Bereket Haddecilik Kahramanmaraş’ın 3. Lokomotif sektörü oldu
Petrol ürünlerinden gıdaya, pamuktan demir çeliğe kadar çok sayıda ürün grubunda yaşanan yüksek fiyat artışları tüketicinin karşısına zam olarak çıkıyor. Bereket Haddecilik Yönetim Kurulu Başkanı Osman Balçıközü sektörü ve piyasa şartlarını değerlendirdi.
35 yıldan beri sektörün içinde faaliyet gösteren Osman Balçıközü 2016 yılında Bereket Haddeciliği kurdu. 2500 metrekare kapalı alanda 100 kişilik ekibiyle hem hammadde hem mutfak eşyası üretimi yapan şirket aylık 150 ton hurda eritiyor ve 70 bin adet mutfak eşyası üretimi yapıyor.
Bereket Haddecilik hakkında bilgi veren Balçıközü, daha sonra sektörün sorunlarına değindi;
“Bereket Haddecilik alüminyum imalatı, eritme, geri dönüşüm ve mutfak eşyası imalatı yapıyor.
Aylık 150 ton hurda eritiyoruz. 100 kişilik bir ekiple çalışıyoruz. Hem hammadde hem mutfak eşyası satıyoruz. Aylık 70 bin adet mutfak eşyası üretiyoruz. Bunun içinde dev kazanlardan küçük tencere tava üretimine kadar her çeşit ürün var. Ürünlerimiz ülke genelinde 70 şehire satışı yapılıyor.
Gelişen ve çeşitlenen ürünlerimizle birlikte ihracat çalışmalarına başladık. Bu çerçevede 4-5 ülke ile görüşmelerimiz sürüyor.
“BİZİM SEKTÖRÜMÜZ KAHRAMANMARAŞ’IN 3. LOKOMOTİF SEKTÖRÜ”
Sektörün içinde bulunduğu durum da ise kur yüksek, enerji maliyetleri çok yüksek, personel gideri çok yüksek. Tüm bunların sonucunda ürünün fiyatı ciddi biçimde arttı. Tüm piyasa benzer tepkiyi verince de alım gücü düştü. Bundan dolayı iç piyasada bir tıkanma yaşanıyor.
Hammadde geçtiğimiz yıla kıyasla yüzde 50-60 oranında arttı. Enerji maliyeti geçen yıla kıyasla en az 4 katı arttı.
Yüksek enflasyon şartlarında alım gücünde yaşanan şiddetli kayıp ve azalma bizim işlerimizi doğrudan etkiliyor. Vatandaşın tasarruf tedbirlerine yönelmesi kaçınılmaz olarak işleri tıkadı. Piyasada çok ciddi daralma var. Bizler bu şartlarda sermayemizi korumaya çalışıyoruz. Dünyada resesyon olarak görülen tehlikeyi şehir olarak ülke olarak bizde yaşamaya başladık.
Sadece hammadde yada sadece mutfak eşyası üreten bir şirket olsaydık üretimi durdurmuştuk. Fakat aynı anda her ikisi birbirini destekleyerek gittiği için çalışmaya devam ediyoruz.
“TÜM TÜRKİYEDE Kİ ALÜMİNYUM HURDALARI KAHRAMANMARAŞ’TA TOPLANIP DÖNÜŞTÜRÜLÜYOR”
Bizim sektörümüz Kahramanmaraş’ın 3. Lokomotif sektörü. Tüm Türkiyede ki alüminyum hurdaları Kahramanmaraş’ta toplanıp dönüştürülüyor. Fakat sektörümüz sahipsiz. Dükkan kiralarına güç yetmez oldu. İnşaat maliyetleri nedeniyle fiyatlar çok astronomik şekilde arttı. Uzun süreden beri sektörde ki diğer meslektaşlarımızla iş sitesi kurma arzumuz var. Fakat arsa bulamıyoruz. Kendi içimizde boğulup gidiyoruz. Bu sektörün bu kadar sahipsiz kalmaması lazım. Hem ülke ekonomisine hem şehir ekonomisine bu sektörün katmış olduğu değerler var. Ama değer görmezden geliniyor.”
MİLYARLARCA DOLARLIK İHRACAT KAPASİTESİ
“Dünyadaki önemli çelik üreticileri arasında yer alan Türkiye, ithal ettiği hurdayı çelik üretiminde kullanıyor. Çelik İhracatçıları Birliği verilerine göre 2021’de sektörün ihracatı 22,4 milyar dolar oldu. Bu büyüklük Türkiye’nin toplam ihracatının yüzde 9,9’una denk gelirken sektör, otomotiv ve kimyanın ardından üçüncü büyük ihracatçı konumunda. Ayrıca çelik sektörü 22,3 milyar dolarlık ihracatla bu alanda lider olan otomotiv sektörü için de oldukça stratejik bir öneme sahip.
Çelikle beraber demir ve alüminyum gibi metallerin ihracat büyüklüğü ise 8,6 milyar dolar. Yani sadece demir ve çelik gibi ürünlerin ihracatından 2021’de Türkiye’ye gelen para 30 milyar doları aşıyor. Ancak ihracatın yapılabilmesi için Türkiye, önemli oranda hurda ithal ediyor. Buradaki üretim için yapılan ithalat oranı yüzde 80’in üzerinde.”
ÇİN’DE REKOR DÜZEYDEKİ ALÜMİNYUM ÜRETİMİ NEDENİYLE ALÜMİNYUM İTHALATI GERİLEDİ
“İçinde bulunduğumuz yılda Çin’de yerli alüminyum sağlayıcılarının artması da ülkenin alüminyum ithalatındaki düşüş için önemli bir etken oluşturdu.
Yerkürenin en büyük alüminyum üreticisi, aynı zamanda tüketicisi olan Çin, dökümhanelerinin geçen yılki kadar güç kısıtlamaları ile karşılaşmaması nedeniyle 3,43 milyon tonluk rekor bir alüminyum üretimi gerçekleştirdi. Rekor düzeydeki üretim rakamı, denizaşırı ülkelerden alüminyum ithalatında caydırıcı etki yarattı.
Diğer yandan Çin dışında, enerji yoğun bir metal olan alüminyum üretimini de etkileyen enerji krizi doruktaydı. Avrupa ile Amerika’daki üreticiler, hızla artan elektrik fiyatlarının neden olduğu sıkışık kar payları nedeniyle alüminyum üretim kapasitelerini kısmak zorunda kaldılar. Dolayısıyla bu ülkelerden Çin’e yapılan alüminyum ihracatında da düşüş yaşandı.”