Ekonomi

Ticaret Borsası Başkanı Ahmet Duran Balsuyu: “Yeni Hizmet Binamızda Laboratuarımızın imkanları da Genişleteceğiz”

Kahramanmaraş Ticaret Borsası bünyesinde 2006 yılından bu yana aktif olarak hizmet veren Özel Gıda Laboratuvarı, çiftçinin toprak analizi ihtiyacını gidermesinin yanı sıra Kahramanmaraş biberinden, zeytinyağına, hayvan yeminden süt ve süt ürünleri analizine kadar birçok besinin test edilmesine imkân sağlıyor.

K.Maraş Ticaret Borsası Başkanı Ahmet Duran Balsuyu, Tarım ve Orman Bakanlığı izni ile kurdukları Özel Gıda Kontrol Laboratuvarı’nda, Kahramanmaraş’ta üretimi yapılan birçok besinin analizinin yapıldığını bildirdi.

Bitkisel yağlar ve zeytinyağların kalitesinin yanı sıra baharatlar ve Maraş biberi ve diğer ürünlerde yer alan aflatoksin isimli zararlı maddeyi tespit etme alanında hizmet veren laboratuvarda, tarım alanında da analizler yapıldığını belirten Ahmet Duran Balsuyu, toprak analizi ile çiftçinin ve üreticinin hizmetinde olduklarını kaydetti.

2020’DE ZORUNLU HALE GELMİŞTİ

Balsuyu, 2020 yılından itibariyle ambalajlı ürünlerin besin öğelerinin bildirilmesinin zorunlu hale geldiğini anımsatarak, “Ticaret Borsası üyelerimiz ve halka yardımcı olmak adına birçok besin üzerinde analizler yapan laboratuvarımızda baharatlar, tahıllar ve baklagiller ürün gruplarında; enerji, karbonhidrat, protein, toplam yağ (doymuş yağ, doymamış yağ) ve tuz   analizlerini gerçekleştiriyoruz. Bunların yanı sıra baharat, tahıl ve baklagiller üzerinde, yemler ve yemlerin hammaddelerinde protein, selüloz, Kül, HCl’de çözünmeyen kül, toplam yağ ve nem miktarlarının incelemesini de yapabiliyoruz” dedi.

TOPRAK ANALİZLERİ

Kahramanmaraş’ta çiftçilikle uğraşan halkın, topraklarını işlerken kullanacakları gübre çeşit ve miktarları hakkında bilgilendirebilmek, böylece topraklarından en az maliyetle en yüksek verimi alabilmelerinin sağlanması amacıyla   Toprak Laboratuvarının faal olarak hizmet verdiğini belirten Balsuyu, “ Bu bağlamda gerçekleştirilen analizlerde PH, EC (tuzluluk), Saturasyon, Kireç, Organik madde, Alınabilir Fosfor, Alınabilir Potasyum gibi öğelerin miktarı inceleniyor” bilgisini verdi.

BAHARATLARDA VE YEMDE AFLATOKSİN

Kahramanmaraş biberinin içinde bulunduğu baharatlarda aflatoksin maddesinin tespitini yaptıklarını anlatan Balsuyu, “Laboratuvarımızda Antep fıstığı, fıstık ezmesi, fındık, fındık ezmesi, tahıllar ve ürünlerinde, yem ve yem hammaddelerinde, süt, yoğurt ve peynir gibi besinleri inceleyebiliyoruz” dedi.

ZEYTİNYAĞI VE BİTKİSEL SIVI YAĞLARDA KALİTE VE SAFLIK ANALİZLERİ

Zeytinyağlarını ve diğer bitkilerden üretilen yağların kalitesini analiz eden Özel Gıda Kontrol Laboratuvarı’nın bu ürünleri analiz ederken asitlik sayısı, peroksit değeri, zeytinyağında UV’de Özgül Absorbans gibi konulara önem verdiğini anlatan Balsuyu, “ Yağ türlerinde Saflık Analizi olarak da bitkisel yağlar ve zeytinyağında Yağ Asitleri Kompozisyonu analizi dikkate alınıyor. Bu analizlerin güvenle yapılması Kahramanmaraş’ımızın değerlerine güvenduyulması açısından büyük önem taşıyor” diye konuştu.

AFLATOKSİN NEDİR?

“Aflatoksinlerin, sıcak ve nemli ortamlarda gelişen, Aspergillus flavus ve bazı küf türleri tarafından üretilen toksik (zehirli) metabolitler” olduğunu belirten Balsuyu, şunları kaydetti

“Aflatoksinler içerisinde ise en zararlı olanı Aflatoksin B1 olarak bilinmektedir. Zehirli olan bu maddenin yem ile beslenen hayvana geçmesi nedeniyle hayvansal gıdaları tüketen insanların da sağlığını tehlikeye atıyor.

Kahramanmaraş Ticaret Borsası Özel Gıda Kontrol Laboratuvarımız aldığı özel izinlerle bu maddelerin bulunduğu besinleri analiz ederek Kahramanmaraş besinlerinde sağlıklı ilerleyişi temin ediyor. Kahramanmaraş biberinde de bulunan Aflatoksin maddesinin analizini de gerçekleştiren laboratuvar 2009 yılında Türkiye Akreditasyon Kurumu tarafından akredite edildi.”

OKRATOKSİN MADDESİ NEDİR?    

Okratoksin A’nın ise  bazı küf türlerinin çeşitli gıdalar üzerinde oluşturduğu toksik bir madde olduğunu vurgulayan Balsuyu, “ Bu madde insanlarda, bağışıklığı baskılayıcı, böbreklerde fonksiyonel ve yapısal bozukluklar, kanser oluşumu, sinir sistemini tahrip etme gibi birçok etki oluşturuyor. Özel Gıda Kontrol Laboratuvarımızda, baharatlar, tahıllar, kuruyemişler (fıstık türleri), yemler ve hammaddelerinde Okratoksin A analizi yapılabiliyor” dedi.

LABORATUVARIN GELECEKTEKİ HEDEFLERİ

Kahramanmaraş Ticaret Borsası olarak şehrin ihtiyaçlarını göz önünde bulundurarak laboratuvarın imkanlarını geliştirdiklerini anlatan Ticaret Borsası Başkanı Balsuyu, bu kapsamda yapmayı planladıkları analizleri şöyle sıraladı:

“Toprakta makro elementler (azot, potasyum, kalsiyum, magnezyum,fosfor, kükürt) ve mikro elementler (bakır, demir, çinko, sodyum, nikel vs.)

Bitki analizleri (toplam azot, fosfor, potasyum, kalsiyum, magnezyum, demir, bakır, çinko, mangan)

Kimyasal Gübre analizleri, Sulama suyu analizleri (PH, EC, sodyum, potasyum, kalsiyum, karbonat, bikarbonat, klor) Çeşitli gıdalarda Mikrobiyolojik analizler.”

LABORATUVARIN İMKANLARI GENİŞLEYECEK

Balsuyu, Kahramanmaraş Ticaret Borsası’nın Kayseri yolu üzerinde yaptırmış olduğu yeni hizmet binasının devreye girmesi ile modern ve her türlü analize cevap verecek bir laboratuvar ortamına sahip olacağını belirterek, “Yeni hizmet binamızda, elektronik ortamda alım satımın gerçekleşeceği Biber Borsası, Ceviz Borsası ve Hububat Borsası kurulumu gerçekleşecektir. Yeni hizmet binamızda daha modern bir ortamda üyelerimize daha iyi hizmet sunacağız” diye konuştu.

.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu