Ekonomi

Medine Tanış: “Enerji maliyetlerindeki artış küresel sorun haline geldi”

Enerji tüketimi arttıkça bu tüketim maliyetin en verimli ve değerli bir biçimde yönetilmesinin öneminin daha da arttığı günümüzde, Kahramanmaraş’ta faaliyet gösteren Metan Enerji, müşterilerine bu konuda da yol gösterici oluyor.

Eylül 2021 tarihinde kurulan Metan Enerji, T.C. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu tarafından 6446 sayılı Elektrik Piyasası Kanunu ve ilgili mevzuat uyarınca 14/10/2021 tarihli ETS/10486-10/05060 numaralı Elektrik Tedarik Lisansına sahip. Metan Enerji; 29 yıl Finans, 12 yıl enerji sektörlerinde üst düzey yöneticilik görevlerini yürüten Medine TANIŞ tarafından kurulmuştur. Ayrıca Medine TANIŞ şirketimizin Yönetim Kurulu Başkanı olarak faaliyetini sürdürüyor.

Enerji sektöründe tecrübeli ekip tarafından yönetilen Metan Enerji, müşterilerine toptan ve perakende elektrik alışı-satışı, indirimli elektrik, maliyet bazlı portföy yönetimi, enerji danışmanlığı, enerji yatırım danışmanlığı, enerji santral yönetimi, yenilenebilir enerji belgesi tedariği, portföy dengesizlik yönetimi gibi elektrik enerjisini ilgilendiren alanlarda hizmetler sunuyor.

 Metan Enerji, değişen küresel dünya ekonomisinin değişmez bir parçası olan elektrik enerjisi yönetiminde değişime ve gelişime ayak uydurarak adını sektörün öncü firmalarından biri haline getirmeyi hedefliyor.

Metan Danışmanlık Enerji Tic. San. AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Medine Tanış, enerjinin ülkelerin büyümesindeki en önemli girdilerinden biri olarak kabul edildiğini belirterek, günümüzde küresel bir sorun haline gelen enerji maliyetlerinin artışı hız kesmeden devam etmektedir” dedi.

Fiyat artışının nedenlerine de dikkati çeken Medine Tanış, şunları kaydetti:

“Döviz kuru artışı, navlun fiyatları, Rusya-Ukrayna savaşı, girdi maliyetlerindeki artışlar, enflasyon gibi etkenler Doğalgaz ve İthal Kömür ’den elektrik üreten santrallerin maliyetlerini yukarı yönde etkilemiştir. Maliyetten bağımsız olarak enerjiye ulaşmayı yani enerji arz güvenliği konusunda da tehdit oluşturmaktadır. Arz güvenliğinin sıkıntıya girecek olması oluşacak olan fiyata razı olunması durumunu ortaya çıkarmakla beraber giderek artış gösteren Piyasa Takas Fiyatını oluşturmuştur.

2021 Yılı ilk 7 ay fiyat ortalaması 355,59 TL/MWh iken 2022 yılı ilk 7 ay ’ın fiyat ortalaması ise 1.873,92 TL/MWh olarak yaklaşık %430 ‘luk bir fiyat artışı gerçekleşmiştir. Tüm dünyayı etkisi altına alan yüksek enerji maliyetlerine kur ve enflasyon etkisi göz önünde bulundurulduğunda ülkemizde daha fazla hissedilerek 2022 yılı 4. çeyrek ve 2023 yılı için mevcut fiyatlarında çok daha üzerinde olacağı beklentileri bulunmaktadır. Bu nedenle büyük ölçekli işletmelerin maliyet öngörüleri oluştururken bu durumu göz önünde bulundurmaları gerekecektir.

Artan enerji maliyetlerinde ulusal tarife fiyatlarına birkaç aşamada zam yapılmış olsa da üretim maliyetlerinin altında bir tarife fiyatı bulunmaktadır. Yani ulusal tarife fiyatlarının serbest piyasa fiyatlarının aşağısında kalması ulusal tarife geçişi mümkün olan tüketicilerin tercih edeceği portföy olmuştur.”

Medine Tanış, Serbest Tüketici (İndirimli Elektrik) hakkını kullanan tüketicilerin sayısının Temmuz 2021 ‘de 1.317.239 tüketici, Temmuz 2022 ‘de ise 240.361 olduğunu vurgulayarak, şöyle devam etti:

“ Bu sayılardan şu sonuca açıkça ulaşılmaktadır; Ulusal Tarife fiyatlarının sübvanse edilmesi, enerji maliyetlerinin altında bir ulusal tarife fiyatı oluşmasına ve bu nedenle de yıllık tüketimi 1 Milyon KWh ’ın altında olan tüketiciler açısından avantajlı tarifenin ulusal tarife olması durumunu ortaya çıkarmaktadır. 1 Ekim 2022 tarihinde açıklanacak yeni ulusal tarife fiyatlarına zam yapılıp yapılmayacağı konusu belirsizliğini korumaktadır.

Söz konusu maliyet artışları Yüksek Tüketimli Son Kaynak Tedarik Tarifesinde bulunan yani yıllık elektrik tüketim miktarı 1 Milyon KWh ‘ın üzerinde bulunan işletmelere doğrudan yansımakla beraber bu tarife grubunda yer alan tüketicilerin ulusal tarifeye geçiş seçeneği bulunmamaktadır.”

YÜKSEK TÜKETİMLİ TÜKETİCİ SON KAYNAK TEDARİK TARİFESİ

“Geçmiş yıl veya içinde bulunulan yılın toplam tüketim miktarı 1 Milyon KWh ‘ın üzerinde bulunan işletmeler EPDK tarafından belirlenen yüksek maliyetli enerji alımı ile karşı karşıya kalmamak adına Tedarikçisini seçerek Serbest Tüketici hakkını kullanmak zorunda kalmaktadır” diyen Medine Tanış, şöyle devam etti:

“ Bu tarifede yer alan işletmelerin enerji maliyetlerini düşürücü ve kontrollü ilerletebilmeleri için hangi fiyat modelini seçmeleri gerektiği ve doğru enerji yönetimi yapabilmek adına uzman desteği almalarında fayda olacaktır.

İşletmelerin, enerji maliyet artışının olumsuzluklardan korunmak ya da riski azaltmak için bazı tercihler yapmaları etkili olabilecektir. Bunlar; Sabit fiyatlı ve öngörülebilir enerji alımı yapmak (enerji alımı döviz bazlı ise kuru forwardlamak), düşük maliyetli likiditeye ulaşarak ön ödemeli enerji kontratı yapmak, ikili anlaşmalar yapılırken sözleşme çerçevesinin doğru temeller üzerine kurulmasının sağlanması, tedarikçilere maliyet artış durumlarında fiyat artışı yada portföy boşaltma gibi hakları veren gizli kapaklı maddelerin önüne geçilmesi sağlanabilecektir. Basit gibi görünen ama oldukça komplike bir karar olan bu tercihlerin belirli temellere oturtularak yapılması doğru süreç yönetimini sağlayacaktır.”

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu