Kahramanmaraş’ın finansal danışmanı Mehmet Ertürkmen’den firmalara öneri…
Uzun yıllar marka sektörlerde edindiği tecrübenin ardından Kahramanmaraş’ta eksiği duyulan Finansal Danışmanlık konusundaki bu boşluğu gidermek için 2019 yılında Erkaya Danışmanlık firmasını hayata geçiren Mehmet Ertürkmen, işletmelere uzmanlık alanına ilişkin altın değerinde uyarılarda bulundu.
1992 yılında ODTÜ İİBF Kamu Yönetimi bölümünden mezun olduktan sonra Gazi Üniversitesi İktisat bölümünde master yaptıktan sonra iş hayatına atılan Mehmet Ertürkmen, 1995-1998 yılları arasında Toprakbank’ta müfettiş, 1998-2001 yılları arasında k.maraş’ta Topakbank ve İktisat Bankası Şube Müdürlüğü, 2004-2006 yılları arası Kral Tekstil, 2006-2019 yılları arasında ise Şirikçioğlu grubunda finansman ve dış ticaret müdürlüğü yaptı.
2019 yılı Eyllül ayı itibariyle K.Maraş’ta eksikliğini gördüğü profesyonel finansal danışmanlık alanında faaliyet göstermek üzere Erkaya Danışmanlık LTD.ŞTİ. kuran Mehmet Erntürkmen, “Amacım, finans sektöründeki tecrübemi Kahramanmaraş’taki firmalarla paylaşmaktı. Bu eksiği giderdikten sonra aldığım olumlu tepkiler ve müşteri talebi doğru bir iş yaptığım konusunda beni mutlu etti” dedi.
FİRMALAR NEDEN FİNANMSAL SIKINTI YAŞAR?
Mehmet Ertürkmen, finansal konuların firmalar için olmazsa olmazı olduğunu vurgulayarak, “Firmalar üretim ve satıştan zarar ettiği için finansal sıkıntıya girip batmaz. Söz konusu sıkıntı geçici olup, alınacak tedbirlerle oluşan zarar telafi edilebilir” dedi.
Ertürkmen, firmaların finansal sıkıntıya girmelerinin sebeplerini ise şöyle sıraladı:
“Asıl faaliyet konusu dışında ve yeterli fizibilite yapılmadan gerçekleştirilen yatırımlar,
Asıl iştigal konusu ile ilgili yapılan yatırımlarda ise işletme sermayesi ihtiyacının göz ardı edilmesi,
Optimum üretim seviyesinin aşılması nedeniyle rantabl olmayan yatırımlar ve oluşan atıl kapasite,
Firmanın karlılığına ve nakit akışına katkısı olmayan gayrimenkul yatırımları ve bundan dolayı oluşan işletme sermayesi açığının nakit dengesini bozması,
Alış,satış ve borçlanmada firmaların faiz avantajı nedeniyle döviz cinsinden borçlanması ve kur riskini göz ardı ederek taşıdığı yabancı para pozisyon açığı,
Firma sahiplerinin üretime odaklanmak yerine foreks ve vadeli döviz işlemleri piyasasında işletme sermayesini kullanarak kaldıraçlı işlemlere yönelmesi sebebiyle firmalar finansal darboğaza girebilmektedir.”
NELER YAPIYORUZ ?
Ertürkmen, danışmanlık hizmeti verdikleri firmaların bilanço analizi ile durum tespiti yaparak işe başladıklarını, analiz neticesinde firmanın mali verilerinde tespit edilen olumsuzluklara yönelik aksiyon almak için tavsiyelerde bulunduklarını ifade etti.
YILLIK BÜTÇE VE NAKİT AKIŞI
Ertürkmen, bilanço analizinden sonra firmanın yıllık bütçe ve nakit akış tablosu hazırlanarak olası nakit açığı oluşan dönemlerin tespitini yaptıklarını, firmanın nakit akışının aylık olarak revize edildiğini belirterek, şöyle devam etti:
“Firmalarımızın yıllık faaliyet raporu hazırlanmakta olup, bankalarla olan her türlü ilişki yönetimi sağlanmaktadır. Firmalarda gözlemlenen en önemli sorun yabancı para pozisyon açığıdır. Firmalar faiz oranı düşük olması nedeniyle yabancı para cinsinden borçlanarak kur riskini göz ardı etmektedir. Finansın temel kuralı ‘nasıl satıyorsan o şekilde borçlan’ dikkate alınmamaktadır.
Diğer bir sorun alış ve satışlardaki vade uyumsuzluğu olup, firmaya ilave borçlanma yükü getirmektedir. Yapılan analizlerde alacak tahsil süresi, borç ödeme süresi ve stok devir süreleri karşılaştırmalı olarak değerlendirilmekte olup, firmanın alacağı aksiyon konusunda tavsiyelerde bulunmaktayız.