Matesa Tekstil AŞ Yönetim Kurulu Üyesi Gökhan Erayman: “Tekstil sektöründe bu yılın 4’ncü çeyreğinde patlama bekliyoruz”
![](https://marasekonomi.com/wp-content/uploads/2021/09/MATESA-GOKHAN-ERAYMAN.jpg)
Tekstil sektörünün öncü temsilcilerinden Metesa Tekstil A.Ş. Yönetim Kurulu Üyesi Gökhan Erayman, pandemide ev tekstili satışı artarken, denim satışlarının düştüğünü ancak, bu yılın 4’ncü çeyreğinden itibaren bu kez özellikle denim olmak üzere tekstil sektöründe patlama beklediklerini bildirdi.
İş insanı Ali Galip Çalık tarafından Matesa Tekstil A.Ş. 1989’da Kahramanmaraş kurulan, 400.000 m2 açık, 300.000 m2 kapalı alanda faaliyet gösteren entegre bir tesis olan Metesa Tekstil buün 8 adet iplik fabrikası, 1 katlama-büküm fabrikası, denim fabrikası, dokuma ve dokuma boya fabrikaları, örme ve örme kasar / boya fabrikaları ile Türkiye’nin en büyük tekstil şirketleri arasında yer alıyor. Metesa Tekstil A.Ş. bünyesinde aynı zamanda tüp baskı, rotasyon baskı ve iplik-elyaf boya bölümleri bulunuyor.
Yönetim Kurulu Üyesi Gökhan Erayman, pandeminin tekstil sektörüne yansımalarını değerlendirirken, dünya genelinde mağazaların, okulların kapalı olması, sokağa çıkma yasakları ve evden çalışma insanların alışveriş alışkanlarının değişmesine neden olduğunu bildirdi.
Erayman, bu dönemde örgü kumaş, ev tekstili, halı gibi ürünlerin satışları artarken dokuma ve denim kumaş satışları düştüğünü belirterek, “Aşılamanın dünya genelinde artması, normal yaşantılarımıza dönmemiz ile birlikte 2021 yılı 4. çeyrekten başlayarak tekstil sektöründe özellikle denim kumaş satışlarında patlama beklemekteyiz” dedi.
ÇEVRECİ YATIRIM
Günümüzde dünyadaki en önemli çevre sorunlarından biri olan atmosferdeki karbondioksit oranının artışından ve sera etkisinden kaynaklanan küresel ısınma olduğunu, bu kapsamda Güneş Enerjisinin; Tükenmeyen ve temiz enerji kaynağı olduğuna dikkati çeken Erayman, “Bu düşünceden hareketle 5 megavat kapasiteli güneş enerji santrali kurmak için lisansımızı aldık, önümüzdeki aylarda projeyi başlatmayı planlıyoruz” dedi.
Erayman, “Güneş panellerini mevcut fabrika binalarımızın çatısına koyacağız tamamen çevreci ve yenilenebilir bir kaynaktır. Projenin uygulamaya geçmesi ile birlikte mevcutta doğalgaz ile çalışan kojenerasyon santralimiz ile birlikte tükettiğimiz elektriğin tamamını kendi bünyemiz içerisinde üreteceğiz.
Havayı ve suyu korumak için kömür ile çalışan buhar üretim santrallerimizi kapatarak, 36 ton/ saat buhar üretim kapasiteli doğalgaz santralimizi devreye aldık” dedi.
40 MİLYON EURO’LUK MAKİNE YATIRIM
8 adet iplik fabrikasının 3’ünün open-end, 5’inin ring teknolojisi ile her türlü elyaftan (pamuk, polyester, viskon gibi) karışımlı ve karışımsız, şantuklu, elastanlı, compact ve renkli iplik ürettiğini ve günlük iplik üretim kapasitesinin 120 ton olduğunu belirten Erayman, şöyle devam etti:
“4.5 ton/gün kapasiteli iplik katlama-büküm tesislerinde elastanlı-elastansız 2 ve 3 kat iplik bükülebilmektedir.İplik boya kapasitesi günde 6.000 kg, elyaf boya kapasitesi günde 7.500 kg’dır.
Organik pamuk ipliği, geri dönüştürülmüş pamuk ipliği, geri dönüştürülmüş polyester ipliği üreterek sertifikalı kumaşlar üretip pazarlamaktayız. 40 milyon Euro Makine revizyonu ile 40 bin iğlik ring kompakt iplik tesisi yatırımı yapacağız. Günlük 25.000kg iplik üretmeyi planlıyoruz.”
ÖRME KUMAŞ
143 adet örme makinesinin günde 50 ton örme kumaş yapma kapasitesine sahip olduğunu belirten Erayman, “Örme makinelerinde süprem, ribana, interlok, pike, transferli ribana, 2 iplik ve 3 iplik gibi çeşitli kumaşlar yapılabilmektedir. Örme kumaş terbiye fabrikalarında, kasar, boya, baskı, şardon, karbon fırça, merserize yapılmakta olup kapasite 35 ton/gündür” bilgisini verdi.
Erayman, Matesa Tekstil dokuma fabrikasında 182 adet dokuma tezgâhı ile aylık 1.500.000 m dokuma kumaş üretildiğini belirterek, şöyle devam etti:
“Bu tezgahlarda gabardin, kanvas, poplin, armürlü, kadife, iplik boyalı gibi çeşitli kumaşlar üretilebilmektedir. polyester-viskon ve polyester-pamuk karışımlı kumaşlar da yapılabilmektedir.
Dokuma kumaş terbiye fabrikasında aylık 1.500.000 m kumaş boyanabilmektedir. Reaktif, sülfür, indantren, akar boya gibi boyalar kullanılmaktadır. Günlük kadife kesme kapasitesi 10.000 m’dir.
DENİM KUMAŞTA DÜNYA MARKASI
2006 yılında kurulan Matesa Denimin kısa sürede dünya çapındaki büyük markalara ve konfeksiyonculara yüksek kaliteli kumaş hizmeti vermeye başladığını anımsatan Erayman, “2 adet 28’lik, 1 adet 24’lük halat boya makinesi bulunan denim tesislerinin kapasitesi aylık 1.800.000 m’dir. Bu tesislerde 64 adet projektilli ve 112 adet rapierli dokuma tezgahı ile dokuma ihtiyaçları karşılanmaktadır.
Matesa Tekstil AŞ Yönetim Kurulu Üyesi Gökhan Erayman, örgü ve örgü boyama tesislerine ilişkin bilgi de vererek, “Farklı numaralarda open-end, karde, penye iplikleri kullanarak; pamuk, polyester, viskon elyafları ve karışımları ile elastanlı veya elastansız olarak; süprem, iki iplik, üç iplik pike, kaşkorse, ribana, interlok kumaşlar yapmaktayız. Örme kumaş boya fabrikamızda; kasar, boya, merserize, şardon, fırça, tüp ve rotasyon baskı yapmaktayız. Günlük örme ve boyama kapasitemiz 50 tondur” dedi.