Maraş İstiklal Mücadele’sinin 104. Yıldönümü buruk kutlanıyor!
22 gün 22 gece süren, açlık ve soğuğa rağmen teslim olmayan Maraş halkının, “Ya İstiklal Ya Ölüm!” parolasıyla başlattığı kurtuluş mücadelesini 11 Şubat 1920 tarihinde gerçekleştirdi.
Kahramanmaraş’ın düşman işgalinden kurtuluşunun 104. Yıldönümü münasebetiyle Maraş İstiklal Mücadelesinde canlarını veren şehitler ve gaziler tekrar hatırlandı.
“Maraş Bize Mezar Olmadan Düşman Gülzar Olmaz!” diyen Maraşlılar, düşmana teslim olmak yerine kendi evlerini yakarak yurtlarını düşmana dar ettiler.
Açlık ve soğuğa rağmen teslim olmayan Maraş halkı, “Ya İstiklal Ya Ölüm!” parolasıyla başlattığı kurtuluş mücadelesini 11 Şubat 1920 tarihinde gerçekleştirdi. Ve bundan sonra her yıl 12 Şubat Kurtuluş Bayramı olarak kutlanmaya başlandı.
Kahramanmaraş’ın düşman işgalinden kurtuluşunun 104. Yılı kutlama etkinlikleri Deprem nedeniyle, buruk geçse de il genelinde çeşitli etkinliklerle kutlanmaya devam ediyor.
Mondros Mütarekesi imzalandıktan sonra İngilizler tarafından 23 Şubat 1919 tarihinde işgal edilen Maraş, sekiz aylık İngiliz esaretinin ardından 30 Ekim 1919 tarihinde de Fransızlar tarafından işgal edilmiş. Maraş’ta yaşayan Ermenilerin Fransız askerlerle işbirliği içerisine girerek taşkınlık yapmaya başlamaları şehir merkezinde esaret altında yaşamaya alışık olmayan Maraş halkını canından bezdirmiş ve 22 gün süren Milli Mücadelenin fitili ateşlenmiştir.
Maraş’ın düşman işgalinden kurtulması¸ Türk Kurtuluş Savaşının da ilk hareketini teşkil eder. Maraşlılar daha o tarihte “Kendini Kurtaran Şehir” ünvanı ile anılmaya başlanmıştır. Kahramanmaraş’ta her yıl 12 Şubat, Kurtuluş bayramı olarak kutlanmaktadır.
İLK ZAFER MARAŞ’TA KAZANILDI
Maraş halkının -20 derecede yaklaşık 1 metre yüksekliğindeki karda, tipide açlık ve yokluğa rağmen devrin en iyi silah ve cephanesiyle donanmış Fransız kuvvetlerine karşı kazandığı büyük zafer, mazlum milletlere örnek oldu. Anadolu’da başlatılan Kurtuluş Mücadelesi’nin ilk zaferi olan Maraş’taki kahramanlık destanı, diğer şehirlere de örnek oldu.
Maraşlılar, şehirlerini düşman işgalinden kurtardıktan sonra Antep’in kurtuluşu için yardıma koştular. Antep’in kurtuluşundan sonra Osmaniye’ye yardım ettiler. Sakarya Meydan Savaşı’nda Maraşlı askerler canla başla vatanları için savaştılar.
VATAN İÇİN ŞEHİT OLDULAR
22 gün 22 gece süren Evliya Efendi gibi Mıllış Nuri, Çuhadar Ali, Medineoğlu Abdullah Çavuş, Berber Ali, Göllülü Yusuf Çavuş ve Dr. Mustafa gibi yüzlerce Maraşlı namus bildikleri vatanları için şehit oldular.
Şeyh Ali Sezai Efendi, Vezir Fahı, Karamanlı Fahısı, Kılıç Ali Paşa, Yakup Hamdi Bey, Efsuslu Köşoğlu Süleyman Bey, Andırınlı İbrahim Ağa, Yüzbaşı Kamil Bey, Pişkinzade Ali Rıza Bey, Aşıklıoğlu Hüseyin ve Abdal Halil Ağa gibi yüzlerce, binlerce kahraman vatan evladı, namus saydıkları vatanları için canla başla mücadele ettiler.