Türkiye’nin ilk Altın Şehri Kahramanmaraş’ta kuruldu!
Kahramanmaraş Kuyumcular Odası Başkanı Hacı Mustafa Öz, altın imalatında Türkiye ikincisi olan Kahramanmaraş’ın ihracatta da söz sahibi olabilmesi için enflasyon muhasebesine ihtiyacı olduğunu belirterek yıllık 10 ton altın işleme hacmi olan sektörün önünün açılması için çağrıda bulundu.
Kahramanmaraş’ın 650 üye ile yıllık 10 ton altın işleme hacmi bulunan kuyumculuk sektörü 5 bine yakın istihdamı ile çok önemli bir gelir kapısı olma özelliğini koruyor. Konu ile ilgili olarak açıklamalarda bulunan Kuyumcular Odası Başkanı Hacı Mustafa Öz,
“Kuyumculuk iki farklı dalda ele alınabilir. Birincisi satış ve pazarlama, ikincisi üretim.
Kahramanmaraş üretimde İstanbul’dan sonra ki en büyük il. Bunu şöyle tarif edebilirim ki, İstanbul’u çıktıktan sonra tüm imalatçıların tamamından fazlası sadece Kahramanmaraş’ta. Diğer illerin hiçbiri bizimle yarışamaz.
Odamıza kayıtlı 650 üye var. Bu esnaflardan 150 tanesi Vitrinci diye tabir edilen perakende esnafı. Kalanların yüzde 90’ı imalatçı. Kalan kişilerde toptancılar.
Ürettiğimiz ürünler 22 ayar altın. Yeni gelişmelerle beraber 14 ayar ve 8 ayar altın için de üretim yapılmaya başlandı. Ortaya çıkan bu ürünleri Türkiye’nin her yanına ulaştırıyoruz. Bunun yanında dev mücevher markalarına fason çalışan esnaflar var.”
“1.5 YIL BOYUNCA İŞ YAPAMADIK.ŞİMDİ DE AŞIRI TALEPLE KARŞI KARŞIYAYIZ”
Pandeminin adeta kırıp geçirdiği sektör dünya genelinde yaşanan kısıtlamalarla beraber 1.5 yıl hiçbir şekilde çalışamadı. Tüm dünya da normalleşmelerin başlaması ile birlikte bu kez de aşırı taleple karşı karşıya kalan kuyumcular için durumu özetleyen Öz,
Şehirde ki üretimin çapı ile ilgili olarak zaman çok önemli. Örneğin Pandemi patladığı günden itibaren tüm özel gün ve toplantıların iptal olması, ziyaretlerin bitmesi ile kuyumcu esnafı 1,5 sene boyunca iş yapamadı. Tüm bunların kalkması ve normalleşmeyle beraber sektör hareketlendi. Burada da ikinci bir sorun devreye girdi. O da aşırı talep. Normalleşme tüm dünya da benzer tarihlerde yaşandığı için 0 kapasiteden %100 kapasiteye çıkmak zorunda kaldık. Bu durumda kalifiye eleman sorununu ortaya çıkardı.”
YILLIK 10 TONUN ÜZERİNDE ÜRETİMİMİZ VAR
Altınşehir’de 400 dolayında atölye var. Bu işletmelerde ortalama 10 kişiden fazla çalışan var. bu durum da 5 bin kişiye yakın istihdamın olduğunu gösteriyor. Ayrıca büyük çoğunluk kalifiye eleman ve maaşları asgari ücretten yüksek. Bu durumda şehir ekonomisine ciddi katkı sağlıyor.
TÜRKİYE DE İLK; ALTINŞEHİR KUYUMCU KOMPLEKSİ
325 kuyumcu atölyesi, 50 adet tedarikçi ve sosyal hizmet işletmesi yer alacak ve söz konusu kompleks, yıllık 10 ton altın işleme ve 1,5 milyon takı üretim kapasitesine sahip olan Kahramanmaraş Altınşehir Kuyumcular Kompleksi hakkında da bilgiler veren Öz,
“Altın şehir projesi 2005 yılında Oda başkanlığına aday olmama sebep olan projedir. O dönemin oda başkanıyla bunun mücadelesini vermek istesem de ilerleme kaydedemedik. Bunun üzerine kendim aday oldum ve esnaflar bizi tercih etti. 2005’ten 2008’e kadar ben sadece kooperatifi kurmaya uğraştım. Bürokratik sorunlar işimizi çok zorlaştırdı. Devlette kuyumculuk atölyesinin tanımı yok. Devlet geldi inceledi ve onayladı. Biz aslında bu anlamda ülkenin de önünü açtık. Kuyumculuğunda bir sanayi olduğunu öğrettik.
2012 yılında arsayı aldık ve imar işlerini bitirmek 2015 yılını buldu. 38 bin metrekare arsa üzerine 107 bin metre kapalı alanla 320 işyerini 100,200 ve 400 metre kare olarak sunduk. 32 adet sosyal alan yani lokanta kafe gibi kuyumculara hizmet edecek yan dallarla beraber 365 işyeri içeride mevcut. Ayrıca 1200 kişilik toplantı salonu ve misafirhane, üniversite ile çalışabileceğimiz gemoloji ve uluslararası ayarevinin bulunduğu bir komplex yaptık. 2016 da ilk kazmayı vurduk ama 15 Temmuz Hadisesi yaşandı. Hemen arkasından ekonomik buhran ve pandemi sürecine rağmen mücadele ettik ve bitirdik.”