veren Balsuyu, şöyle devam etti:
“ Bilimsel verilerin üretim ve satış aşamalarında kullanılabilmesi için kurulmuş olan laboratuvarımızda pamuktan buğdaya, kırmız biberden zeytinyağına 25 farklı üründe 100 çeşit analiz yapılabilmektedir. Kurulduğu tarihten itibaren başta üyelerimiz olmak üzere, ilimiz ve çevre illerdeki üreticilere, çiftçilere ve halkımıza hizmet vermekteyiz.
TÜRKAK tarafından akredite olan laboratuvarımızda, buğdayda hektolitre, buğday ve unda; glüten, indeks, sedim, gecikmeli sedim, ham yağ, ham selüloz, ham protein, rutubet, toplam kül, tahıllarda ham protein ham ya, ham selüloz, toplam kül, rutubet analizleri, baharatlarda; aflatoksin, okratoksin, nem, kül, tuz, ham yağ, ham protein, ham selüloz analizleri, sütte; aflatoksin, ham protein, kuru madde analizleri, zeytinyağında; yağ asidi kompozisyonu, özgül absorbans, serbest yağ asitliği, peroksit, sabunlaşma sayısı analizleri yapılmaktadır.
Ayrıca hayvancılık için çok önemli olan Yem ve yem maddelerinde;aflatoksin analizi yapılmakta buna ilaveten ham protein, ham yağ, ham selüloz, toplam kül, rutubet, üre analizleri yapılmaktadır. Böylelikle kaliteli ve aflatoksinsiz süt üretmek isteyen üreticilerimiz, yem hammaddelerinin analizinde laboratuvarımızdan faydalanmakladır.
Buna ilaveten bölgedeki çiftçilerimiz ve üreticilerimiz için büyük öneme sahip toprak laboratuvarımızda hizmete geçmiş olup toprak, sulama suyu, vebitki-yaprak analizleri yapılmaktadır.
Yeni borsa binamızda kurmuş olduğumuz laboratuvarımız ile tüm alt yapı, cihaz ve çalışmalar tamamlandığında, başta süt ve süt ürünleri ile baharatlar olmak üzere gıdalarda mikrobiyolojik analizlerin yapılacağı mikrobiyoloji laboratuvarımız, yine gelen talepler doğrultusunda baharatlarda ve salçada boya analizi, sütte antibiyotik analizi ve yağ oranı analizi de ilerki dönemde yapılacak çalışmalarımız arasında yer almaktadır.”
MUTFAK KÜLTÜRÜNE HİZMET
Kahramanmaraş Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Narlı, kültürel hizmetlerinden biri olarak “Kahramanmaraş Mutfak Kültürü ve Yöresel Lezzetler Kitabı” bastırıp dağıttıklarını belirten Narlı, verdikleri diğer hizmetler konusunda şunları söyledi:
“Maraş Tarhanasının Coğrafi İşareti alınmış, sahlebin, Andırın kirazının coğrafi işareti için müracaat yapılmıştır. Bu gibi sosyal projeler ile ülke çapında hem ilimizin hem de borsamızın bilinirliğini ve görünürlüğünü arttıran faaliyetlerimiz olmuştur.
Bütün bu yönleriyle Kahramanmaraşlı sanayici ve çiftçi globalleşmeyi çok iyi anlamış ve pozisyonunu ona göre alabilir durumdadır. Bugün hem fabrikasında en son teknolojiye uygun yatırımı yapmakta hem de makine parkını son teknolojilerle yenileyebilmektedir. Katma değeri yüksek mallar üreterek kaliteli ve karlılığı yüksek mal üretimiyle, teknolojiye yaptığı yatırımlarla maliyetlerini aşağı çekerek küresel ticarette rekabet edebilir hale gelmiştir.”
Başkan Narlı, geleceğe dönük planlarından da söz ederek, “ Tarımsal Organize Sanayi Bölgesinin kurulması, iyi tarım uygulamalarının ilimiz tarım sektörüne kazandırılması, Lisanslı Depoların sayılarının arttırılması ve Canlı Hayvan Borsasının kurulması borsamızın güncel hedeflerinden bir bölümünü oluşturmaktadır” diyerek, sözlerini tamamladı.