Nazlı Ceylan Balduk Kurtul, kadın istihdamına öncü oldu

Moda ve tasarım alanındaki başarılarıyla tanınmasının yanı sıra kentteki kadın istihdamının öncülerinden olması kimliği ile sempati toplayan Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyesi ve Nazar Tekstil Yönetim Kurulu üyesi Nazlı Ceylan Balduk Kurtul, kadınların artık her alanda “bende varım” demesi gerektiğini bildirdi.
Türkiye’de konfeksiyoncuların tek çatı örgütü olan Türkiye Giyim Sanayiciler Derneği’ne henüz 25 yaşında iken Yönetim Kurulu üyesi olarak katılmayı başaran Nazlı Ceylan Balduk Kurtul,
Balduk Kurtul, üniversitede bitirme tezini Türkiye’nin konfeksiyonda rekabet gücü üzerine yaptığını anımsatarak, “Hocalarımın bile çok faydalandığını öğretici bir çalışma yaptım. O dönem Türkiye’de konfeksiyonların tek çatı örgütü olan Türkiye Giyim Sanayiciler Derneğinin dokümanlarından faydalandım. Ciddi bir network oluşturdum. Bu performansım sonucunda 25 yaşındayken beni Yönetim kuruluna şeçtiler. Bu o yaşlarda biri için çok bir sorumluluk ve heyecan verici bir olaydı. Hem kadınsınız hem gençsiniz. Dernekçiliği yapabilmek için canı gönülden karşılıksız çalışmayı istemek lazım. Çünkü hiçbir maddi karşılığı yok ama en önemlisi manen insanlara yardımcı olmanın vermiş olduğu huzur var” diye konuştu.
Maddi karşılık olmadan insanlara yardımcı olma hevesinde babası Mehmet Balduk’un rol model aldığını belirten Nazlı Ceylan Balduk Kurtul, eski KMTSO Başkanı olan Mehmet Balduk’un kızı olmanın gurur verici ancak, zor ve ciddi bir sorumluluk gerektirdiğinin altını çizerek, şunları söyledi;
“Babam mükemmelliyetçi, vizyoner ve ufuk açan bir insan. Bizim fikrimizi çok önemser. Bu anlamda nadir bulunan bir büyük kuşak temsilcisi.”
“KADINLARIN ARTIK HEM SİYASİ ARENA DA HEM STK’LARDA BENDE VARIM DEMESİ GEREKİYOR”
KMTSO yönetimindeki tek kadın olan Balduk, kadınların iş hayatında ve çeşitli STK’larda daha görünür olması gerektiğini ifade ederek, şöyle konuştu:
“Kadınların başarılı olmasında en önemli etken erkek rol modellerdir. Ben bu konuda çok şanslıyım. Babam bana her zaman bana güç verdi, destek oldu. Kardeşim Emre Balduk da çalışma arkadaşım olarak beni hep destekledi, Eşim İsmail Kurtul hiçbir zaman bana engel olmadı. Bu konuda bir kadın olarak hayatımdaki 3 erkek rol modele ne kadar teşekkür etsem az.
Ben kadınların istedikleri takdirde neler yapabileceğini diğer hemcinslerime göstermek ve örnek olmak istiyorum. Bu yüzden kadın kimliğimle ön plandayım. Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası’nda kadın olarak ilk yönetim kurulu üyesi benim ve bu sayı gün geçtikçe artacak diye umut ediyorum. Kadınların artık hem siyasi arena da hem STK’larda bende varım demesi gerekiyor.”
NAZAR TEKSTİL ÇALIŞANLARININ YÜZDE 35’İ KADIN
Nazar Tekstil Yönetim Kurulu Üyesi de olan Nazlı Ceylan Balduk Kurtul, sürdürebilir kalkınmayı çok önemsediklerini belirterek, “Kadın çalışan oranımız %35 ve bu rakamı %50’ye çıkarmak istiyoruz. Kadın erkek eşit maaş politikamız var. Çalışanlarımıza her türlü sosyal desteği veriyoruz (burs, maddi yardım) çünkü birlikte çalışıyoruz, birlikte büyüyoruz. Aile büyüklerimiz adına yaptırdığımız 2 okulumuz var. Sosyal sorumluluk projelerinde her zaman bizde varız diyoruz” ifadelerine yer verdi.
DOĞAYA SAYGI
Üretimlerinde sadece doğada biyolojik olarak parçalanabilen doğal lifleri tercih ettiklerini belirten Nazlı Ceylan Balduk Kurtul, şöyle devam etti:
“Zorunlu olmadığımız halde kendi karbon ayak izimizi çıkarttık. Şirketimiz bünyesinde metal, cam, plastik, pil gibi atıkları farklı yerlerde depolayıp, geri dönüştürebilir atıkları ayrıştırıyoruz. ve ‘SIFIR ATIK’ felsefesini benimsiyoruz. Ürettiğimiz ipliklerin telefleri için geri kazanım yapıyoruz. Yenilebilir enerji yatırımlarımız ile kullandığımız enerjinin yaklaşık 2 katını yeşil enerji olarak sisteme veriyoruz. Yaklaşık 76000 mwh yeşil enerji enerji üretiyoruz.
Nazar Tekstil duyarlı üretim politikası ile 18 farklı ülkede 335 farklı müşteriye yıllık toplam 11m ton üretim yapmaktadır ve satışlarımızın % 55’ i ihracata gitmektedir. Ayrıca firmamız çevre bilincine dair birçok sertifikaya sahiptir ve organik iplik üretiminin Türkiye’deki öncülerindendir. 2022 yılı içinde hem sosyal sorumluluk hem ARGE çalışması olması açısından %100 milli kendi uzun elyaflı pamuğumuzu üretiyor olacağız.”