Ekonomi

Uluslararası Pamuk Birliği, Kahramanmaraş’ta Çalıştay yapacak!

Uluslararası Pamuk Birliği – International CottonAssociation (ICA), Kahramanmaraş Sanayi ve İş insanları Derneği (KASİAD) ile birlikte Kahramanmaraş’ta 2 gün sürecek bir çalıştay düzenleyecek. ICA Yönetim Kurulu Üyesi İsmail Nohutlu, ICA’in dünyadaki pamuk birlikleri lideri olduğunu ve pamuk ticaretinde kendi tüzük ve kuralları olan bir tahkim merkezi konumunda olduğunu belirterek, “13-14 Mayıs 2024 (Bugün) düzenlenecek olan ICA Türkiye Çalıştayı, tüzük ve kuralların Türkiye’deki sektör paydaşlarına aktarılması için organize edilmiş program.” dedi.

Dünyada pamuk tüketen ve üreten ülkelerden birer yönetim kurulu üyesinin yer aldığı ICA’de Türkiye’den yönetim kurulu üyesi olarak yer alan İsmail Nohutlu, Türkiye’deki pamuk ticareti yapan, üreten ve tüketenlerin sorunlarını ICA’in Liverpool’daki merkezine taşıyor.

Gerektiği durumlarda Liverpool’dan da yardım alan Nohutlu, ICA’in görevi, yetkisi ve kuralları hakkında Türkiye’de bir çalıştay düzenleyeceğini söyledi.

13-14 Mayıs’ta gerçekleştirilecek olan çalıştayın organizasyon görevinin kendisine verildiğini belirten Nohutlu, KASİAD Pamuk Kurulu ile irtibata geçerek çalıştayı birlikte Kahramanmaraş’ta düzenlemeye karar verdiklerini söyledi.

KASİAD’ın seçilmesindeki en önemli etkenin bünyesinde yer alan pamuk kurulunun olduğunu ifade eden Nohutlu, “ICA, Türkiye’de bir Çalıştay düzenlenmesine karar verdikten sonra, çalıştayın yerel bir organizasyon ile birlikte yapılmasının daha faydalı olacağını ve . KASİAD da bundan birkaç yıl önce hâlihazırda kurulmuş olan sadece bu konuyla ilgili olan KASİAD Pamuk Kurulu diye bir kurul var, ben de o kurulun içerisindeyim.  KASİAD pamuk kurulu da ICA kadar detaylı olmasa da bütün odağı pamuk ticaretlerindeki uyuşmazlıklar ve bu uyuşmazlıklara çözüm geliştirmek olan bir oluşum.  Dolayısıyla aslında ICA’in düzenleyeceği eğitimle KASİAD Pamuk Kurulu’nun odağının aynı olması iki kurumu bir araya getirmiş oldu. KASİAD Pamuk Kurulu yereldeki çalıştay organizasyonunu, ICA de eğitim faaliyetlerini üstlenerek birlikte bir sinerji yaratılmış oldu” diye konuştu.

ICA, pamuk kontratlarındaki taraflar arasındaki uyuşmazlıklarda mahkeme görevi görüyor

Uluslararası Pamuk Birliği – International CottonAssociation’ın, Uluslararası Pamuk Birliği’nin kısaltması olan ICA’in dünyadaki pamuk birliklerinin lideri olduğuna dikkat çeken İsmail Nohutlu şöyle devam etti: “ICA, İngiltere’nin Liverpool şehrinde 1841’de, bir grup pamuk tüccarı tarafından, ham pamuğun satışını ve alımını düzenlemeye yardımcı olmak için bir dizi tüzük ve kural oluşturulmasıyla hayatına başladı.

Bugün, dünya pamuk ticaretinin çok büyük bir kısmı hala ICA Tüzükleri ve Kuralları altında yapılmaktadır. Kurallar zamanla değişmiş olsa da, amaçları aynı kalmıştır – güvenli bir ticaret ortamı oluşturmak. ICA şu anda 600’den fazla üyeye sahiptir ve üyelikleri dünya çapında ve tedarik zincirinin tüm sektörlerini temsil eder. ICA kar amacı gütmeyen bir şekilde faaliyet gösterir ve Tüzükleri ve Kuralları’nın yanı sıra arabuluculuk, eğitim, ticaret ve networking etkinlikleri sunar. Ayrıca ICA Bremen aracılığıyla pamuk testi ve araştırması yapar.

Pamuk ticaretinde, ICA hükümleri ve kanunları geçerlidir

Dolayısıyla uluslararası pamuk ticaretlerinin tamamında ‘ICA hükümleri ve kanunları geçerlidir’ ibaresi yer alır. Dolayısıyla bu hükümler konusunda bazı tarafların tam olarak bilmediğini düşündüğümüz bazı detaylar var. Örneğin, bir pamuk kontratının yerine getirilemeyeceği durumlarda hangi yollar izlenmesi gerekir? Karşı tarafın hakları nelerdir? Bu hakkını hangi yollarla savunabilir? gibi aslında özellikle de iplikçilerin %100 bilgi sahibi olamadığı soru işaretli noktalar bulunuyor. Pamuk tüccarları bu konuya sanayicilerden daha hâkim durumda. Kahramanmaraş’ta 13-14 Mayıs’ta düzenlenecek olan ICA eğitimi de aslında bunların daha çok sanayicilere aktarılması için organize edilmiş bir program. Dolayısıyla bu etkinlik aslında özellikle de Türkiye’de pamuk ticareti yapan bütün taraflara, ciddi faydası olabilecek bir etkinlik.”

Güvenli ticaret mekanizması kurar

Pamuk ticaretinde yaşanan anlaşmazlıklarda ICA’in önemli bir görev üstlendiğini belirten İsmail Nohutlu, “Aslında bütün taraflar, Liverpool’daki tahkim merkezinde uyuşmazlık yaşadığı tarafı dava etmekte belirli koşullar altında serbesttir. Ama bilgi eksikliklerinden kaynaklı olarak aslında taraflar hem ICA’de nasıl dava açılacağı konusunda çok emin değil ya da davaya götürdüğü durumda bunun sonuçlarının gerçekten beklentisini karşılayacağı, gerçekten hakkın yerine ulaşacağı konusunda tereddütleri olabilmektedir. Dolayısıyla, benim Türkiye’de öncelikli görevim ICA tahkim heyetinin gerçekten de yazılı tüzük ve kurallarına riayet edeceğine dair güveni tesis etmek ve insanlara anlatmak. Çünkü ICA tahkim merkezi hukuki manada İngiliz hukuku baz alınarak tahkim merkezi faaliyetlerini yürütebilmektedir ve İngiliz yargı sisteminin bir parçasıdır. Ayrıca bu tahkim merkezinde hakemler tarafından verilen kararlar, mahkeme kararı yerine geçebilmektedir ve ülkeler bu kararları tanıyarak, yargı mercileri tarafından uygulanmasına imkân tanımaktadır. Bunun yanında, ICA tarafından oluşturulmuş olan kısaca kara liste olarak adlandırdığımız güvenli ticaret mekanizması ile verilen kararın yerine getirilmemesi durumunda, cezalı tarafın pamuk alımı ve satımı yapması engellenerek, BetterCotton, CottonMadeinAfrica, US CottonTrust Protocol gibi üyelikleri askıya alınmaktadır. Bu kadar ciddi yaptırımlar göz önüne alındığında, tüzük ve kuralları içselleştirme konusunda daha detaylı ve hassas davranılması kaçınılmazdır.” İfadelerine yer verdi.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu